Μια εξαιρετική παράσταση της Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος (Φ.Ε.Μ.) στην ιστορική αναβίωση -μετά από 71 χρόνια από την 1η παρουσίαση- της οπερέτας «η θείτσα μας» του Αλέξανδρου Γκρεκ, την οποία προλόγισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Φ.Ε.Μ. κ. Ιωάννης Τριβιζάς, απολαύσαμε το Σάββατο και την Κυριακή 11 & 12 Μαρτίου στο κατάμεστο Δημοτικό θέατρο Κέρκυρας.
Σύμφωνα με τα πρακτικά του Δ.Σ. της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», η πρώτη παράσταση της «θείτσας» έγινε τον Μάρτιο του 1952 στο θέατρο «Φοίνικας», από το Μουσικο-δραματικό Συγκρότημα της Φ.Ε.Μ., υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο ήταν άγνωστο για δεκαετίες, μέχρι που ο καλλιτεχνικός διευθυντής και αρχιμουσικός της Φ.Ε.Μ., Σωκράτης Άνθης, ανέσειρε τυχαία το πρωτότυπο spartito, με γραμμένους τους στίχους των τραγουδιών κάτω από τις νότες, από το αρχείο της Φ.Ε.Μ., ενώ το λιμπρέτο, που θεωρούνταν χαμένο, βρέθηκε στην κατοχή του Δημήτρη Παπικινού, ο οποίος και το παραχώρησε στην Φ.Ε.Μ.
Παρότι η αρχική εκδοχή της οπερέτας (ως είθισται) ήταν για πλήρη συμφωνική ορχήστρα, η τολμηρή απόφαση του Σωκράτη Άνθη για την απόδοσή της από μπάντα αποδείχθηκε προς όφελος της Φ.Ε. «Μάντζαρος». Την έξυπνη μουσική ανάπλαση-ενοργάνωση του έργου για ορχήστρα χάλκινων και ξύλινων πνευστών, κρουστά, κοντραμπάσο, σολίστ-τραγουδιστές και χορωδία, έκανε ο Αλέξανδρος Κάτσιος.
Λίγα λόγια για τον συνθέτη…
Ο Αλέξανδρος Γκρεκ (1876-1959), γεννημένος στην Κέρκυρα με καταγωγή από τη Μάλτα και το Λονδίνο, σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Ωδείο της Νάπολης, μια συνήθης πρακτική για τους Επτανήσιους συνθέτες του 18ου και κυρίως του 19ου αιώνα (και λιγότερο του 20ού αιώνα). Το 1899 ξεκίνησε ήδη τη συνεργασία του με τη μόλις εννέα χρόνια ιδρυθείσα Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος», στην οποία εφάρμοσε πολλές καινοτόμες εκπαιδευτικές ιδέες και πρακτικές.
Από το σημείωμα στο πρόγραμμα της παράστασης, υπογεγραμμένο από τον υπεύθυνο του Μουσικού και Ιστορικού Αρχείου της Φ.Ε.Μ., κ. Γεράσιμο Μαρτίνη, πληροφορούμαστε, ότι ο συνθέτης Αλέξανδρος Γκρεκ είναι ο ιδρυτής της Χορωδίας της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας (Παλαιάς) το 1948, ο ιδρυτής της Σχολής Πιάνου, Αρμονίας, Εγχόρδων και Φωνητικής (με Ωδική και Χορωδία) το 1949, που οδήγησαν στην επίσημη ίδρυση του Μουσικο-δραματικού Συγκροτήματος της Φ.Ε.Μ. το 1952.
Σύμφωνα με το καταστατικό του Ωδείου Κέρκυρας, η επαναλειτουργία του Ωδείου το 1951 έγινε χάρη στον Αλέξανδρο Γκρεκ, ο οποίος διατέλεσε για λίγο καλλιτεχνικός διευθυντής του αμισθί. Την ίδια δεκαετία ο Γκρεκ συνεργάστηκε και με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Κέρκυρας (Ε.Ρ.Τ.), (τον δεύτερο παλαιότερο περιφερειακό σταθμό της Ελλάδας, ιδρυμένο το 1957), διαδίδοντας την αστική έντεχνη κερκυραϊκή μουσική σε όλο το νησί.
Από το 1911 ως τα τέλη της δεκαετίας του ’30 διένυσε μια πολύ παραγωγική περίοδο, εγκατεστημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Έγραψε κυρίως οπερέτες («Η θείτσα μας», «Σεχραζάτ», «Καρμελίτα», «Μυριέλλα»), οι οποίες γνώρισαν μεγάλη δημοτικότητα σε Αλεξάνδρεια, Ελλάδα και Eυρώπη. Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται θεματικά – ιστορικά έργα, όπως η όπερα «Σέλευκος», και το μπαλέτο «Ο χορός του Ζαλόγγου» (εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση), μουσική για σόλο πιάνο («Νυχτερινό»), εμβατήρια για μπάντα («Pathetica»), και τραγούδια («Στο σούρουπο», «Η νεράιδα» κ.ά.)