Πριν σταματήσουμε να μιλάμε για τις πυρκαγιές και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, σε περιουσίες και περιβάλλον, ήρθε το αναμενόμενο “φαινόμενο” των πλημμυρών, για να γίνουμε ακόμα μια φορά θεατές των “μαρτύρων” εκείνων, που βλέπουν τη ζωή τους να παρασύρεται μαζί με τα φερτά υλικά στο βούρκο της λάσπης, ως αποτέλεσμα της καταβύθισης στο “βούρκο” μιας αδυσώπητης πολιτικής της κεντρικής και τοπικής διοίκησης. Μιας πολιτικής που έχει αναλάβει η ανερυθρίαστη ειδησιογραφία να περάσει από “βιολογικό” καθαρισμό τα λύματά της, αποδίδοντας τις καταστροφές στο κακό το ριζικό μας, στην κλιματική αλλαγή και όχι στην αδιαφορία των υπευθύνων προς τα έργα υποδομής.
Ωστόσο, οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών, κυρίως στη Θεσσαλία, κατάφεραν να αποκαλύψουν πως το πολυποίκιλτο περιτύλιγμα των έργων, ως καινοτόμων τάχα μου εφαρμογών, όπως αυτά των Τρικάλων, εύκολα είτε καίγεται, είτε πολτοποιείται, παρ’ όλες τις πολυδάπανες εκστρατείες διαφήμισής του. Η πλύση εγκεφάλου περί έξυπνης πόλης από τον πρώην Δήμαρχο Τρικάλων, που εξαργύρωσε το έργο του με την υπουργοποίησή του στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ξεφούσκωσε εν μια νυκτί, αποκαλύπτοντας την αδιαφορία τόσο του ιδίου, όσο και των προηγούμενων για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, σε μια περιοχή όπου τα χωριά του κάμπου βλέπουν κάθε χρόνο τις σοδειές να καταστρέφονται, τα ζώα τα εξαϋλώνονται και τις περιουσίες να χάνονται μέσα στη λάσπη και το νερό.
Φυσικά δεν πρόκειται για την ανικανότητα των δημάρχων στις συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν ή την ανικανότητα του καθ’ ύλιν αρμόδιου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, καθώς, όλοι τους, συνειδητά, και απαρέγκλιτα, υπηρετούν την αρχή-νόμο που διέπει την νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζουν. Επιλέξιμα έργα είναι μόνο τα ανταποδοτικά, καθώς από εκεί προκύπτει όφελος. Όλα τα άλλα, αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά, που αν δεν υλοποιηθούν έχουν κόστος σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες είναι εύκολα διαχειρίσιμα, με γλίσχρες αποζημιώσεις όποτε και εάν αυτές αποδοθούν ή με ψευτομπαλώματα και επισκευές των ήδη προβληματικών έργων, επίσης όποτε και εάν αυτά υλοποιηθούν.
Δε χρειάζεται να μεταβούμε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για να καταλάβουμε τι συνέβη στην πρόσφατη καταστροφή. Δε χρειάζεται να πάμε στην Περιφερειακή ενότητα Έβρου για να αντιληφθούμε την ανυπολόγιστη καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς, μιας από τις σημαντικότερες “προστατευόμενες” περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Ας θυμηθούμε τι έχει συμβεί στη δική μας Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Τι μέτρα έχουν παρθεί για να μη ξαναδούμε σχολειά να καταρρέουν, δρόμους να βυθίζονται, περιουσίες να χάνονται, εκτάσεις να καίγονται και πολίτες να εκλιπαρούν για βοήθεια.
