Και τι είναι τέλος πάντων αυτές οι περιφέρεις για τις οποίες ψηφίζουμε; Μια δειγματοληπτική ανάγνωση της σχετικής με τη σύστασή τους νομοθεσίας (Καλλικράτης, Κλεισθένης, νόμος 4690/20)-η οποία ψηφίστηκε από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ-αποδεικνύει τα παρακάτω: Οι περιφέρειες, όπως και οι δήμοι, ως μηχανισμοί του κράτους και της Ε.Ε. υποχρεούνται στην αξιοποίηση κονδυλίων και προγραμμάτων για τα πιο δυναμικά ανά περιοχή επιχειρηματικά συμφέροντα, π.χ. δρόμοι κοντά στα μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά όχι αντιπλημμυρικά έργα τα οποία κρίνονται μη κερδοφόρα και μη επιλέξιμα από την Ε.Ε.. Επιπλέον, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης κερδοφορίας των επιχειρήσεων-ανάπτυξη όπως την ονομάζουν ωραιοποιημένα-υποχρεούνται σε συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε απορρίμματα, πράσινο, αξιοποίηση αρχαιολογικών τοποθεσιών κ.α., σε παραχωρήσεις ελεύθερων χώρων και παραλιών και σε απαξίωση μηχανημάτων, εργαλείων, προσωπικού και υπηρεσιών για να δίνουν τα έργα με πάσης φύσεως αναθέσεις σε ιδιώτες. Συμπληρωματικά, περιφέρειες εφαρμόζουν πρώτες και με τον τρόπο αυτό νομιμοποιούν μια σειρά αντεργατικά μέτρα («Λευκές νύχτες», επεκτάσεις ωραρίου, εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων κ.α.). Ακόμη επειδή, σημαντικό πόροι του προϋπολογισμού για την τοπική διοίκηση παρακρατούνται, γίνεται υποχρεωτική η «ανταποδοτικότητα», να πληρώνουν δηλαδή οι λαϊκές οικογένειες ξανά υπηρεσίες για τις οποίες συνεισέφεραν με τους φόρους τούς στον προϋπολογισμό.
Αυτή την πολιτική ακολούθησε και η διοίκηση Κράτσα και κατηύθυνε τους πόρους όχι σε αντιπλημμυρικά, αλλά στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο. 142 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι επιχορηγήσεις (δωρεάν χρήμα δηλαδή) σε μεγαλοξενοδόχους. Απάντηση στη διοίκηση Κράτσα ούτε αποτέλεσαν (στα βασικά ψήφιζαν από κοινού) ούτε και θα μπορούσαν να αποτελέσουν όσες παρατάξεις αποδέχονται στον χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης, εξ’ ου και δεν αναφέρονται σε αυτόν. Άραγε είναι απάντηση η παράταξη Τρεπεκλή η οποία προέρχεται επίσης από τη ΝΔ; Είναι η ΑΝΑΣΑ η οποία διοίκησε την περιφέρεια (2014-2019) και ακολούθησε την ίδια πολιτική; Είναι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η προηγούμενη παράταξη του ΠΑΣΟΚ αγνόησε όσους την ψήφισαν και συγχωνεύτηκε με την παράταξη Ρ. Κράτσα και συνδιοίκησε την περιφέρεια; Και αν χρειαστεί θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο και με άλλες παρατάξεις.
Για όλους τους παραπάνω λόγους τα προγράμματά αυτών των παρατάξεων θυμίζουν βαρετά κείμενα ιδεών με γενικότητες και κοινολογίες. Για αυτό και οι ονομασίες τους είναι παραπλήσιες και μετά από λίγο ξεχνιούνται, είναι όλοι «ισχυροί», «για όλους», «με μέλλον και προοπτική». Για αυτό και οι αντιπαραθέσεις τους αφορούν το πόσο «άψογοι» είναι ως πρόσωπα, ως επαγγελματίες-επιχειρηματίες κατά προτίμηση, ως οικογενειάρχες και πάει λέγοντας. Δηλώνουν όλοι αγάπη για τον τόπο τους πέρα από πολιτικές θέσεις και κόμματα, γιατί αποδέχονται αυτή την πολιτική που κάνει κακό σε όλους του τόπους, για την ακρίβεια στα εργατικά-λαϊκά στρώματα όλων των τόπων.
Απάντηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας-και συνάμα κριτήριο ψήφου-είναι η αμφισβήτηση αυτού του χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης, ο αγώνας εναντίον του και ως αποτελέσματα αυτού του αγώνα η καθυστέρηση και η ακύρωσή του. Αυτό κάνει η Λαϊκή Συσπείρωση από το άνοιγμα του δρόμου στο Κοτρώνι στον Πόρο, ως τον αγώνα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, από τη διεκδίκηση της αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας ως τη διεκδίκηση ασφαλών και σταθερών μεταφορών, και από κάθε μικρή μεγάλη εργατική κινητοποίηση, ως κάθε κινητοποίηση για αποκλειστικά δημόσια σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
Οι υποψήφιοι και οι άνθρωποι της Λαϊκής Συσπείρωση, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε ο καθένας και η καθεμιά, βρίσκονται μαζί με όλους στο σχολείο, στον πολιτιστικό σύλλογο, στο ξενοδοχείο, στο λογιστικό γραφείο, στον παιδικό σταθμό, στην κούραση από τα εξοντωτικά ωράρια, στην αγωνία της εργασιακής ανασφάλειας, στην ανησυχία για το ποια θα είναι η τιμή των προϊόντων αύριο, στην χαρά της συντροφιάς και του αγώνα.
Δυναμώνουμε την εργατική-λαϊκή αντίσταση
Για τις ανάγκες των πολλών, όχι για τα κέρδη των λίγων
Όσο πιο ψηλά η Λαϊκή Συσπείρωση στην περιφέρεια και στους δήμους