Πάντα ένα εκλογικό αποτέλεσμα, χρειάζεται καλό «διάβασμα». Πόσο μάλλον το χθεσινό. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι τεκτονικών αλλαγών στην πολιτική ζωη του τόπου. Είναι πάνω από εμφανές. Αλλαγών, όμως, που δεν ξεκίνησαν σήμερα. Αλλά σήμερα επιστεγάζονται.
Όλα, κατά τη γνώμη μου, ξεκινούν με το δημοψήφισμα του 2015.
Ο Αλεξης Τσιπρας τότε, ούτε καν μπορούσε να φανταστεί, τι ασκό άνοιγε.
Στη φάση εκείνη η ΝΔ, για πρώτη φορά στην ιστορία της συνδέεται με κοινωνικά κινήματα, από τα οποία παραδοσιακά ήταν εντελώς αποκομμένη. Εν προκειμένω με τα πολυποίκιλα κινήματα του «ΝΑΙ». Αποκτά νέες ρίζες μέσα στην κοινωνία, ενώ διευρύνει το κοινωνικό φάσμα, στο οποίο απευθύνεται.
Στη συνέχεια, το 2016, εκλέγει για αρχηγό της τον Κυριακο Μητσοτακη. Πολιτικό από οικογένεια κεντρώων καταβολών, ο οποίος κεφαλαιοποιεί την διεύρυνση αυτή και την επεκτείνει.
Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στις εκλογές του 2019. Τα αντανακλαστικά της κεντροαριστεράς λειτουργούν την τελευταία στιγμή και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει υποτιμήσει το φαινόμενο Μητσοτακη, καταφέρνει να κρατηθεί με αξιοπρεπή τρόπο και να καταστεί για 4 χρόνια αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν αντιλαμβάνεται ότι βρισκόμαστε σε μια μετάλλαξη και της πολιτικής ζωης και του εκλογικού κοινού. Και συνεχίζει να πολιτεύεται με την ίδια ρητορική, όπως το 2014-2015, πράγμα που τον κάνει, παρά τη μαχητικότητα του, να φαντάζει ότι βγαίνει από μια άλλη εποχή.
Ο κόσμος, ενημερωμένος πια κάθε στιγμή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκτά δίκη του άποψη και έχει πλέον εντελώς άλλα κριτήρια. Επιθυμεί, μετά τις περιπέτειες των μνημονίων και της πανδημίας, μια σταθερότητα, μια ηρεμία, μια προσδοκία ευημερίας, μια έντιμη και υπό έλεγχο σχέση με την Τουρκία, έναν εκσυγχρονισμό της ζωης του και της καθημερινότητας του κλπ. Σοβαρά ζητήματα, όπως το θέμα των υποκλοπών, φαίνεται να μην τον αγγίζουν καν.
Άρα ο λαός ανέμενε προτάσεις, ώστε να αξιολογήσει ποια του αρέσει. Όχι αντεγκλήσεις, τις οποίες τελικά έλαβε. Ούτε και αναφορές σε άλλες εποχές (πχ εποχή των μνημονίων), τις οποίες δεν ήθελε να θυμάται. Άρα γινόταν αντιπαθής αυτός που τις θύμιζε!
Όλα αυτά λοιπόν οδήγησαν στο χθεσινό συντριπτικό αποτέλεσμα. Διότι ο κόσμος, ελλείψει συγκροτημένων προτάσεων στα ζητήματα που τον απασχολούν, προτίμησε το δοκιμασμένο. Και το προτίμησε σε μεγάλο βαθμό.
Η κεντροαριστερά, κατακερματισμένη πλέον (η κατάσταση θυμίζει την περίοδο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πριν την δημιουργία της Ένωσης Κέντρου) καλείται να διαχειριστεί ένα δύσκολο τοπίο και έναν ηγέτη της κεντροδεξιάς, που απέδειξε ότι δεν είναι εύκολος αντίπαλος, ούτε και εφήμερος.
