Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκίνησε, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (PCSD), μια αποστολή Στρατιωτικής Σύμπραξης με τον Νίγηρα που ονομάζεται EUMPM Niger. Στόχος η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Νιγηρίας στον αγώνα κατά της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.
Αλλαγή «προστατών» στη συγκεκριμένη περιοχή, την ίδια ώρα που Γάλλοι και Γερμανοί ένστολοι αναχωρούν ως ανεπιθύμητοι από τα εδάφη του Σαχέλ. Γεμάτη η Αφρική με ένα πλήθος στρατιωτικών βάσεων που υποτίθεται πως διασφαλίζουν την προστασία του πληθυσμού της μετά την αποχώριση των αποικιοκρατών.
Πρώτες σε αριθμητική παρουσία οι ΗΠΑ που συντηρούν, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα της AFRICOM, 29 στρατιωτικές βάσεις σε 15 διαφορετικές χώρες! Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών των βάσεων βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής και στο Σαχέλ.
Στο Τζιμπουτί, που βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο Κέρας της Ανατολικής Αφρικής, εκτός από τις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν βάσεις οι Γαλλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία! Στο πρόσφατο παρελθόν μάλιστα αποσοβήθηκε κρίση με ΗΠΑ και Κίνα, μεταξύ των δύο στρατιωτικών τους βάσεων.
Από τη πλευρά της η Ρωσία δε μένει αδρανής. Με την κυβέρνηση του Σουδάν η Μόσχα συζητά συμφωνία για παροχή σταθμού διευκόλυνσης πολεμικών πλοίων της, στα λιμάνια της Ερυθράς θάλασσας. Το ίδιο και για το άνοιγμα στρατιωτικών βάσεων σε Ερυθραία και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Τρομερός συνωστισμός λοιπόν από στρατοκράτες όλων των φυλών που «γοητεύονται» από το πλούτο της Αφρικάνικης γης, η οποία διαθέτει ό,τι ακριβώς χρειάζεται η βιομηχανική παραγωγή τους και ιδιαίτερα η αναπτυσσόμενη «πράσινη ενέργεια»!
Τα κράτη της Υποσαχάριας Αφρικής, εκτός από τα γνωστά ορυκτά σε ουράνιο, χρυσό, κασσίτερο κ.α. που εξορύσσονται σε βιομηχανικές ποσότητες, παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ύπαρξη των 17 σπάνιων γαιών, που η έρευνα ανακαλύπτει πόσα από αυτά βρίσκονται στο υπέδαφος αυτής της περιοχής!
Από το 2018, σχεδόν το 20% του δημόσιου χρέους της Αφρικής είχε, για πρώτη φορά, ως πιστωτή την Κίνα με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους, παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων και χρηματοδότηση της ανάπτυξης μιας σειράς χωρών της! Παράλληλα υπήρξε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 60 δις. δολ. για την περίοδο 2019-2021 στους τομείς της εκβιομηχάνισης, της ανάπτυξης, των υποδομών και της υγειονομικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, τα τελευταία 10 χρόνια το Πεκίνο έχει επενδύσει περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή φωτοβολταϊκών συστημάτων, δέκα φορές περισσότερα από την Ευρώπη. Το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιακών συλλεκτών είναι κινεζικής προέλευσης, γεγονός που ανεβάζει στα ύψη την ανάγκη νέων κοιτασμάτων για παραγωγή πολυπυριτίου, κυρίαρχου υλικού για παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ, το οποίο βρίσκεται στα σπλάχνα της αφρικανικής γης!
Παρά τη πανσπερμία των ξένων στρατιωτικών βάσεων, οι λαοί της Αφρικής προσπαθούν να υψώσουν ανάστημα στο παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό χάρτη! Βασικό βήμα στη κατεύθυνση αυτή είναι η ίδρυση από το 2001 του Οργανισμού της Αφρικανικής Ένωσης με τη συμμετοχή και των 55 Αφρικανικών κρατών με έδρα την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας! Απώτερος στόχος της ΑΕ είναι να αποκτήσει ενιαίο νόμισμα και ενιαία αμυντική δύναμη, κρατικούς θεσμούς συμπεριλαμβανομένου και ενός υπουργικού συμβουλίου για τον ηγέτη της Αφρικανικής Ένωσης.
Μακρόπνοη και επίπονη διαδικασία του Αφρικανικού γίγαντα του 1,3 δις. εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά παράλληλα και ελπιδοφόρα, αν κρίνει κανείς από την απόφαση της Αφρικανικής Ένωσης, που ανέστειλε την ιδιότητα του Ισραήλ ως κράτους παρατηρητή στις εργασίες της, με το αιτιολογικό ότι: «Η αντίρρησή μας (στο καθεστώς παρατηρητή του Ισραήλ) εκπορεύεται από τη Χάρτα της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία αντιμάχεται την αποικιοκρατία, τον ρατσισμό και την παράνομη κατοχή εδαφών…» Απόφαση που δείχνει πως τα δισεκατομμύρια των ισραηλινών επενδύσεων στη φτωχή ήπειρο δεν κατάφεραν να αποκρύψουν τις συνεχείς σιωνιστικές δολοφονίες των παλαιστινίων αμάχων!