Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα σχετικά με την χωροθέτηση νέας επένδυσης στην θαλάσσια περιοχή του Καλυβιώτη Λευκίμμης, η οποία περιλαμβάνει ουσιαστικά ένα πλωτό νησί με μαρίνα και αυτόνομες παραθεριστικές κατοικίες, εκφράζουμε καταρχάς την έκπληξη μας για την ανακοίνωση αυτού μεγαλεπήβολου εγχειρήματος, χωρίς προηγουμένως να έχει επικοινωνηθεί κάτι τέτοιο μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και θεσμικών εκπροσώπων.
Η Αθήνα και τα αρμόδια υπουργεία φαίνεται πως σχεδιάζουν επί χάρτου, αγνοώντας την βούληση των πολιτών, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του τόπου. Θα αναφερθούμε παρακάτω στην σαφή και ξεκάθαρη θέση μας σχετικά με το συγκεκριμένο πόνημα, όμως μοιάζει τουλάχιστον φαιδρό να προκρίνεται η Νότια Κέρκυρα για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, για τα οποία μάλιστα δεν υπάρχει προηγούμενο, την ίδια στιγμή που έχει εξαιρεθεί από το μεγάλο έργο των φραγμάτων, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς επαρκείς εξηγήσεις κατά την ταπεινή μας άποψη.
Συνεπώς, η Νότια Κέρκυρα μένει εκτός της επίλυσης του τεράστιου προβλήματος υδροδότησης, το οποίο παρατείνεται και οξύνεται ταυτόχρονα για άγνωστο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα ο υδροφόρος ορίζοντας της ευρύτερης περιοχής κουβαλά τεράστια επιβάρυνση εξαιτίας των αστοχιών του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Προσπαθούμε απλώς να κατανοήσουμε με ποια λογική επελέγη ή εμφανίζεται ως επικρατέστερη η περιοχή του Καλυβιώτη για την υλοποίηση επένδυσης τέτοιου χαρακτήρα και μεγέθους.
Κατά την άποψη μας λοιπόν, το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, δεν έχει καμία θέση, όχι μόνο στην θαλάσσια περιοχή Καλυβιώτη, αλλά πουθενά στην Κέρκυρα. Η Νότια Κέρκυρα και ολόκληρο το νησί γενικότερα έχει την ευλογία να είναι προικισμένο με φυσικό κάλλος και περιβαλλοντικό απόθεμα το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο. Εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής και επιπλέον θα αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό το φυσικό τοπίο με μη αναστρέψιμο χαρακτήρα.
Σε μία πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση των πραγμάτων και σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο σχετικό δημοσίευμα, η επένδυση η οποία θα είναι δημόσιας δαπάνης, θα κατασκευαστεί από ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες και θα περάσει στο Ελληνικό δημόσιο μετά την πάροδο τριάντα ετών. Εκφράζουμε σοβαρές επιφυλάξεις για την βιωσιμότητα της επένδυσης, αφότου περάσει στα χέρια του Ελληνικού δημοσίου, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι το Ελληνικό δημόσιο δεν είναι καλός διαχειριστής τέτοιων πρωτοβουλιών, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το έργο να εγκαταλειφθεί, να απαξιωθεί και τέλος να βλέπουμε μόνο το κουφάρι του πλωτού νησιού να αποσυντίθεται επιφέροντας τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή.
Όλα αυτά έρχονται μόλις λίγες ημέρες μετά την ημερίδα διαβούλευσης για την υιοθέτηση ενός προτύπου βιώσιμου τουρισμού στην Κέρκυρα. Ακόμη και επικοινωνιακά, το timing παρουσίασης του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου είναι εντελώς άστοχο και βέβαια από άποψη αμιγώς πρακτική δεν συνάδει με κανένα πλαίσιο βιώσιμου τουρισμού.
Η Κέρκυρα και συγκεκριμένα η περιοχή του Νότου, δεν θα γίνει πεδίο πειραματισμών ιδιωτικών συμφερόντων, με ανυπολόγιστες και απρόβλεπτες επιπτώσεις για το μέλλον ολόκληρου του νησιού, με μεγάλη αβεβαιότητα για την ευημερία των πολιτών και την ίδια την τουριστική δραστηριότητα.