Πόσοι πολίτες αλήθεια, που θα κληθούν να ψηφίσουν στις 8 Οκτώβρη, θυμούνται τις τοπικές αρχές, της δικής μας Περιφέρειας, να θέτουν ως προτεραιότητα την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων υποδομής ή τη συντήρηση των όποιων καλώς λειτουργούντων παλαιών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος; (βλέπε τέλος*)
Πόσοι θυμούνται τις τοπικές αρχές να θέτουν σε προτεραιότητα τη συντήρηση, επισκευή ή ανέγερση νέων δημόσιων κτιρίων που θα λαμβάνουν υπόψη τους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς, με γνώμονα κυρίως την ασφάλεια, αλλά και την εξυπηρέτηση των κατοίκων;
Πόσοι θυμούνται, ότι τα νησιά μας στενάζουν από τις κακοτεχνίες του οδικού δικτύου και την ανεπάρκειά του να εξυπηρετήσει χιλιάδες αυτοκίνητα;
Πόσοι πολίτες, που θα κληθούν να ψηφίσουν στις 8 Οκτώβρη, θυμούνται τις τοπικές αρχές να ενδιαφέρονται για τους δημόσιους χώρους, ως τόπους περιβαλλοντικής αξίας και κάλυψης των αναγκών των πολιτών;
Πόσοι θυμούνται πόσες εξαγγελίες έχουν γίνει για αθλητικές υποδομές που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν;
Πόσοι πολίτες, που θα κληθούν να ψηφίσουν στις 8 Οκτώβρη, θυμούνται την κακή, την κάκιστη κατάσταση των νοσοκομείων μας και ιδιαίτερα στην Περιφερειακή ενότητα της Κέρκυρας;
Το πόσοι πολίτες τελικά θυμούνται θα απαντηθεί στις 8 Οκτώβρη.
Μέχρι τότε, εμείς να θυμίσουμε ότι τα παραπάνω δεν ήταν ποτέ μέσα στις προτεραιότητες των υπευθύνων, γιατί απλά, όλα αυτά περιστρέφονται γύρω από τον άξονα Άνθρωπος. Και ο άνθρωπος, στα πλαίσια της περιβόητης “Ανάπτυξης” δε χωρά ούτε στα σχέδια “διασύνδεσης με χρηματαγορές του εξωτερικού” ούτε στα σχέδια “επιχειρηματικότητας” και “επενδυτικότητας”, ούτε στα “brand names” ενός κονσερβοποιημένου πολιτισμού.
Ενός πολιτισμού, που ακόμα κι αυτός βγήκε προς πώληση και εκμετάλλευση από τα μυαλά της φιλελεύθερης επινόησης πως όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται. Μιας επινόησης που αδιαφορεί για παραδόσεις αιώνων, οι οποίες διαμόρφωσαν πολιτισμικές και καλλιτεχνικές αξίες που τείνουν να χαθούν, γιατί τόσο η κεντρική όσο και η τοπική διοίκηση απαξιώνουν τους φορείς που την παράγουν. Τους απαξιώνουν, μη χρηματοδοτώντας τους και καθιστώντάς τους ανίκανους να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα για να συνεχίσουν να διαφυλάττουν, να μπολιάζουν με νέα στοιχεία το παλιό για να παράξουν και να αναδείξουν νέο έργο δημιουργικής καλλιτεχνικής αξίας. Αρκεί κανείς να σκεφτεί τι γίνεται με τις φιλαρμονικές των χωριών, που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, να παλεύουν με πανηγύρια και κύκλωπες για να καταφέρουν να συντηρηθούν, ώστε να συνεχίσουν τα παιδιά ανέξοδα να μαθαίνουν μουσική και να διευρύνουν την καλλιτεχνική τους παιδεία.
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, ότι μετά τις τελευταίες καταστροφές μοιάζει αστεία η οποιαδήποτε αναφορά στον πολιτισμό. Θα συμφωνούσαμε, αν δε γνωρίζαμε ότι όσα γίνονται και όσα δε γίνονται αποτελούν στοιχεία του πολιτισμικού επιπέδου του πολίτη που αξιολογεί πως και με ποιο τρόπο θέλει να ζήσει: ως ενεργός πολίτης, με λόγο και αποφασιστικότητα να διεκδικεί και να παλεύει γι αυτά που δικαιούται ή ως αμέτοχο ον που εναποθέτει τις ελπίδες του και τη διαχείριση της ζωής του σε κάποιους “άρχοντες” που δε δίνουν καμία σημασία για την ύπαρξή του.
Εμάς θα μας επιτρέψετε να μην αναθέσουμε σε “αρχόντους” τις ζωές μας. Θα μας επιτρέψετε να σας τείνουμε το χέρι για Λαϊκή συσπείρωση ενάντια σε όσους μας καθιστούν κλήση του 112.
8 Οκτώβρη ψηφίζουμε “Λαϊκή Συσπείρωση”
* Την ώρα που γράφεται το κείμενο, η “Λαϊκή Συσπείρωση” διέψευδε τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και την Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, για τον ισχυρισμό τους πως στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Πέμπτη 07/09/2023 υπήρχε θέμα για επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές των πρόσφατων πυρκαγιών στη Β. Κέρκυρα.