Μία έντονα διεκδικητική παρουσία, ένας διαρκής αγώνας για τα δικαιώματα των νησιωτών που συνεχίζεται καθημερινά και ο οποίος έχει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Η περίπτωση της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου και της διεκδίκησης τον μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Ο Σπαής Σπύρος γράφει για τις μακροχρόνιες ενέργειες διεκδίκησης που αποσκοπούν στη διευθέτηση του ζητήματος της μείωσης των συντελεστών του
Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) και της διεκδίκησης της εφαρμογής του σε όλα τα νησιά και όπως αυτές τις βίωσε ως μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κέρκυρας καθώς ως εκπροσώπου του στον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) και στο Δίκτυο των Νησιωτικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR).
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γεώργιος Χονδρογιάννης και ο κ. Σπυρίδων Σπαής είναι μέλη των παραπάνω οργανισμών με δικαίωμα ψήφου.
Οι παρακάτω οργανισμοί αποτέλεσαν πρωτοστάτες της διεκδίκησης για την ίση μεταχείριση του μέτρου σε όλα τα νησιά.
Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) είναι αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ίδρυσαν τα ελληνικά νησιωτικά Επιμελητήρια, στην κοινή τους προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις που βιώνουν οι νησιώτες, εξ΄ αιτίας της γεωπολιτικής μειονεξίας των νησιών.
Ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου 1994, μέλη του είναι τα 21 νησιωτικά Επιμελητήρια της Ελλάδος, τα οποία είναι αμιγώς νησιωτικά ή στη δικαιοδοσία τους ανήκουν νησιά.
Έδρα του είναι η πόλη της Χίου. Το Επιμελητήριο Κέρκυρας είναι ενεργός αρωγός της προσπάθειας αυτής που σκοπό έχει να ενισχύσει τη θέση του νησιώτη και φυσικά του Κερκυραίου επιχειρηματία στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας.
Το Δίκτυο των Νησιωτικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) είναι μια μη κερδοσκοπική ένωση που ιδρύθηκε σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η οποία επιβλέπει τη στενή συνεργασία μεταξύ των νησιωτικών Εμπορικών Επιμελητηρίων της ΕΕ και στοχεύει στην προώθηση της οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών στην Ε.Ε.
Η έδρα του Δικτύου βρίσκεται στη Χίο (Ελλάδα) και το καταστατικό της έχει κατατεθεί στο Δικαστήριο της ίδιας πόλης.
Εκτός από τα τακτικά μέλη (τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, καθώς και ορισμένοι επικεφαλής εθνικών δικτύων που δεσμεύονται για την ανάπτυξη νησιωτικών περιοχών), κάθε νομική οντότητα του οποίου ο κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη νησιωτικών περιοχών στην ΕΕ μπορεί να εγγραφεί ως συνδεδεμένο μέλος του Δικτύου.
Το Δίκτυο έχει μόνιμη εκπροσώπηση στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Σημαντικός είναι ο ρόλος τόσο του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. όσο και του INSULEUR στην καταλυτική για τη ζωή των ελληνικών νησιών απόφαση της κυβέρνησης να ανασταλεί η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, από 01/01/2017, στα νησιά τα οποία επωμίζονται το βάρος της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης, και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή, αλλά και τη
γενικότερη δέσμη μέτρων και δράσεων που αφορούν όλα τα νησιά της χώρας.
Αναλυτικά παρακάτω οι ενέργειες και δράσεις που πραγματοποιήθηκαν διαχρονικά από το Επιμελητήριο Κέρκυρας το ΕΟΑΕΝ και το INSULEUR.
19/06/2013
Ο ΕΟΑΕΝ, μέλος του οποίου είναι το Επιμελητήριο Κέρκυρας, απέστειλε επιστολή προς τους κκ. Ιωάννη Στουρνάρα, Υπουργό Οικονομικών και Κωστή Μουσουρούλη Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου με την οποία ζητεί την επέκταση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σ’ όλα τα νησιά της χώρας μας, δηλαδή και στα Ιόνια νησιά και στην Κρήτη. Ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ
κ Καλογρίδης στην επιστολή του επισήμανε ότι επιβάλλεται η χάραξη και εφαρμογή μιας ενιαίας νησιωτικής πολιτικής, για να επιτευχθεί η εδαφική, κοινωνική και οικονομική συνοχή των νησιών, και η επέκταση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ μπορεί να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή.