Και μέσα σε όλο αυτό οδεύουμε σε δεύτερες εκλογές, αφού η απλή αναλογική, για μόνο 5 (!!!) βουλευτές, στέρησε την αυτοδυναμία από την ΝΔ. Κάπου εδώ τώρα μπαίνει το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ. Ήδη 2η δύναμη σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες της Χώρας.
Γνώμη μου:
Οι επόμενες εκλογές, δεν θα είναι εκλογές για να επιλέξει ο κόσμος κυβέρνηση.
Αυτό το έκανε ήδη.
Είναι για να επιλέξει αξιωματική αντιπολίτευση.
Είδωμεν.
Καλά τα λέει ο αγαπητός Κύριος Κοντός, ως συνήθως άλλωστε. Όμως απλώς προσθέτω το παράλογο να αναλύουν το πραγματικό αποτέλεσμα οι ΄΄δράστες” της μεγαλύτερης αποτυχίας των δημοσκόπων:.
Ποιανού το θράσος είναι μεγαλύτερο με τις δημοσκοπήσεις; των δημοσκόπων ή των περισσότερων Καναλιών που ενώ ήδη είχαν ανακοινώσει τα αποτελέσματα των εκλογών με ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΟ ποσοστό (5% έναντι 40%!!… ή αλλιώς έπεσαν έξω κατά 300%) αυτού που είχαν ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ την προηγούμενη κιόλας ημέρα συνέχισαν επί ώρες να αφήνουν το σχολιασμό των πραγματικών ποσοστών στους ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ δημοσκόπους! Η γνώμη μου είναι ότι οι δημοσκοπήσεις και οι debates καλό θα ήταν να εκλείψουν δια παντός ώστε να σταματήσει αυτό το περιοδικό ”ποιος κοροϊδεύει ποιον”.
Πείτε το ξεκάθαρα…. Η ΝΔ επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ 2ο κόμμα…. Με αυτό συγκυβερνήσατε…. Και αυτό διαχρονικά σας τροφοδοτεί με βουλευτές….
Μονάχα που στην αριστερά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάψει εδώ και πολλά χρόνια να είναι αριστερό κόμμα αλλά, άλλο ένα δεκανίκι της δεξιάς…
δύο παρατηρήσεις, με όλο το σεβασμό:
1. Στο τέλος: Ίδωμεν, δηλ. “να δούμε” ή είδομεν δηλ. “είδαμε”.
2. Γιατί στις επόμενες εκλογές ο λαός θα επιλέξει αντιπολίτευση και όχι και κυβέρνηση. Από που προκύπτει αυτό; Υπό τις ισχύουσες συνταγματικές και εκλογικές προϋποθέσεις, ακόμα και αν είναι 1ο ένα κόμμα, ενδέχεται να μην μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… (συνεργασίες, προσφυγή σε τρίτη εκλογική διαδικασία).
Συμπέρασμα, οι εκλογές της 25ης Ιουνίου -ή όποτε διεξαχθούν- θα εκλέξουν κυβέρνηση, μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση.
Η ανάλυση καλή είναι για το κοινό της ΝΔ, αλλά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου διαμορφώθηκε και από άλλους λόγους, που ενδεχομένως σ ένα μήνα να φέρουν στη μνήμη των ψηφοφόρων και την ποιότητα της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους τα τέσσερα τελευταία χρόνια και της διακυβέρνησης της ΝΔ.
Ψήφισε περίπου το 57% τού εκλογικού σώματος!Από αυτό το ποσοστό η ΝΔ πήρε το ποσοστό που πήρε!Το θέμα είναι ότι η αποχή δεν αντιπροσωπεύεται για νά εχει φωνή, είναι όμως μια πραγματικότητα ικανή να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά τού εντιποσιασμου της υποκρισίας του ψέματος και της υποβάθμισης της δημοκρατίας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια!!!