Η Κυβέρνηση αποφάσισε τελικώς να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ, λίγες μόνο μέρες πριν τις προσεχείς εκλογές.
Δεν έλαβε υπόψη της ούτε την κοινή λογική, ούτε τις ενστάσεις της φίλα διακείμενης ΚΕΔΕ, ούτε βέβαια και το αυτονόητο δικαίωμα των νέων αυτοδιοικητικών αρχών που θα προκύψουν σε λίγες μέρες, να συμμετέχουν στην κοινοβουλευτική διαβούλευση αντί για τους απερχόμενους προκατόχους τους.
Είναι ένας επιπλέον πολιτικός συμβολισμός στην κατεύθυνση της οριστικής κατάργησης της αυτοτέλειας και κυριαρχίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω της αντικατάστασής της από μια τοπική διοίκηση, ιμάντα μεταβίβασης της πολιτικής του κεντρικού κράτους.
Μιας διοικητικής αυτοτέλειας που σταδιακά μετατρέπεται σε κενό γράμμα, παρότι κατοχυρώνεται στο ίδιο το δικό τους αστικό Σύνταγμα και στον ίδιο το δικό τους Ευρωπαϊκό Χάρτη Αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ουσιαστικά μας λένε, εκλέξτε ότι θέλετε για να εκτελέσει τις εντολές του Υπουργείου Εσωτερικών.
Από θέση αρχής δεν μπορεί κανείς να είναι αντίθετος προς τον κεντρικό σχεδιασμό και την θεραπεία των τοπικισμών, αρκεί βέβαια το πολιτικό πλαίσιο να υπηρετεί το κοινωνικό συμφέρον, πράγμα που στην περίπτωση μας δεν ισχύει ούτε κατ΄ ελάχιστο.
Το νέο ΝΣ καταργεί εκατοντάδες ΝΠΔΔ και κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις ενσωματώνοντας τις δραστηριότητες και το προσωπικό τους στους Δήμους, την μια και μοναδική δημοτική επιχείρηση (κάτι σαν merge in a single business unit).
Καταργεί επίσης όλες τις Σχολικές, Εκτελεστικές Επιτροπές και Οικονομικές Επιτροπές, τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, αντικαθιστώντας τες με ένα πανίσχυρο ολιγομελές όργανο τη Δημοτική Επιτροπή (κάτι σαν management team) εκλεγμένο από το δημοτικό συμβούλιο και με βεβαιότητα αποτελούμενο μόνο από συμβούλους της πλειοψηφίας. Πεδίο δράσης του, η τροποποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου συμβάσεων και η εισήγηση προσλήψεων προσωπικού, πάσης φύσεως σχέσης εργασίας. Η καρδιά δηλαδή της διοίκησης. Αντίστοιχα με την Δημοτική Επιτροπή συστήνεται και η Περιφερειακή Επιτροπή στον ΄Β βαθμό.
Εντάξει το καταλάβαμε.
Εκκαθαρίζοντας δημοτικά ΝΠΔΔ και Οργανισμούς, εν δυνάμει δικαιούχους και χρήστες διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων, θα μειωθεί ακόμα περισσότερο τόσο η απευθείας δημόσια κρατική επιχορήγηση, όσο και η έμμεση μέσω «Προγραμμάτων». Θα εκκαθαριστεί και ο γαλαξίας επιτροπών, «επιτροπάτων» και τοπικών παραγόντων που δημιουργούσαν μικρές παράλληλες και συχνά αντίθετες εξουσίες προς τον Δήμαρχο, διαπραγματευόμενοι τα δικά τους στενά συμφέροντα.
