Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις με μια ομάδα Κουβανών γιατρών στο «Ospedale Civile Dell’ Annunziata», το δημόσιο νοσοκομείο της Καλαβρίας! Ήρθαν προχθές από την Αβάνα της Κούβας και όχι βέβαια για κάποιο επιστημονικό συνέδριο αυτοί οι πρώτοι 51 γιατροί από τους πεντακόσιους διαφόρων ειδικοτήτων που αναμένεται να φτάσουν στο προσεχές διάστημα στη Καλαβρία, αλλά προκειμένου να στελεχώσουν τα εκεί διαλυμένα νοσοκομεία!
Η Καλαβρία υποφέρει από έλλειψη γιατρών από το 2010 σε μια παρατεταμένη βαθιά κρίση υγειονομικής περίθαλψης που μαστίζει όλη την Ιταλία. Στην Καλαβρία, που θεωρείται από τις φτωχές περιοχές του Ιταλικού νότου, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Και όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Βουλής, Roberto Occhiuto: «Κλείνουμε τα νοσοκομεία, κλείνουμε τα επείγοντα περιστατικά και δε διασφαλίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στην περίθαλψη. Οι πολλαπλές προκηρύξεις διαγωνισμών δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς το σύστημα υγείας της Καλαβρίας δεν είναι ελκυστικό».
Ο ίδιος σε σχετικό video που ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρθηκε στα προσόντα της ιατρικής σχολής της Κούβας: «Οι δεξιότητες των Κουβανών γιατρών, η επιστημονική κατάρτιση και η εμπειρία τους είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο», εξηγώντας ότι αυτή τη συμφωνία την υπέγραψε με την Comercializadora de Servicios Medicos Cubanos (CSMC) στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στη Ρώμη.
Βέβαια αυτό το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο, γιατί υπήρξαν ισχυροί πολιτικοί κύκλοι που έβαλαν γραφειοκρατικά εμπόδια στην έλευση Κουβανών γιατρών στην Ιταλία, λέγοντας πως η «Ιταλία δεν είναι Αφρική για να δέχεται Κουβανέζικη ιατρική βοήθεια».
Μάλιστα ομάδα Ευρωβουλευτών με επιστολή στην τοπική κυβέρνηση της Καλαβρίας υποστήριξε ότι δεν ήταν καθόλου καλή αυτή η ιδέα. Χαρακτηριστική και η αποστροφή φιλελεύθερου Ισπανού Ευρωβουλευτή του Χαβιέ Ναρτ, που χαρακτήρισε την άφιξη των Κουβανών στην πολιτισμένη Ευρώπη, ως ένα «ντροπιαστικό σκάνδαλο»
Σκάνδαλο οι Κουβανοί γιατροί και όχι έγκλημα το κλείσιμο νοσοκομείων από έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Για καθαρά πολιτικούς λόγους δε δέχονται τη βοήθεια μιας μικρής χώρας που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, λόγω του μακροχρόνιου αμερικανικού εμπάργκο, απέδειξε πως στο τομέα της υγείας έχει κάνει θαύματα!
Από τη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση του 1959, σχεδόν 600.000 γιατροί έχουν υπηρετήσει σε 166 χώρες του πλανήτη! Σήμερα 23.792 Κουβανοί επιστήμονες της υγείας, όλων των ειδικοτήτων, συνεχίζουν να δίνουν το παρών, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους αθόρυβα, σε 56 Αφρικανικές χώρες.
Η Κούβα προσφέρει δωρεάν ποιοτική ιατρική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νέοι Αμερικανοί να θέλουν να σπουδάσουν στο ELAM, την Λατινοαμερικάνικη Ιατρική Σχολή της Αβάνας. Η Σχολή ξεκίνησε το 1999 και σήμερα εκπαιδεύει περισσότερους 19.000 φοιτητές από 110 χώρες!
Από το 1980, το νησί του Κάστρο και του Τσε, παρασκευάζει μεγάλο μέρος εμβολίων και με την έναρξη της πανδημίας ανέπτυξε τρία εμβόλια κατά της COVID-19, που μ’ αυτά εμβολίασε το 90% των 11,2 εκατ. Κουβανών, μ’ αποτέλεσμα ο αριθμός των κρουσμάτων να μειωθεί θεαματικά. Εμβόλια που διατέθηκαν στη Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Βιετνάμ, Ιράν και στη Λευκορωσία. Παρά την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα τους δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το γενικότερο «εμπάργκο» και να λάβουν πιστοποίηση από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Έχει ο καιρός γυρίσματα, λοιπόν, με αποτέλεσμα η Καλαβρία με τα ελληνόφωνα χωριά της να προστεθεί στη λίστα των Αφρικανικών περιοχών όπου Κουβανέζοι γιατροί προσφέρουν τις ιατρικές φροντίδες τους! Αυτό σε μια Ιταλία όπου, ενώ το σύστημα υγείας ψυχορραγεί διαχρονικά από οικονομική «αναιμία», η Ιταλίδα πρωθυπουργός Μελόνι, πειθαρχώντας στις εντολές των αγγλοσαξόνων «ειρηνιστών», στέλνει πανάκριβο οπλισμό στην Ουκρανία, για τη συνέχιση ενός πολέμου μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας μέχρι και το τελευταίο δυστυχή ουκρανό στρατιώτη…
Υ.Γ. Κάθε ομοιότητα του Ελληνικού συστήματος υγείας (ΕΣΥ), με εκείνου του Ιταλικού είναι απλή σύμπτωση…
εξαιρετικό κείμενο και επίκαιρο.