Μπορούμε να κάνουμε το άλμα στο μέλλον.
Μπορούμε να εγγυηθούμε στη νέα γενιά ένα βιώσιμο μέλλον ευημερίας και προκοπής
Όταν μου έγινε πρόταση για να κατέβω υποψήφια Βουλευτής, ομολογώ ότι προβληματίστηκα έντονα. Παρά το ότι είναι ιδιαίτερα τιμητική μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας και ιδιαίτερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, έχει θεμελιώσει μία νέα ελπιδοφόρα πορεία στην Ευρώπη και τον κόσμο, έχω επίγνωση ότι τα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας βρίσκονται σήμερα στην πιο κρίσιμη καμπή.
Πρώτον, το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της οικονομίας μας είναι η υψηλή συγκέντρωση δραστηριοτήτων στον τριτογενή τομέα, τουρισμός και εμπόριο. Σύμφωνα με στοιχεία του 2018 η συμμετοχή του τριτογενή τομέα στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (το παραγόμενο ουσιαστικά προϊόν) αγγίζει το 90%,με ότι συνεπάγεται η τόσο μεγάλη εξάρτηση από έναν παραγωγικό τομέα που για μας κύρια είναι ο τουρισμός.
Δεύτερον, ο πρωτογενής τομέας διατηρεί διαρθρωτικές αδυναμίες (μικρό μέγεθος κλήρου, δυσμενής ηλικιακή διάρθρωση), ενώ η νησιωτικότητα και η τουριστική επέκταση ασκούν σημαντικές πιέσεις και περιορισμούς. Τα τελευταία χρόνια (2008-2016) η ανοδική εξέλιξη της ΑΠΑ συμβαδίζει με πτωτική πορεία του δείκτη των Ακαθάριστων Επενδύσεων Παγίου Κεφαλαίου και της Απασχόλησης, ενώ καταγράφεται σειρά τοπικών προϊόντων ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης.
Τρίτον, η παραγόμενη ποσότητα Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) εκτιμάται σε 65-72χιλ. τόνους/έτος και σε συνδυασμό με την έλλειψη εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων, αποτελεσματικής και ουσιαστικής ανακύκλωσηςκαι Χώρων Υγειονομικής Ταφής, έχει καταστήσει τη διαχείριση των ΑΣΑ προβληματική. Η μεταφορά των ΑΣΑ σε άλλους χώρους υγειονομικής ταφής εκτός Κερκύρας, απορροφά πολύτιμους πόρους της Αυτοδιοίκησης.
Τέταρτον, το βασικό οδικό μας δίκτυο (πάνω από 2.500 Km) χαρακτηρίζεται από τη μη ολοκλήρωση του κύριου οδικού άξονα Βορρά –Νότου με αποτέλεσμα η προβληματικότητα επικοινωνίας, κατά την τουριστική περίοδο, ναδημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις.
Πέμπτον, παρά το γενικά πλεονασματικό υδρολογικό ισοζύγιο, η κατάσταση (ποιοτικής)υδροδότησης είναι προβληματική εξαιτίας της γεωλογίας & της υπεράντλησης την τουριστικήπερίοδο, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά απωλειών λόγω παλαιότητας των δικτύων. Ειδικά τα υπόγεια ύδατα δέχονται διάχυτες και σημειακές πιέσεις, που σε συνδυασμό με τηνυπεράντληση, δημιουργούν κινδύνους υποβάθμισής. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να έχουν προωθηθεί διαχρονικά παρεμβάσεις στις υποδομές υδροδότησης, αλλά η μείωση των διαρροών, καθώς & η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων συνολικά, παραμένει ζητούμενο.
Έκτον, στις μεταφορές μπορεί να καταγράφεται βελτιούμενη «εξωτερική διασύνδεση» των πυλών εισόδου-εξόδου, κυρίως στον τομέα της κρουαζιέρας, παραμένει, όμως, σημαντικό το έλλειμμα στην εσωτερική δια-συνδεσιμότητα, κύρια με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Η πρόκληση μεγάλη
Η πρόκληση, όμως, ήταν μεγάλη και η αγάπη μου για τον πολιτισμό και την τέχνη, που τόσο έντονα χαρακτηρίζουν την Κέρκυρά μας, κυριάρχησαν και δέχθηκα να είμαι παρών στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Στόχος μου δεν είναι να κάνω θόρυβο, αλλά να αποδείξω ότι μια από τις πιο ευλογημένες περιοχές της χώρας μας, η Κέρκυρα, οι Παξοί και τα Διαπόντια Νησιά μας, μπορεί να πραγματοποιήσει το μεγάλο άλμα στο μέλλον, να υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα, να εγγυηθούμε στη νέα γενιά μας, μία βιώσιμη ευημερία όλων.
