Ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 20 Απριλίου τα τελικά αποτελέσματα των κρίσεων των υποψηφίων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας. Ανακοινώθηκαν δυο μέρες πριν το κλείσιμο της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών και οι καταγγελίες σε όλη την Ελλάδα για στημένες και ρουσφετολογικές επιλογές είναι καθημερινές.
Τι σημαίνει επιλογή διευθυντών.
Η τακτή ανανέωση του στελεχικού δυναμικού στα σχολεία είναι απαραίτητη γιατί έτσι δίνεται η δυνατότητα και σε νεότερους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν ευθύνες σε μια εποχή που επιχειρείται η αλλαγή της κατεύθυνσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης και αμφισβητείται με διάφορους τρόπους η αναγκαιότητα του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Η τελευταία επιλογή διευθυντών, για τριετή (!!!) θητεία, είχε γίνει το 2017 και κανονικά, θα έπρεπε να είχε λήξει η θητεία μας τον Αύγουστο του 2020.
Η διαδικασία επιλογής των διευθυντών ήταν συνεχώς κάτι μεταβαλλόμενο που αποφάσιζε η κάθε κυβέρνηση, αφού πρώτα επέλεγε τους αντίστοιχους διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έπαιζαν τον καθοριστικό ρόλο. Δυστυχώς, η κυρίαρχη λογική της πολιτικής στη Ελλάδα ότι «το κυβερνόν κόμμα μοιράζει τις διάφορες θέσεις στους δικούς της ως λάφυρα της νίκης» διαπερνά και τραυματίζει ΚΑΙ το χώρο της εκπαίδευσης. Η διαδικασία επιλογής γίνονταν ΠΑΝΤΑ το καλοκαίρι ώστε να μη διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία όπως τώρα που η κα Κεραμέως έβαλε να ολοκληρώνουν τις επιλογές πριν τις εκλογές. Στα συμβούλια επιλογής πολύ παλιά συμμετείχε δικαστικός, ενώ πάντα συμμετείχαν αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ώστε να διασφαλίζεται ο νόμος και να προστατεύονται οι υποψήφιοι από αυθαιρεσίες της διοίκησης. Στις κρίσεις του 2015 σημαντικό ρόλο στην επιλογή διευθυντών έπαιξε η γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων. Τέλος, η κατάταξη των υποψηφίων διευθυντών ήταν αποτέλεσμα του αθροίσματος αντικειμενικών μορίων που συγκέντρωνε κάθε υποψήφιος και της συνέντευξης που έδινε ο κάθε υποψήφιος στην αντίστοιχη επιτροπή. Η συνέντευξη στην 5μελή ή και 7μελή επιτροπή ήταν πάντα απαραίτητη.
Για ποιο λόγο διαμαρτύρονταν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις
Από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιλογή διευθυντών οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κατάγγειλαν την κα Κεραμέως για τα παρακάτω:
- Είναι απαράδεκτο να γίνονται κρίσεις στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και ακόμα πιο άσχημο να ανακοινώνονται στο μέσο της σχολικής χρονιάς ενώ θα αναλάβουν τη θητεία τους τον Ιούλιο.
- Ο κάθε Διευθυντής Δευτεροβάθμιας, αφού επιλέχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, όρισε τα 5μελή Συμβούλια Επιλογής διευθυντών. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, τα μέλη του Συμβουλίου που έκριναν τους υποψήφιους είχαν πολύ λιγότερα τυπικά προσόντα από τους κρινόμενους υποψήφιους διευθυντές.
- Για πρώτη φορά δεν συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής διευθυντών οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών.
- Η βαρύτητα της συνέντευξης σε σχέση με τα αντικειμενικά μόρια προσόντων αυξήθηκε δίνοντας πιο εύκολα τη δυνατότητα για στήριξη των «δικών» μας παιδιών.
- Στη μοριοδότηση των αντικειμενικών μορίων των υποψηφίων πιο σημαντικό ρόλο έπαιξαν πλέον σεμινάρια και συμμετοχή σε μηχανισμούς αξιολόγησης που πρόσφατα έστησε η κα Κεραμέως από τις ουσιαστικές σπουδές.
- Αγνοήθηκε πλήρως η άποψη των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας που εργάζεται ο κάθε υποψήφιος διευθυντής για τη δυνατότητα του να διοικήσει μια σχολική μονάδα.