27/02/2014
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γεώργιος Χονδρογιάννης συμμετείχε στις 20 Φεβρουαρίου 2014 στην Βουλή, στην συνάντηση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) με την Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής με σκοπό να ενημερώσει την Υποεπιτροπή για τα προβλήματα που δημιουργούσε το φορολογικό και εργατικό καθεστώς στις μικρές επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών. Στόχος της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και οι Βουλευτές για τα αρνητικά δεδομένα που δημιουργήθηκαν από τη νέα φορολογική και εργατική νομοθεσία στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις των νησιών, με τα προβλεπόμενα άδικα, εξωπραγματικά και εξοντωτικά πρόστιμα. Στην συνάντηση, εκτός από τους Βουλευτές μέλη της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών και τους 29 εκπροσώπους νησιωτικών Επιμελητηρίων και λοιπών οικονομικών φορέων από νησιά, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και αρκετοί Βουλευτές από νησιωτικές περιοχές.
ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική δραστηριότητα στα νησιά και κυρίως στα μικρά εξ’ αιτίας των μόνιμων και εγγενών μειονεξιών, προβλήματα που μεγεθύνονται από
την κρίση και τα πρόσφατα ισοπεδωτικά και εξοντωτικά φορολογικά και εργατικά πρόστιμα. Τόνισε την αναγκαιότητα υιοθέτησης ειδικών αναπτυξιακών πολιτικών για τα νησιά και τις μικρές νησιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ’ αυτά, όπως επιβάλλουν το άρθρο 101 του Συντάγματος, οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες, η «ρήτρα νησιωτικότητας» που θεσμοθετήθηκε με το ν. 4150/2013, αλλά και η
δεσμευτική αρχή της αναλογικότητας.
04/02/2016
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην απόφαση στις 04/02/2016 για την εν λόγω κατάσταση στα νησιά υπογράμμισε τη σημασία του συγκεκριμένου καθεστώτος ΦΠΑ για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία τους, ενώ ζήτησε <<τη συνέχισή του, και ιδιαίτερα στα Κράτη – Μέλη, τα οποία υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής>>.
Ο Πρόεδρος του INSULEUR τέλος ζητάει από τον Πρωθυπουργό την στήριξη του προκειμένου αφενός για να διατηρηθεί το κοινοτικό κεκτημένο στο συγκεκριμένο ευαίσθητο θέμα και αφετέρου για να εφαρμοστεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης. Για την εξασφάλιση ισότιμων όρων, το INSULEUR τονίζει ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη να επωφεληθεί το σύνολο των Ευρωπαϊκών νήσων από τις πολιτικές και τα μέτρα που υιοθετούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μοναδικό κριτήριο αυτό της νησιωτικότητας.
6-8/10/2017
Στην 42η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.- Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών στις 6-7-8 Οκτωβρίου 2017 στις Οινούσες τέθηκε από σύσσωμη την επιμελητηριακή νησιωτική κοινότητα και τους συμμετέχοντες η ανάγκη να τεθεί «κόκκινη γραμμή» στην κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ. Στην συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα περισσότερα Επιμελητήρια μέλη του Ομίλου με προεδρείο τους κυρίους Γεώργιο Γεωργούλη – Πρόεδρο Επιμελητηρίου Χίου και Θρασύβουλο Καλογρίδη – Πρόεδρο Ε.Ο.Α.Ε.Ν και είχε ως βασικό θέμα τη «Διατήρηση καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου» εισηγητής του οποίου ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, Γεώργιος Γεωργούλης. Στις εργασίες συμμετείχε επίσης και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Η 42η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα την κατάθεση ψηφίσματος προς την κυβέρνηση αναφορικά με την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά που υπάρχει και την επέκταση του μέτρου σε όλα τα νησιά της Ελλάδος.
