«Σφυρίζεις και σιγοτραγουδάς μια μελωδία, ενώ περνάς από νεκροταφείο», λέει μια παλιά Τουρκική παροιμία, που σημαίνει ότι, ενώ φοβάσαι το περιβάλλον προσπαθείς να το κρύψεις σφυρίζοντας μια μελωδία.!
Μήπως κάτι παρόμοιο συμβαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.;
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, βρίσκεται σε πολιτική φουρτούνα.! Όλοι, θέτουν ως κεντρικό στόχο την επιστροφή στη διακυβέρνηση της χώρας, με μόνο αιτιολογικό στοιχείο, την κατ΄ αυτούς, – ανεξάρτητα από το αν έχουν δίκιο ή άδικο – , γενική αποτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προς επίτευξη του πολιτικού τους στόχου, βάζουν όλα τα προβλήματα «κάτω από το χαλί» και πορεύονται…, σε ένα εντελώς ιδιόρρυθμο και ιδιόμορφο πολιτικό…, «ραντεβού στα τυφλά» με την πολυπόθητη και στοχευμένη διακυβέρνηση της χώρας.
Μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος.;
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δεν μετασχηματίστηκε ποτέ σε κόμμα της ευρύτερης κεντροαριστεράς, όπως υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της εκλογικής ήττας της 7ης Ιουλίου του 2019. Παρέμεινε σκέτο ΣΥΡΙΖΑ με μια εσωκομματική αντιπαράθεση για το «αν πρέπει να είναι περισσότερο αριστερά και λιγότερο κέντρο» και τούμπαλι.!
Ωστόσο, είναι σαφές, πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχασε επιπλέον δύο εκλογές, εκείνες της 21ης Μαΐου και 25ης Ιουνίου, και δη με συντριπτική διαφορά από την Νέα Δημοκρατία, επειδή είχε έλλειμμα πολιτικού λόγου, σαφήνειας προτάσεων και ευκρίνειας εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης.!
Μέσα σ΄ αυτό το πολιτικό κλίμα εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Στέφανος Κασσελάκης. Η όλη εκλογική επικοινωνιακή καμπάνια του νέου προέδρου στηρίχτηκε στην «αντισυστημικότητα» και στην «αντισυμβατικότητά» του.
Ερώτημα 1ο : Αρκούν μόνον αυτά για να ηγηθεί κόμματος, που θέλει να κυβερνήσει.; Η απάντηση είναι αναμφίβολα και σαφέστατα κατηγορηματικά αρνητική.
Ερώτημα 2ο : Γιατί και πως εξελέγη ο Στέφανος Κασσελάκης αρχηγός σε ένα κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, που ηγήθηκε λαϊκών κινητοποιήσεων καθ όλη τη διάρκεια της πολιτικής ύπαρξής του;
Αναμφίβολα και σαφέστατα, γι αυτήν την πολιτικά απίθανη εκλογή φταίνε οι ηττημένοι. Όλοι οι «τασάρχες», οι κομματικοί «κουμανταδόροι», οι «πραιτοριανοί» της ιδεολογικής ορθοδοξίας, οι πάσης φύσεως ιδεοληπτικοί «ιδιοκτήτες» του κόμματος, που σήμερα παρουσιάζονται ως…, ηττημένοι και συνεχώς διαφοροποιούμενοι από, «τα όσα λέει και πράττει» ο νέος πρόεδρος.! Εκείνοι που «κλαίνε» για την «απώλεια του κόμματός τους» : Οι ηττημένοι .!
Ωστόσο, όλοι οι εσχάτως διαφοροποιούμενοι και αντιδρώντες, στην εκλογή προέδρου από μια όντως πλασματική κομματική βάση, τη «βάση» των 2 ευρώ, είναι ακριβώς οι ίδιοι που αποδέχτηκαν αυτήν τη διαδικασία εκλογής. Ο οποιοσδήποτε πλήρωνε 2 ευρώ, εγγραφόταν αυτόματα και γινόταν μέλος του κόμματος και ψήφιζε όποιον Κασσελάκη ήθελε. Σχηματίστηκε με αυτήν την εκλογή ένα βαθύτατα ανομοιογενές εκλογικό σώμα, το οποίο έδωσε εξουσία εκλογής ΑΡΧΗΓΟΫ, η οποία δόθηκε αυτόματα στην επικοινωνία, στην προπαγάνδα, περιθωριοποιώντας αυτόματα την έκφραση κάποιας συγκεκριμένης πολιτικής θέσης και πρότασης.
Στο όνομα ενός «υπερβολικού επικοινωνιακού ενθουσιασμού», ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, απέτρεψε ό, τι είχε προτείνει ο Δημήτρης Τεμπονέρας και πολλοί άλλοι. Δηλαδή, να συζητήσει σοβαρά τι είναι, γιατί έχασε 3 εκλογές, γιατί παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, πού θέλει να πάει τη χώρα και με ποιο τρόπο, και ύστερα να εκλέξει την ηγεσία που ανταποκρίνεται σ’ αυτό το πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο, που θα πρόκυπτε από βαθύ προβληματισμό και ανάλυση. Αντ αυτών όλων, πόνταρε στο καθαρά επικοινωνιακό εφέ μιας δίωρης εικονικής κινητοποίησης ενός ασπόνδυλου πλήθους «οπαδών», που κανείς και τίποτα δεν εγγυάται πως θα παραμείνει στο κόμμα και την επόμενη μέρα.
