Είχαμε γράψει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει ένα μενού με αλευροσκώληκες, σπιτικό γρύλο και μεταναστευτική ακρίδα! Αυτή τη διατροφική αλλαγή τη σερβίρουν γαρνιρισμένη και με τις ευεργετικές επιπτώσεις της στο περιβάλλον, λόγω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον περιορισμό της εκτροφής βοοειδών!
Ευαίσθητοι οι κομισάριοι για τις επιπτώσεις από τα αέρια των βοοειδών στη κλιματική αλλαγή! Αντιθέτως παντελώς αδιάφοροι στην προχθεσινή απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που επιτρέπει να πεταχτούν στον Ειρηνικό ωκεανό γύρω στο ενάμισι εκατομμύριο μετρικοί τόνοι «επεξεργασμένου» ραδιενεργού νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα…
Ο πλανήτης για τους απανταχού καπιταλιστές, δεν είναι ενιαίος και ως εκ τούτου η εκστρατεία για την «προστασία» του από την κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζεται αλλά καρτ! Προβάλλουν προβλήματα κλιματικής αλλαγής όταν τους εξασφαλίζουν κέρδος ή αντιθέτως τα αποκρύπτουν όταν τους εμποδίζουν στο όποιο ρυπογόνο πλιάτσικο του…
Γιατί λοιπόν να σηκώσουν φωνή διαμαρτυρίας για τους τόνους ραδιενεργού νερού με το οποίο η Ιαπωνική κυβέρνηση θα δηλητηριάσει, τον Ειρηνικό ωκεανό; Στην Ιαπωνία χώρα σε διαρκή σεισμική διέγερση, πριν το ατύχημα στη Φουκουσίμα, λειτουργούσαν 54 πυρηνικοί σταθμοί, εδώ σταματά η λογική!
Διαβεβαιώνει η ιδιωτική εταιρεία και επικυρώνει ο ΔΟΑΕ ότι το νερό ψύξης των κατεστραμμένων πυρηνικών αντιδραστήρων έχει υποστεί επεξεργασία «αποραδιενεργοποίησης» εκτός όμως από στοιχεία τριτίου, ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου!
Η ιδιωτική εταιρία αυτό που τη βολεύει λέει… Εταιρεία ιδιωτική ήταν και εκείνη που έστησε τον πυρηνικό σταθμό στη σεισμογενή Φουκουσίμα και πάνω στην ακτογραμμή για «πρακτικούς» λόγους και όχι στα διπλανά υψώματα που πιθανόν θα λειτουργούσαν προστατευτικά.
Αυτού του είδους οι ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, επωμίζονται το κόστος στην περίπτωση ατυχήματος μόνο μέχρι την αξία του καθαρού ενεργητικού τους. Δηλαδή για «πρακτικούς λόγους» κτίζω όπου βολεύει και το τσουνάμι ας τα διαλύσει…
Το Φόρουμ Νήσων του Ειρηνικού (Pacific Island Forum, PIF), στο οποίο ανήκουν 17 νησιωτικά κράτη, εκφράζει την αντίθεσή τους για τη ρίψη αυτού του ραδιενεργού «φιλτραρισμένου» νερού στη θάλασσα, ρίψη που θα δημιουργήσει καταστροφικές συνέπειες σε περιοχές αλιείας από τις οποίες εξαρτώνται τα μέλη του.
Στην ίδια γραμμή η Ζηλανδία, η Νότια Κορέα, ακόμα και συνδικάτα γιαπωνέζων αλιέων. Παράλληλα η Κίνα δήλωσε κατηγορηματικά ότι η μέτρηση από την Ιαπωνία των επιπέδων τριτίου στα νερά και στα λύματα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα «δημιουργεί πλήρη σύγχυση και παραπλανά την κοινή γνώμη».
Σ’ όλα αυτά η, κατά τα άλλα λαλίστατη περί της «τρύπας του όζοντος», Κομισιόν τώρα σιωπά. Όχι βεβαίως γιατί ο κόλπος της Φουκουσίμα απέχει μίλια πολλά από τις Βρυξέλλες, αλλά και επειδή οι πληθυσμοί των Νήσων του Ειρηνικού που απειλούνται τώρα από το ραδιενεργό τριτίο, είναι αυτοί που γεύτηκαν τις ολέθριες μακροχρόνιες συνέπειες από τις Αμερικανικές και Γαλλικές πυρηνικές δοκιμές…
Ειδικά η Γαλλία τερμάτισε «επισήμως» μόλις το 1996 τις πυρηνικές δοκιμές στην ατόλη Μουρούροα, στις υπεράκτιες κτήσεις της στον Ειρηνικό. Εκτός λοιπόν από τις στενές σχέσεις της ΕΕ με την Ιαπωνία, είναι και αυτός ένας ενοχικός λόγος που περιορίζει το ενδιαφέρον τους για τη περιβαλλοντική «σωτηρία» του πλανήτη στο… μετεωρισμό των αγελάδων!
Προσοχή, επομένως, στις τονοσαλάτες και στα κάθε είδους μαλάκια και ψάρια που από τον Ειρηνικό ταξιδεύουν κονσερβαρισμένα ή κατεψυγμένα στο πιάτο μας! Κανείς δεν μπορεί ποτέ να ξέρει τι ακριβώς μας περιμένει…