Από το 2019 ανέλαβα ως Πρόεδρος την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Ιονίων, μια εταιρεία με στόχο την αναβάθμιση και ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα και των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της Ιόνιας Γης.
Ο Αγροδιατροφικός τομέας, είναι ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης στη χώρα μας και αναμφισβήτητα, ακόμα και σε περιόδους κρίσης – όπως είναι αυτή που βιώσαμε με την πανδημία covid 19 και τις πρωτόγνωρες αρνητικές επιπτώσεις που είχε παγκοσμίως – μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά στην οικονομία.
Ο πρωτογενής τομέας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μπορεί και πρέπει να πάρει την θέση που του αξίζει, αρκεί να υπάρξει ορθή εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, να ενισχυθεί η εξωστρέφεια, να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ενσωματώνοντας την καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη, να αξιοποιηθεί το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό της.
Για να επιτευχθούν όμως τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, δηλαδή η εδραίωση των τοπικών μας προϊόντων σε παραδοσιακές και νέες αγορές, η «απόκτηση» της προστιθέμενης αξίας τους, προς όφελος των παραγωγών της Περιφέρειάς μας, άρα και η ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, απαιτείται συνεργασία και συμπόρευση.
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη την θετική επίδραση που έχουν οι δεσμοί αυτοί στην βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και στη διασύνδεση του με τον τουρισμό και την αγροδιατροφή, σχεδιάσαμε προσεκτικά τα βήματα μας την τετραετία που πέρασε προκειμένου να τονώσουμε ακόμα περισσότερο τον πρωτογενή τομέα, με την έμπρακτη και συνεχή στήριξη μας, πιστεύοντας ακράδαντα ότι για τον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας μας υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αναπτυξιακών δυνατοτήτων που αξίζουν ενίσχυσης.
Με αιχμή του δόρατος τα προϊόντα και τον πολιτισμό μας, την τελευταία τετραετία αναπτύξαμε νέες μορφές συνεργασιών αλλά και ενδιαφέρουσες δράσεις που έλαβαν την αποδοχή των συμπολιτών και επιχειρηματιών της Ιόνιας Γης, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι για την νέα ανταγωνιστική πραγματικότητα που διαμορφώνεται σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.
Με την παρουσίαση των δράσεων που ακολουθεί, αποδεικνύουμε πως δεν μείναμε στα λόγια, αλλά προχωρήσαμε σε πράξεις που αναδεικνύουν την συνεργασία και την συλλογικότητα. Αποδεικνύεται επίσης έμπρακτα, η ανοδική πορεία της Σύμπραξης και ο αποτελεσματικός τρόπος διοίκησης της, την τετραετία 2019-2023.
Καίριος, λοιπόν, για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, μπορεί να είναι ο ρόλος των Αγροδιατροφικών Συμπράξεων των Περιφερειών.
Το Νομικό Πλαίσιο για την Ίδρυση των Συμπράξεων είναι το Άρθρο 35 του Νόμου 4384 (ΦΕΚ 78/2016). Στις Αγροδιατροφικές Συμπράξεις έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν, πέραν των Περιφερειών, οι Α Βαθμού Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της, καθώς και Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ & ΤΕΙ), ενώ πρέπει να συμμετέχουν Συλλογικής Αγροτικές Οργανώσεις, δηλαδή Αγροτικοί Συνεταιρισμοί & Ομάδες Παραγωγών, Μεταποιητικές Επιχειρήσεις Α και Β Βαθμού Αγροδιατροφικών Προϊόντων (Ελαιουργεία, Τυποποιητήρια, Συσκευαστήρια, Οινοποιεία κτλ) αλλά και επιχειρήσεις του κλάδου της Εστίασης που προσφέρουν τοπική κουζίνα και επιχειρήσεις του κλάδου του Τουρισμού (ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και Μονάδες Αγροτουρισμού). Οι πόροι προέρχονται από: Την εισφορά εγγραφής των μελών (Εταιρική Μερίδα Συμμετοχής) και Την Ετήσια Συνδρομή των μελών. Η μορφή τους ως Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία δεν τους απαγορεύει να έχει κέρδη, τα κέρδη όμως αυτά δεν μοιράζονται στους Εταίρους της αλλά χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση των σκοπών τους, ενώ λειτουργούν με αμιγώς κριτήρια κόστους – οφέλους.
Ένα βασικό πρόβλημα που προκύπτει στη λειτουργία των Αγροδιατροφικών Συμπράξεων είναι η χρηματοδότησή τους. Επί της ουσίας, η μοναδική σταθερή πηγή χρηματοδότησης, δύναται να είναι η ετήσια εισφορά των μετόχων. Η δυνατότητα σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων με ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού με τους κοινωφελείς σκοπούς που έχουν οι Συμπράξεις, θα έδινε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν περισσότερες και στοχευμένες δράσεις για την αγροδιατροφή.
Στη συνέχεια, η διεύρυνση των μορφών δικαιούχων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών, είναι αναγκαία ώστε να μπορούν Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες να διεκδικήσουν πόρους σε έργα που αφορούν τη διατροφή και τη γαστρονομία.
Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι μια εταιρεία που μπορεί να αποδώσει ουσιαστικό έργο και να αποτελέσει ένα αναπτυξιακό εργαλείο στην προώθηση του παραγωγικού τομέα στα νησιά μας, με στόχους όπως:
-Ενίσχυση εξωστρέφειας με αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
-Ενέργειες ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Ι.Ν/ Προβολή και ανάδειξη του αγροδιατροφικού πολιτισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
-Δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης για την γαστρονομική κληρονομιά της ΠΙΝ και για υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών.
-Οργάνωση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Ήδη τα πρώτα βήματα έχουν πραγματοποιηθεί και εύχομαι να υπάρξει και συνέχεια.