23-24/11/2018
Εστιάζοντας σε ζητήματα που απασχολούν την περιοχή του Ιονίου, πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2018 η διεξαγωγή του 1ου Αναπτυξιακού Συνέδριου Ιονίων Νήσων, με όραμα την καθιέρωση του σε ένα σημαντικό θεσμό μέσω του οποίου φορείς, παράγοντες και επιχειρήσεις έθεσαν την δική τους αναπτυξιακή ατζέντα και συζήτησαν μεταξύ τους αλλά και με εκπροσώπους της Κυβέρνησης. Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την υποστήριξη όλων των σημαντικών φορέων της περιφέρειας. Η δομή και η ανάπτυξη του πλαισίου του συνεδρίου είχε ως στόχο την προσέγγιση και παρουσίαση των καίριων θεμάτων που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή. Μέσα από το γόνιμο διάλογο μεταξύ των αρμόδιων, προέκυψαν κρίσιμα συμπεράσματα για το προφίλ και τις διεκδικήσεις της περιοχής στους τομείς της οικονομίας, παραγωγής και ανάπτυξης.
Οι θεματικοί άξονες ήταν: Αναπτυξιακές προοπτικές Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Πολιτικές Ενέργειας στο Ιόνιο, Τουριστική Ανάπτυξη στα Ιόνια Νησιά, Μεταφορές – Συγκοινωνίες – Νησιωτικότητα Υποδομές – Επιχειρηματικότητα – Απασχόληση.
Το Επιμελητήριο Κέρκυρας εκπροσώπησε ο κ. Σπυρίδων Σπαής και ήταν ομιλητής σε δύο θεματικές ενότητες. Στην δεύτερη θεματική ενότητα αναφέρθηκε στο ομόφωνο ψήφισμα του ΕΟΑΕΝ στις Οινούσσες για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά και ζήτησε από τον Περιφερειάρχη και τους παρευρισκόμενους φορείς να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά μας.
01/12/2018
Η 44η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα στις 01/12/2018. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ως κύριος ομιλητής, ανέλυσε το Μεταφορικό Ισοδύναμο ως παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων και επεσήμανε τον ρόλο των Επιμελητηρίων ως αρωγών σε αυτή τη προσπάθεια. Μετά
από μια αναφορά στις πρώτες θετικές διαπιστώσεις από την εφαρμογή του μέτρου στα 49 νησιά της χώρας, τόσο για τους νησιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι μελετάται η εφαρμογή του μέτρου και στη μεταφορά καυσίμων, ενώ από 1 Ιανουαρίου 2019 το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά της Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων έκαναν διευκρινιστικές
ερωτήσεις και κατέθεσαν προτάσεις για την απλούστερη εφαρμογή του μέτρου στη μεταφορά εμπορευμάτων. Επίσης ζήτησαν:
α) την ένταξη της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο, και ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε να συζητήσει το θέμα με τα 4 Επιμελητήρια του νησιού.
β) τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου, καθώς επίσης την επαναφορά του προϊσχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά που καταργήθηκε.
γ) Να μην καταβάλουν εισιτήριο οι κάτοικοι των μικρών νησιών όταν μεταβαίνουν προς την έδρα του νομού ή της Περιφέρειας για υπηρεσίες που τη Πολιτεία αδυνατεί να τους παρέχει στον τόπο διαμονής τους
Στην συνεδρίαση ο Υπουργός κ Σαντορινιός ανάφερε ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ πρέπει να πάνε σε όλα τα νησιά. Ότι ισχύει για τα 5 νησιά και να συνεχίσει να υφίσταται για τα 5 νησιά. Γίνεται μια συζήτηση στο INSULEUR για τους μόνιμους πλέον συντελεστές φορολόγησης συνολικά. Διότι μέχρι τώρα υπήρχε προσωρινό καθεστώς φορολόγησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Σπυρίδων Σπαής ζήτησε ψήφισμα για να εναρμονιστούμε και εμείς με τα νησιά του Αιγαίου, που πήρε απόφαση να επανέλθει το μειωμένο ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και στα πολύ μικρά νησιά να καταργηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ. Το συγκεκριμένο ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα στην συνεδρίαση.