Τι έγινε Πανελλαδικά
Η κυβέρνηση των «αρίστων» και της κομματικής αξιολόγησης, το υπουργείο που δεν δέχεται κανέναν διάλογο και κλείνει το μάτι στην ιδιωτική εκπαίδευση και την κατηγοριοποίηση των σχολείων, η υπουργός παιδείας των ημετέρων, κατάφεραν να αναστατώσουν ακόμα μια φορά με τις επιλογές τους τα σχολεία. Από μέρες τώρα υπάρχουν εκατοντάδες καταγγελίες για τις διαδικασίες επιλογής διευθυντών σε όλη την Ελλάδα. Δεν έγινε όμως τίποτα τυχαία. Ελπίζοντας η κα Κεραμέως ότι θα είναι πάλι υπουργός, ήθελε να επιλεγούν «δικοί» της διευθυντές που θα εφαρμόσουν την αξιολόγηση μέσα στα σχολεία αγνοώντας την ΟΜΟΦΩΝΗ αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Στην Κέρκυρα, η λογική βρίσκεται στο απόσπασμα και τα σχολεία σε ομηρία
Στην Κέρκυρα υπήρχαν 59 αιτήσεις υποψηφίων διευθυντών για 37 σχολικές μονάδες. Πιστεύω ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ενστάσεις ή ακόμα και καταγγελίες για μη μέτρηση αντικειμενικών μορίων ή βαθμολόγηση των συνεντεύξεων αν δεν επισκιάζονταν η επιλογή διευθυντών από τη δράση μιας υποψήφιας διευθύντριας με ενστάσεις, αίτηση εξαίρεσης μελών του Συμβουλίου Επιλογής, δικαστική προσφυγή, ασφαλιστικά μέτρα από το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, αλλαγές των πινάκων μοριοδότησης των υποψηφίων, με εντολή δικαστικού συνεδριάσεις του Συμβουλίου Επιλογής με ελλιπή σύνθεση Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη!!! Μιας υποψήφιας διευθύντριας που «απαιτούσε» να έχει ειδική αντιμετώπιση. ΠΛΗΡΗΣ αναστάτωση!!!
Πιο συγκεκριμένα:
Η κα Βουσολίνου, διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου και υποψήφια πάλι, ζήτησε την εξαίρεση δυο μελών του Συμβουλίου Επιλογής με αναφορά της στο Υπουργείο Παιδείας. Δεν συμμετείχε στη προφορική συνέντευξη όπως όλοι οι υποψήφιοι, ζητώντας να δώσει συνέντευξη σε διαφοροποιημένο σώμα και πολλές μέρες μετά το πέρας των συνεντεύξεων (άλλος υποψήφιος που δεν συμμετείχε στη συνέντευξη εξαιρέθηκε από το πίνακα, όπως ορίζει ο νόμος). Προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο ζητώντας ειδική μεταχείριση και ο πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων διέταξε το Συμβούλιο Επιλογής να δώσει συνέντευξη η κα Βουσολίνου την Μεγάλη Δευτέρα (δεν υπήρξε απαρτία και έδωσε συνέντευξη τη Μεγάλη Τρίτη σε τριμελές Συμβούλιο (!!) Κατά παράβαση του νόμου).
Είναι να απορεί κάποιος για την ειδική μεταχείριση που έχει η κα Βουσολίνου, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο. Είναι η υπεύθυνη Παιδείας της ΝΔ. Είναι η πρώτη καθηγήτρια που διαγράφηκε από την ΕΛΜΕ Κέρκυρας. Είναι η διευθύντρια που έχει κάνει μήνυση στην ΕΛΜΕ. Είναι η διευθύντρια που έχει καλέσει την αστυνομία να συλλάβουν μέλη της ΕΛΜΕ που έχουν επισκεφθεί το σχολείο της για συνδικαλιστική ενημέρωση. Ήταν υποψήφια με το ψηφοδέλτιο της κας Υδραίου και διορισμένη πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής. Ήταν η επιλογή της κας Υδραίου και της κας Κράτσα για να εκφωνεί τους πανηγυρικούς των εθνικών εορτών και να μιλάει για τις αρχές και αξίες του έθνους!! Ήταν όμως και «το στολίδι της εκπαιδευτικής κοινότητας» κατά τον Μητροπολίτη Κερκύρας. Θεωρώ ότι, σύμφωνα με τις αρχές των αρίστων που μας κυβερνούν, δικαιούνταν να έχει διαφορετική μεταχείριση!! Και ας μπουν όλα τα σχολεία και οι υποψήφιοι διευθυντές σε ομηρία. Γιατί αν το δικαστήριο απορρίψει τη δικαστική της προσφυγή της, τότε θα αλλάξουν πάλι όλοι οι πίνακες και τα σχολεία τοποθέτησης όλων των διευθυντών δημιουργώντας τεράστια αναστάτωση σε όλη την Κέρκυρα.
Τι κάνουμε τώρα;
Μπροστά σε αυτή την έλλειψη ίσης μεταχείρισης, υπερασπιζόμενοι τη δουλειά μας, την αξιοπρέπεια και το ρόλο μας σαν ΔΑΣΚΑΛΟΙ, θέλοντας να κοιτάμε στα μάτια τους μαθητές μας όταν μιλάμε για δικαιοσύνη και ίσα δικαιώματα για όλους, προσφύγαμε αρκετοί υποψήφιοι διευθυντές στη δικαιοσύνη ζητώντας το απλό…. ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ.