Βαδίζοντας ατελείωτες ώρες, μετανάστες της Υποσαχάριας Αφρικής καταλήγουν, στεγνοί από νερό και τροφή, στη Λιβύη. Γι’ αυτούς προχθές ο Μακρόν, αγκαλιά με τη Μαρίν Λεπέν, ψήφισε ένα ρατσιστικό αντιμεταναστευτικό έκτρωμα…
Γιατί άραγε φεύγουν, γιατί πνίγονται και, αν γλυτώσουν τελικά, βρίσκονται έγκλειστοι σε ευρωπαϊκά στρατόπεδα προσφύγων; Χρήσιμο να δούμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι πατρίδες τους, αυτές που οι ιθαγενείς της Υποσαχάριας Αφρικής εγκαταλείπουν.
Χώρες «μετααποικιακής» εποχής, αλλά κατ’ ουσίαν μέχρι και σήμερα γαλλικές αποικίες. Πλούσιες σε χρυσό, διαμάντια, ουράνιο, σπάνιες γαίες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κακάο, καφέ κ.ά. με εξαθλιωμένους κατοίκους, όπως ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι. Ένα σύνολον 14 χωρών του Σαχέλ, που βρίσκονται σε οικονομική εξαθλίωση.
Το σύστημα Françafrique, η ψευδαίσθηση της ελευθερίας, μαζί με την επιβολή του αποικιακού φράγκου (CFA), δίνει τη δυνατότητα στο Παρίσι να ιδιοποιείται το πλούτο της Αφρικής σε εξευτελιστικές τιμές. Και παράλληλα χρηματοδοτεί τοπικές «ελίτ» που με την «αρωγή» της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας, αναδεικνύει ντόπιους «ηγέτες» στην υπηρεσία της Γαλλίας.
Το κυριότερο αποικιακό χαράτσι για τις 14 χώρες μέλη της ζώνης του CFA παραμένει η υποχρέωση τους να διατηρούν το 50% των νομισματικών και σε χρυσό αποθεμάτων τους στη Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας!
Η παραπάνω ληστρική «διαδικασία» μεταφοράς πλούτου λέγεται πως αποφέρει περίπου 500 δισ. ευρώ ετησίως στη Γαλλική οικονομία. Ιλιγγιώδες ποσόν κλοπής, που η τότε καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ζήτησε από τη Γαλλία να καταθέτει τουλάχιστον το 50% αυτής της κλοπής, στην ΕΚΤ αντί της γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας. Η απάντηση φυσικά των Γάλλων ήταν αρνητική.
Αυτό μεταξύ πολλών άλλων «μετααποικιακών» γαλλικών προνομίων, είναι μια απάντηση στο γιατί αναγκάζονται να φύγουν οι εξαθλιωμένοι γηγενείς των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής, αναζητώντας καλύτερη τύχη σε ευρωπαϊκά κράτη, αρκετά από τα οποία ευδοκίμησαν διαχρονικά από αυτών των Αφρικανών το «λίπος»…
Σ’ αυτές τις 14 υποσαχάριες χώρες η Γαλλία διατηρεί ένα ακόμα ληστρικό προνόμιο, το «πρώτο δικαίωμα», προκειμένου να «αγοράζει» οποιοδήποτε φυσικό πόρο που ανακαλύφθηκε σ’ αυτές. Μόνο μετά από επίσημο «μη γαλλικό ενδιαφέρον» δίνεται η άδεια να αναζητήσει η ιδιοκτήτρια χώρα άλλον αγοραστή.
Η Γαλλία συνεχίζει να λεηλατεί την Αφρική και μετά την «αποαποικιοποίηση» του Ντε Γκωλ. Καθένας από τους επόμενους πρόεδρους της συνέβαλαν καθοριστικά στη «μετααποικιακή» καταλήστευση της αφρικανικής ηπείρου.
Όμως τώρα κάτι αλλάζει εκεί στη Υποσαχάρια Αφρική. Τέσσερις μήνες μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα, οι ηγέτες του Μάλι και του Νίγηρα, συναντιούνται στην Μπουρκίνα Φάσο με τον ηγέτη αυτής της χώρας, Ιμπραήμ Τραορέ, και γράφουν ιστορία!
Τερματίζουν την παντοδυναμία του αποικιακού γαλλικού φράγκου (CFA), ιδρύοντας νέο κοινό νόμισμα. Διαγράφουν όλα τα συμβόλαια με την Γαλλία και διώχνουν τις ξένες εταιρείες εξόρυξης. Ιδρύουν κοινή αεροπορική εταιρεία. Ξεκινούν έργα υποδομής κοινής ωφελείας και εξηλεκτρισμού (Το 65% του πληθυσμού των χωρών του Σαχέλ δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα). Συνάπτουν στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ τους και με τη Ρωσία!
Επίσημος στόχος, η δημιουργία Ομοσπονδίας των τριών κρατών ανοιχτής σε όποια χώρα δέχεται τις αρχές της. Το όνειρο μιας Αφρικής για το Λαό της και εφιάλτης για τους νεοαποικιοκράτες ίσως είναι πιο κοντά από ποτέ!
Ας ευχηθούμε με την έλευση της νέας χρονιάς, να επαληθευτεί η πριν χρόνια «προφητεία» του πρώην Γάλλου πρόεδρου Ζακ Σιράκ: «Χωρίς την Αφρική, η Γαλλία δεν θα έχει καμία ιστορία στον 21ο αιώνα…» Καμιά ιστορία «μετααποικιακής» ληστείας!