Ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στον πανταχόθεν βαλλόμενο λογιστικό-φοροτεχνικό κλάδο της χώρας, που πασχίζει να σταθεί όρθιος μέσα στον κυκεώνα της πολύπλοκης φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, την ηλεκτρονική γραφειοκρατία και την αμείλικτη πνιγερή καθημερινότητα, φαίνεται πλέον ότι είναι πολύ κοντά να συμβεί. Εάν δεν έχει ήδη συμβεί!
Συγκεκριμένα με την ψήφιση του Ν.4557/2018 για την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, εισήχθησαν υποχρεώσεις για τους ασκούντες το επάγγελμα του λογιστή- φοροτέχνη που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με τον κατοχυρωμένο νομοθετικά τρόπο άσκησης αυτού. Επανειλημμένα έχουμε τοποθετεί και εκφράσει την αντίθεσή μας για την αναίτια εμπλοκή του λογιστή- φοροτέχνη σε μια τέτοια διαδικασία που είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας, μέσω των συντεταγμένων οργάνων της και ειδικότερα μέσω αυτών που τους έχουν ανατεθεί ελεγκτικά ή ανακριτικά καθήκοντα. Η αδυναμία της οργανωμένης πολιτείας, να ελέγξει και να καταστείλει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατρέψει το σώμα των λογιστών- φοροτεχνικών σε μια σύγχρονη «λυδία λίθο» και μάλιστα με υπόνοιες.
Γνωρίζουν άραγε οι συντάκτες του νομοθετήματος και οι ψηφίσαντες αυτό, τον τρόπο άσκησης του λογιστικού επαγγέλματος στη Γερμανία και τη διαφοροποίηση του στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα; Αντιλαμβάνονται ότι με υπόνοιες δουλειά δεν γίνεται και ότι δεν μπορεί να ασκείται έτσι το επάγγελμα του λογιστή- φοροτέχνη, διότι αποκτά με τον τρόπο αυτό άλλα χαρακτηριστικά που άλλα επαγγέλματα έχουν στη λειτουργία τους!! Δουλειά του λογιστή- φοροτέχνη είναι η ορθή απεικόνιση και καταγραφή των πραγματικών περιστατικών και γεγονότων όπως αυτά προκύπτουν από τα προσκομιζόμενα παραστατικά στα φορολογικά βιβλία, η ακριβής μεταφορά αυτών στις υποβαλλόμενες φορολογικές δηλώσεις και η διαβίβασής τους επακριβώς στις αρμόδιες φορολογικές αρχές, οι οποίες και το δικαίωμα ελέγχου έχουν και τη δυνατότητα πρόσβασης σ’ όλα τα προσωπικά στοιχεία του ελεγχόμενου (π.χ. τράπεζες). Αντιθέτως ο λογιστής- φοροτέχνης ουδεμία πρόσβαση έχει σ’ αυτά και κινδυνεύει να βρεθεί απολογούμενος ακόμη και για το προπατορικό αμάρτημα.
Απόψεις ότι πρόκειται για ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτίαις», διότι οι κοινοτικές οδηγίες δεν είναι θέσφατο, αλλά κατευθυντήριες γραμμές προς τις χώρες μέλη για εναρμόνιση του εθνικού τους δικαίου λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις ειδικές επικρατούσες συνθήκες στη χώρα εφαρμογής. Εκτός και εάν έχουν την άποψη και την πολιτική βούληση της εξαφάνισης του κλάδου αυτού και τη διαδοχή του από μεγάλες λογιστικές επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν κατά τα πρότυπα των λειτουργούντων πολυεθνικών ελεγκτικών εταιρειών.
Αφορμή για την σημερινή μας παρέμβαση αποτέλεσε η ύπαρξη εντολής ελέγχου (η οποία ακολουθεί στο τέλος της ανακοίνωσης μας) για την τήρηση των μέτρων «δέουσας επιμέλειας», από την εποπτεύουσα αρχή (Α.Α.Δ.Ε.), για συνάδελφο ασκούντα το επάγγελμα του λογιστή- φοροτέχνη και από την οποία γίνεται ξεκάθαρο ότι ο θάνατος του «λογιστάκου» θα αποτελέσει πραγματικό γεγονός.
Προς επιβεβαίωση της εδραιωμένης μας άποψης για τον διαφαινόμενο πρόωρο θάνατο του επαγγέλματος του λογιστή- φοροτέχνη στην Ελλάδα, εάν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι και δεν την ανατρέψουμε, παραθέτουμε τα κατωτέρω και αναρωτιόμαστε πόσα λογιστικά γραφεία στη χώρα μπορούν να λειτουργήσουν υπ’ αυτούς τους όρους.
Εν όψει όλων των ανωτέρω επειδή οι «καιροί ου μενετοί» και ο «Αννίβας είναι προ των πυλών» απαιτείται η συντονισμένη δράση όλων μας και κυρίως του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται η ενεργοποίηση όλων και καταθέτουμε στο πλαίσιο αυτό πρόταση προς την κεντρική διοίκηση για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αναδεικνύουν το μέγιστο του προβλήματος. Θεωρούμε λοιπόν ότι η κεντρική διοίκηση πρέπει να τοποθετηθεί δημόσια επί των πραγματικών δεδομένων, να κινητοποιήσει τα περιφερειακά τμήματα προς αυτή την κατεύθυνση και κυρίως να καλέσει τις πολιτικές κοινοβουλευτικές δυνάμεις (κόμματα) να τοποθετηθούν επ’ αυτού πριν τις εθνικές εκλογές.
Κλείνοντας και με τη δέσμευση να επέλθουμε, θέλουμε να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας για αυτά που άλλοι σχεδιάζουν χωρίς εμάς, για εμάς. Επειδή ο «Αννίβας είναι προ των πυλών» ας συστρατευτούμε όλοι στον κοινό στόχο για την προάσπιση του επαγγέλματος του λογιστή- φοροτέχνη, για να μην αναφωνήσουμε εκ των υστέρων «η πόλις εάλω».