Η Ελληνική Κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια κινείται με αποφασιστικότητα σε πολλαπλά επίπεδα και σε συνεννόηση με τις περισσότερες χώρες της ΝΑ Μεσογείου, φαίνεται να πετυχαίνει τον στόχο της, που είναι η πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας, στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των Κρατών. Αν και κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτό είναι το προφανές και το αυτονόητο, το διαψεύδει η τουρκική παραφωνία με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις για την «Γαλάζια Πατρίδα» και κυρίως με την απαράδεκτη θέση ότι το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο «φέρνει την ισορροπία στην Αν. Μεσόγειο» και αποτελεί «τον ακρογωνιαίο λίθο για όλους τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας στην περιοχή», όπως πρόσφατα ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου.
Βεβαίως οι Συμφωνίες Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και κυρίως η μερική οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αποτέλεσαν το πρώτο «καλό μάθημα» προς την Τουρκία, αφού ανέτρεψαν πλήρως τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ότι τα νησιά δεν έχουν Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως εκβιαστικά συνάγεται από το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.
Το δεύτερο «καλό μάθημα» ήλθε πριν λίγες ημέρες με το Προεδρικό Διάταγμα 595/2022 του Αιγυπτίου Προέδρου κ. Ελ Σίσι για τον Καθορισμό των Δυτικών ορίων της ΑΟΖ της Αιγύπτου, που επίσης αγνοεί απολύτως το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την μερική οριοθέτηση με την Ελλάδα, αφού αναγνωρίζει την Ελληνική ΑΟΖ και αφήνει επιπλέον και μια περιοχή προς Βορρά που τέμνονται οι ΑΟΖ Αιγύπτου, Λιβύης και Ελλάδος για περαιτέρω διαπραγμάτευση…
Με αυτόν τον τρόπο ασκείται πίεση προς την προσωρινή φιλοτουρκική κυβέρνηση της Λιβύης, να ακολουθήσει την θέση του Λιβυκού Κοινοβουλίου που από την πρώτη στιγμή απέρριψε το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και να επιστρέψει στην λογική της διαπραγμάτευσης τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Αίγυπτο, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως άλλωστε κάνουν όλες οι χώρες της περιοχής, πλην της Τουρκίας.
Όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσει αυτό η Λιβυκή κυβέρνηση τόσο καλύτερα γι’ αυτήν, αφού θα μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις πολυμερείς δράσεις και συμφωνίες με τις χώρες της περιοχής, όπως πράττει η Ελλάδα, η οποία μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο – κόμβο «πράσινης» ενέργειας της ΝΑ Μεσογείου. Με την Διακρατική Συμφωνία για τον EastMed, το Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με την Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Αιγύπτου, κλπ, αλλά και με τις έρευνες για φυσικό αέριο που έχουν ήδη ξεκινήσει, το μέλλον για όλες τις χώρες της περιοχής φαίνεται ευοίωνο, αρκεί να έχουν ως κοινό τόπο το Διεθνές Δίκαιο.
Αλλά και η Τουρκία θα έχει να κερδίσει αν υιοθετήσει την πολιτική της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Η Αίγυπτος πέρασε το μήνυμα.…
* Δημοσιεύθηκε στις 27/12/2022 στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