Επιπλέον, μεταφέροντας τις αποφασιστικές δυνατότητες του Δημοτικού Συμβουλίου στην δημοτική επιτροπή (και την περιφερειακή επιτροπή αντίστοιχα), μειώνεται ο έλεγχος, η κριτική και τα αντιπολιτευτικά εμπόδια. Ενός δημοτικού συμβουλίου που πλέον σχηματίζεται με το πλαφόν του 3%, χωρίς την απλή αναλογική και με τον νικητή των εκλογών να καταλαμβάνει το 60% των θέσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Πως θα εξισορροπηθεί αυτός ο νέος συγκεντρωτισμός και αυτό το νέο οικονομικό στραγγάλισμα. Έχουν βρεθεί και αναφέρονται στο ΝΣ οι κατάλληλοι επικοινωνιακοί τρόποι. Δημόσιες συνεδριάσεις με τηλεδιασκέψεις των απογυμνωμένων από αρμοδιότητες δημοτικών συμβουλίων, διμηνιαία συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, παρακολούθηση των επιδόσεων των ΟΤΑ, συμμετοχή σε πανελλαδικούς διαγωνισμούς δημοτικών στόχων, με τα αντίστοιχα έπαθλα .
Και επειδή λίγη παραπάνω σοφία δεν είναι ποτέ περιττή, στο πλευρό των νέων δημοτικών αρχών θα παραβρίσκεται ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης (!), πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας (κάτι σαν upper level consulting), ο οποίος θα επιλέγεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν προκηρύξεως που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου.
Φυσικά, η αιτιολογική συνοδευτική έκθεση της κυρίας Κεραμέως ομνύει στις ευεργετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, στην απλοποίηση της λειτουργίας των Δήμων και στην αποτίμηση της αποδοτικότητας των επενδύσεων τους. Αυτό είναι το κυρίαρχο. Η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με όρους αγοράς και με αυστηρά ελεγχόμενα τεχνο-οικονομικά κριτήρια. Η πρόσβαση σε μελλοντικούς επιπλέον κρατικούς πόρους ανάλογα με την επιτυχία απορρόφησης των υφιστάμενων. Η διάρρηξη κάθε τοπικού κοινωνικού συμβολαίου και η οριστική αποχώρηση του Δήμου από το πλέγμα του κοινωνικού κράτους.
Για όλους αυτούς τους επιπρόσθετους λόγους που αφορούν την επιδείνωση του πλαισίου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, η ψήφος της Κυριακής 8 Οκτώβρη αποκτά μεγάλη σημασία στον πολύπαθο Δήμο της Νότιας Κέρκυρας.
1. Το νέο πλαίσιο αφήνει ελάχιστα περιθώρια ελέγχου της Δημοτικής Αρχής από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις εντός του δημοτικού συμβουλίου, άρα μια λάθος επιλογή Δημάρχου κοστίζει όχι μόνο πέντε χρόνια απραξίας και αδιαφορίας από τα προβλήματα των δημοτών, εξασφαλίζει το περιβάλλον για πάσης φύσεως συναλλαγές και εξαγορές στο παρασκήνιο. Άρα δεν ψηφίζουμε για Δήμαρχο όμηρο κομματαρχών, αντιδημάρχων και ακροδεξιών παραγόντων. Δεν ψηφίζουμε για Δήμο μαγαζί ιδιωτικών συμφερόντων. Δεν ψηφίζουμε κίνηση εμπορίας εξυπηρετήσεων.
2. Η προσπάθεια σκληρής περικοπής πόρων είναι το δεύτερο βασικό στοιχείο της πραγματικότητας που θα αντιμετωπίσουμε. Συνεπώς δεν ψηφίζουμε για Δήμαρχο συμμέτοχο και φορέα αυτής πολιτικής λιτότητας, συμπαραστάτη της Περιφερειακής Αρχής, συμπαραστάτη στην υλοποίηση της πολιτικής της ΝΔ. Δεν ψηφίζουμε για ακόμα μια νέα αρχή στην δημοσιονομική πειθάρχηση. Δεν ψηφίζουμε για Δήμο της πείνας και της επαιτείας.