2019
Επιστολή του Προέδρου του INSULEUR κ. Borg προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και κοινοποίηση στον κ Σταϊκούρα Υπουργό Οικονομικών την κα Καλύβα Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας την κα Καλογήρου Γενική Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μέλη του INSULEUR. Στην επιστολή τους ανάφεραν στον Πρωθυπουργό ότι το INSULEUR στηρίζει σθεναρά τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης όπως εκφράστηκε από τη
Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κα Καλύβα στην συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (συνεδρίαση της 08/10/2019), να μην καταργηθεί το δικαίωμα της Ελλάδας να καθιερώσει μειωμένες τιμές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, δικαίωμα το οποίο περιλαμβάνεται στο ‘Άρθρο 120 της οδηγίας 2006/112 σχετικά
με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (Άρθρο 120 ‘ Η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος χαμηλότερους συντελεστές έως 30% από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα).
24/10/2019
Η Γενική Συνέλευση του INSULEUR, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γκόζο (Gozo) της Μάλτας στις 24/10/2019, εξέφρασε την ικανοποίησή της όσον αφορά το σημείο αυτό και πρότεινε την επέκταση του δικαιώματος αυτού στο σύνολο των Ευρωπαϊκών νησιών.
Σύμφωνα με την εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει το δικαίωμα των Κρατών-Μελών να θεσπίσουν δύο μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ μεταξύ 5 και 15% για τα προϊόντα, οι οποίοι δύνανται να εφαρμοστούν σε ολόκληρη την επικράτεια τους. Ωστόσο η πρόταση δεν προβλέπει τη δυνατότητα ορισμένων Κρατών – Μελών, όπως της Ελλάδας, να εφαρμόσει
μειωμένους συντελεστές βάσει γεωγραφικών κριτηρίων, όπως οι υφιστάμενες νομικές βάσεις ορίζουν.
Η διάταξη για τους μειωμένους συντελεστές στα Ελληνικά νησιά έχει απαλειφθεί στο τελευταίο σχέδιο Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξαίρεση αποτελεί η Πορτογαλία, με το δικαίωμα της να εφαρμόσει μειωμένους συντελεστές στη Μαδέρα και στις Αζόρες. Άξιο μνείας αποτελεί το γεγονός ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ οι οποίοι εφαρμόζονται βάσει γεωγραφικών κριτηρίων αφορούν κυρίως νησιωτικές περιοχές.
10/07/2020
Η 47ης Γενικής Συνέλευσης Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης ελληνικών νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.).
Με την παρουσίαση της διαδικτυακής εφαρμογής πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου 2020, οι εργασίες της τις οποίες φιλοξένησε το Επιμελητήριο Μαγνησίας στο νησί της Σκιάθου.
Από τους κεντρικούς ομιλητές του Συνεδρίου ήταν η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα Χριστιάνα Καλογήρου, που μίλησε για την εθνική θαλάσσια πολιτική και νησιωτική επιχειρηματικότητα, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ανέπτυξε το θέμα «Οικονομική Πολιτική και Νησιωτική Οικονομία».
Στην διαδικτυακή συνάντηση έλαβε μέρος και το μέλος Δ.Σ του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και εκπρόσωπος του ΕΟΑΕΝ κ. Σπυρίδων Σπαής σε τοποθέτηση του σε θέμα διεύρυνσης του ΕΟΑΕΝ τόνισε ότι τα δικαιώματα που διεκδικούμε σαν νησιώτες, όπως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα εξασθενήσουν βάζοντας νέα Επιμελητήρια στον οργανισμό ως μέλη τους που δεν έχουν σχέση με τη νησιωτικότητα.