Δεν ισχυρίζομαι ότι τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που μόλις πριν απαρίθμησα έχουν απλές και εύκολες λύσεις. Το γεγονός ότι καταξιωμένοι πολιτικοί και βουλευτές παρά τον αγώνα που έδωσαν και τα κέρδη που έφεραν, δεν κατόρθωσαν να επιλύσουν τις μεγάλες αυτές προκλήσεις αποδεικνύει ότι τα προβλήματα είναι ακόμη μπροστά μας και δισεπίλυτα.
Δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω
Πιστεύω, όμως, ότι δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω. Πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη και να την κερδίσουμε. Να προσεγγίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις όχι με αντιπαλότητα και πολιτικό φανατισμό, αλλά με λογικές συναίνεσης και υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών. Να ενώσουμε όλες τις αυτοδιοικητικές μας δυνάμεις. Να συσπειρώσουμε το ανθρώπινο και επιστημονικό μας δυναμικό. Σε μία επιστημονική και πραγματιστική προσέγγιση.
Πρώτον, να μελετήσουμε και να καταγράψουμε το υφιστάμενο πρόβλημα.
Δεύτερον, να αξιολογήσουμε τα αίτια που το έχουν καταστήσει μέχρι σήμερα δισεπίλυτο.
Τρίτον, να καταρτίσουμε επιστημονικές μελέτες για τις λύσεις που υπάρχουν με πραγματισμό και ευθύνη.
Τέταρτον, να αναγνωρίσουμε τις ιδιαιτερότητες της χωροταξίας και του περιβάλλοντος.
Πέμπτον, να ενώσουμε τις δυνάμεις όλων στη διεκδίκηση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση των έργων που απαιτούνται.
Έχω επίγνωση
Έχω επίγνωση ότι για να γεφυρώσουμε το σήμερα με το μέλλον που όλοι οραματιζόμαστε, απαιτείται τιτάνια προσπάθεια.
Το άλμα στο μέλλον, των 260 έργων plus και των 1,8 δις ευρώ περίπου, που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός μας για την 8ετία 2023 – 2030, προϋποθέτει η Περιφέρειά μας να απορροφά ετησίως κονδύλια ύψους 225 εκατ ευρώ. Τέσσερις φορές πάνω από τη σημερινή δυνατότητα που έχει!
Για παράδειγμα ο οδικός άξονας βορρά νότου. Στην Κρήτη ο Βόρειος Οδικός Άξονας στην ολοκλήρωσή του θα αφορά έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο μήκους 350 χιλιομέτρων περίπου και κόστους περί τα 2 δις ευρώ. Ο δικός μας οδικός άξονας βορρά νότου μήκους στο ¼ περίπου της Κρήτης, κατ’ αναλογία αναμένεται να κοστίσει 400 – 500 εκ ευρώ περίπου. Είναι κατανοητό, εκτιμώ, η τάξη μεγέθους της απαιτούμενης δαπάνης και η δυσκολία απορρόφησης των κονδυλίων εντός της δεκαετίας!
Ανανέωση του γερασμένου πολιτικού προσωπικού
Το βέβαιο είναι ότι η αναγκαία περίοδος για την ολοκλήρωση των έργων ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας, υπερβαίνει κατά πολύ την παρούσα δεκαετία.
Εκτός των άλλων, χρειάζεται η ανανέωση του γερασμένου πολιτικού προσωπικού με νέους ανθρώπους, με νέες καινοτόμες ιδέες, με πραγματισμό και όραμα. Να κατανοήσουμε τις υποχρεώσεις που συνιστά για όλους η διάσταση της τοπικής ιδιοκτησίας του προγράμματος που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός μας.
Να απορροφήσουμε στο 100% την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από πολλούς και διαφορετικούς χρηματοδοτικούς πόρους. Να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία,τα οποία πραγματικά είναι πρωτοφανή για τα δεδομένα τουλάχιστον της μεταπολιτευτικής διακυβέρνησης της χώρας.
Το ΠΕΠ από τα 231 εκατομμύρια αυξήθηκε στα 287 εκατομμύρια. Έχουμε περισσότερους διαθέσιμους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έχουμε το χρηματοδοτικό εργαλείο «Αντώνης Τρίτσης». Έχουμε το σημαντικότατο πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, υπάρχουν οι πόροι, μπορούμε να κάνουμε το άλμα στο μέλλον. Μπορούμε να εγγυηθούμε στη νέα γενιά ένα βιώσιμο μέλλον ευημερίας και προκοπής.