Η πρώτη προεδρική ημέρα
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η πρώτη σελίδα της πολιτικής ατζέντας αφιερωμένη στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, χρωματίζεται από τα εξής :
Μια άρνηση : Της Έφης Αχτσιόγλου να αποδεχτεί κάποιο κομματικό η κοινοβουλευτικό αξίωμα από τον νέο πρόεδρο, ενώ παραιτείται ταυτόχρονα από Τομεάρχης Οικονομικών.
Μια προτροπή : Του Ευάγγελου Αποστολάκη, σε όποιον δεν αρέσουμε, μπορεί και να φύγει και από το κόμμα.!
Μια σκληρή κριτική : Από τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη, ο οποίος χαρακτήρισε Πέππε Γκρίλο τον Στέφανο Κασσελάκη ως ηθοποιό, που μπορεί να προσομοιάσει και με τον Ντόναλντ Τράμπ στο ύφος, αλλά ουδεμία σχέση έχει με την αριστερά….
Μια διπλή αντικατάσταση : Όχι και τόσο κομματικά σωστή ή έστω και απλά πολιτικά ευπρεπής από τον Στέφανο Κασσελάκη : Τοποθετεί διευθυντή στην Κ. Ο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τον Γιώργο Τσίπρα, εξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού, ενώ η Δώρα Αυγέρη, αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπου τύπου του κόμματος. Και οι δύο άτσαλα αποπεφθέντες, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Στέλιος Καλπάκης, μαθαίνουν την αποπομπή τους από την τηλεόραση και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης …
Χαμηλή η πρώτη δημοσκοπική «πτήση»
«Παγωμάρα» και «απογοήτευση» προκαλούν στο επιτελείο του νέου προέδρου τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν φαίνεται να κερδίζει εκλογικά από τη δυναμική που ανέπτυξε στο εσωκομματικό πεδίο.
Επιπλέον δε, οι δημοσκόποι σημειώνουν ότι τα τελευταία 20 χρόνια, δεν υπάρχει προηγούμενο σε κόμμα να καταγράφει χαμηλότερο ποσοστό σε δημοσκόπηση από αυτό που έλαβε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, αμέσως μετά την εκλογή νέου αρχηγού. Αυτό, ωστόσο, συνέβη με τον Στέφανο Κασσελάκη.
Συγκεκριμένα, για το 40% των ερωτωμένων στις εν λόγω δημοσκοπήσεις η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να είναι χειρότερη με τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία της παράταξης. Οι πολίτες σε ερώτηση για το πώς διαμορφώνεται η άποψη τους για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, το 40% απάντησε χειρότερη ενώ το 17% το ίδιο κακή.
Αναφορικά για το αν πρέπει ο Στέφανος Κασσελάκης να συνεχίσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το 56% ζητάει να μετακινηθεί προς το κοινωνικό κέντρο, ενώ το 23% ζητάει πιο αριστερά. Μόλις το 9% ζητάει την ίδια πολιτική. Αντίστοιχα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κατά το 53%, ζητάνε μετακίνηση προς το κέντρο, 34% ζητάει πιο αριστερά και το 6% να παραμείνει ίδια η πολιτική θέση της Κουμουνδούρου.
Συνέδριο : «Μπρος βαθύ και πίσω ρέμα» για τον πρόεδρο
Οι πιο ήρεμοι και νουνεχείς συγκλίνουν στη άποψη, πως όλα θα συζητηθούν και θα λυθούν στο Συνέδριο του κόμματος, όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα.
Σ αυτό το πνεύμα ο άπειρος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης γίνεται αποδέκτης δύο προτάσεων :
Πρόταση πρώτη : Να πάει άμεσα, ακόμα κι αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε «να καβαλήσει το κύμα που έφερε η εκλογή του», όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Ωστόσο, σ αυτήν την πρόταση αντιτίθενται οι πολύ κοντά στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο επιτελείς, καθώς κρίνουν πως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούν να ενσωματωθούν στον κομματικό μηχανισμό οι «Κασσελακικοί» με αποτέλεσμα στο Συνέδριο να νικήσουν οι ηττημένοι από την προεδρική εκλογή και να έρθουν και πάλι, «όλα τούμπα».
Πρόταση δεύτερη : Το Συνέδριο να αναβληθεί και να γίνει μέσα στο 2024, κι αν είναι δυνατόν μετά τις Ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου. Όμως και αυτή η επιλογή «σκοντάφτει», καθώς άμεσα γεννάται το ερώτημα πως θα λειτουργεί σε τόσο μεγάλο διάστημα με τα ίδια όργανα στα οποία κυριαρχούν οι παραδοσιακοί μηχανισμοί.
Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, ο Στέφανος Κασσελάκης, βρίσκεται μπροστά στο παροιμιώδες δίλημμα : «Μπρος βαθύ και πίσω ρέμα», με την εσωκομματική αντιπολίτευση να μην αποκλείει να θέσει ακόμα και ζήτημα εκλογής προέδρου από το συνέδριο.