3. Για τους δυο παραπάνω λόγους δεν ψηφίζουμε ψηφοδέλτια απροσδιόριστου πολιτικού στίγματος, χαμηλών πολιτικών προσδοκιών και χαμηλών πολιτικών επιδόσεων. Δεν ψηφίζουμε ψηφοδέλτια αποτέλεσμα αμφότερων διασπάσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ένωσης και πολλαπλασιασμού των παθογενειών τους εις σάρκα μία. Δεν ψηφίζουμε για Δήμο με κρυφή ατζέντα. Δεν ψηφίζουμε τον πολιτικό άγνωστο Χ.
4. Τέλος δεν ψηφίζουμε ψηφοδέλτια που επενδύουν στον τοπικισμό, τον λαϊκισμό και με μεγάλη πολιτική ελαφρότητα αγγίζουν την επιφάνεια των προβλημάτων χωρίς στρατηγικό πολιτικό βάθος. Ψηφοδέλτια πολιτικά ασταθή και ανάλογα των αδιεξόδων, των ματαιώσεων και των συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ψηφίζουμε για Δήμο φορέα διχαστικών διλημμάτων.
Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας και Σταμάτη Πελάη, ψηφίζουμε για Δήμο αγωνιστικής δημοκρατικής ταξικής ενότητας. Όχι μόνο γιατί όλες οι άλλες επιλογές είναι απορριπτέες, όχι μόνο διότι αποτελεί με απόσταση την πιο καθαρή, μαχητική, τίμια, φιλο-εργατική πολιτική φωνή, αλλά και γιατί έχει το καλύτερα προετοιμασμένο, ιεραρχημένο, αναλυμένο και ξεκάθαρο πρόγραμμα διοίκησης-δράσης.
Γιατί το πρόγραμμα της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι γραμμένο από τον ίδιο το Λαό.
Ο Σταμάτης είναι ο μόνος που δεν υπόσχεται, που δεν τάζει ρουσφέτια, που δεν παρουσιάζει μακέτες και πλάνα για την επόμενη μέρα. Δεσμεύεται μόνο για τη συνεισφορά του Δήμου στη λαϊκή κινητοποίηση και στο ανέβασμα της λαϊκής χειραφέτησης.
Κυρίως είναι ο μόνος που διαβάζει την εγκατάλειψη της περιοχής του Νότου και τις δυσκολίες ανασυγκρότησης του με το σωστό τρόπο. Διαβάζει σωστά ότι αυτή η τραγική κατάσταση του Νότου αποτελεί μέρος και αποτέλεσμα ενός αρνητικού ταξικού συσχετισμού δύναμης, ότι η Νότια Κέρκυρα είναι μια περιοχή με εργατο-λαϊκή κοινωνική σύνθεση και ταυτόχρονα με χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα κεφαλαίων.
Ότι εδώ είναι αδύναμη μπορεί και πρέπει να σπάσει η κατεστημένη παλαιοκομματική αλυσίδα εκπροσώπησης ρουσφετιών – Λαού. Ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με Κεφάλαια και Επιχειρηματίες καθυστερημένα και κοντόφθαλμα, που δεν βλέπουν πέρα από την τσέπη τους και την ταμειακή τους μηχανή. Το ιδιωτικό μοναστήρι τους να ‘ναι καλά και έξω απ΄ αυτό ας καίγεται ο κόσμος.
Και ακριβώς επειδή το Κεφάλαιο στερείται και αδυνατεί εδώ και δεκαετίες να ανασυγκροτήσει στοιχειωδώς την Περιοχή, στερείται και αδυνατεί πολιτικά να εξασφαλίσει πόσιμο νερό, αποχέτευση, δρόμους, είναι η στιγμή και η ευκαιρία να το κάνει ο Λαός, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια του, με τους δικούς του πολιτικούς όρους, με το δικό του Πρόγραμμα, με τη δική του εξουσία, με το δικό του Δήμαρχο.