11-13/11/2021
1ο Επετειακό Επιστημονικό Συνέδριο & 50η Γενική Συνέλευση ΕΟΑΕΝ – Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Το Επιμελητήριο Κέρκυρας για μια ακόμη φορά θέτει τόσο στο επιστημονικό συνέδριο, όσο και στη Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ που ακολούθησε, τα θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, όσο και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες επιχειρηματίας και τα οποία τους καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικούς σε σχέση με τους επιχειρηματίες που δρουν στην ηπειρωτική χώρα. Μέσα από την εισήγησή του στο συνέδριο το μέλος του Δ.Σ κ. Σπυρίδων Σπαής, ανέδειξε τα θέματα αυτά, ανάγοντάς στα σε ουσιώδη προβλήματα εφαρμογής της ισονομίας και ισοπολιτείας στο νησιωτικό επιχειρείν, ζητώντας από τους κυβερνητικούς παράγοντες που ήταν παρόντες στις εργασίες του συνεδρίου, να προσπαθήσουν ώστε να αρθούν αυτές οι αδικίες, προκειμένου και οι επιχειρήσεις των νησιών να έχουν τις ίδιες δυνατότες κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους τόσο εντός όσο και εκτός των νησιών – έδρας τους.
30/11/2022
Στην Γενική Συνέλευση του INSULEUR που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2022, στο Expomeloneras στα Gran Canaria, φιλοξενούμενη της κυβέρνησης των Καναρίων Νήσων και υποστηριζόμενη από το Επιμελητήριο Gran Canaria παρέστησαν και συμμετείχαν στις εργασίες της, πενήντα (50) εκπρόσωποι Νησιωτικών Επιμελητηρίων από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Μάλτα, την Πορτογαλία και την Ιταλία.
Η Γενική Συνέλευση άνοιξε τις εργασίες της με παρεμβάσεις από: τον Πρόεδρο του INSULEUR, Joseph Borg, τον Πρόεδρο της Ενώσεως των Ισπανικών Επιμελητηρίων, Jose Luis Bonet Ferrer, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Gran Canaria, Luis Padron, τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης των Καναρίων Νήσων στις Βρυξέλλες, Jose Sanchez Ruano και τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη.
Το Eπιμελητήριο Κέρκυρας εκπροσώπησε ο κ. Σπυρίδων Σπαής.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Σπαής, αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – στις επιστολές που είχαν σταλεί στους πρωθυπουργούς των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν νησιά και με τις οποίες τους είχε ζητηθεί η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αυτά, καθώς και στο ότι είναι αναγκαίος ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένας απολογισμός της δράσης του Insuleur, προκειμένου να διαπιστώνεται η πρόοδος, η στασιμότητα καθώς και οι πιθανές εκκρεμότητες, και στη συνέχεια να σχεδιάζεται η νέα στρατηγική και οι πρακτικές διεκδίκησης του φορέα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης, στο γεγονός της εφαρμογής από 01/01/2025 μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε κάποια νησιά της χώρας μας, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να αποσταλεί εκ νέου επικαιροποιημένη επιστολή στους πρωθυπουργούς των κρατών-μελών της Ε.Ε έτσι ώστε να υπάρξει καθολική εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο σύνολο των νησιωτικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια παροχής ίσως ευκαιριών, εξισορρόπησης των ανισοτήτων και του ανταγωνισμού τόσο μεταξύ των νησιών, όσων και μεταξύ των νησιών και των ηπειρωτικών περιοχών κάθε χώρας.
Καλά είμαστε και έτσι…
Τότε που είχαμε μειωμένο ΦΠΑ, μπορεί μεν οι αποδείξεις να ανέγραφαν το μειωμένο ΦΠΑ, η τελική τιμή πληρωμής δε ήταν ίδια με την τελική τιμή πχ της Αθήνας. Την διαφορά την τσέπωναν τα πολυκαταστήματα τα οποία είχαν μεγαλύτερη τιμή προ ΦΠΑ στα προϊόντα τους έτσι ώστε με το μειωμένο ΦΠΑ να βγαίνει το ίδιο. Η επώνυμη καταγγελία μου στο Επιμελητήριο Ρόδου πήγε στον κάλαθο των αχρήστων.
Μόνο το κατάστημα e-shop τιμολογούσε σωστά και πράγματι η τελική τιμή ήταν φθηνότερη. Για να μην είμαι απόλυτος, πιθανόν να υπήρχαν μερικά ακόμα καταστήματα αλλά σίγουρα μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού. Δεν μιλάω για τα αμιγώς τοπικά καταστήματα που οι τιμές τους ήταν και είναι φαρμάκι ούτως ή άλλως,