«Τα έθνη δεν έχουν σταθερούς φίλους ή εχθρούς. Έχουν μόνο σταθερά συμφέροντα».! Είχε πει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Λόρδος Palmerston, στη βουλή των Λόρδων πριν από δύο περίπου αιώνες, επαναλαμβάνοντας τον Έλληνα ιστορικό Θουκυδίδη – 460 π.Χ. Αυτή η φράση μετουσιώνεται στις σημερινές σχέσεις μεταξύ χωρών ακόμη κι αν είναι μέλη της ίδιας συμμαχίας, όπως συμβαίνει μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ – Τουρκίας και ΝΑΤΟ, Τουρκίας και Ελλάδας.!
Όλοι οι μήνες «μέλιτος», κάποτε τελειώνουν. Έτσι κι αυτός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τους δύο εκλογικούς θριάμβους, δεν θα μπορούσε να αποφύγει τον κανόνα. Η καλοκαιρινή ραστώνη, σαφώς θα δώσει μια χαλαρότητα στην πολιτική μας ζωή, αλλά από το Σεπτέμβρη αρχίζουν τα πρώτα φθινοπωρινά μπουρίνια, στα οποία θα δοκιμαστούν οι πολιτικές αντοχές, τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης. Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην πολιτική ατζέντα είναι, τα Ελληνοτουρκικά και η Οικονομία.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μας προϊδέασε για τα Ελληνοτουρκικά, με τις δηλώσεις του, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, μετά τη συνάντησή του με του Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΙ, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.
Για τα θέματα της Οικονομίας, μας προϊδέασε η απόφαση του προχθεσινού Eurogroup για περιορισμό στα μέτρα «ενεργειακής στήριξης», που αποφάσισαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Επιπλέον εξηγήσεις για την πορεία της εθνικής μας οικονομίας έδωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με συνέντευξη που παραχώρησε στο Econostream.!
Ε Λ Λ Η Ν Ο Τ Ο Υ Ρ Κ Ι Κ Α
Μετά από μία συνάντηση, στο Βίλνιους της Λιθουανίας και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, που διήρκησε 1 ώρα και 5 λεπτά αντί μισής ώρας που είχε αρχικά προγραμματιστεί και μία πανομοιότυπη ανακοίνωση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να αλλάξουν σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών, βάζοντας στις ράγες την απόφασή τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στην συνέντευξή του το πλαίσιο, για το πώς οραματίζεται τον πολιτικό διάλογο που εκκινεί. Τα “βαριά” θέματα που δεν είναι άλλα από τη βασική διαφορά για τις «θαλάσσιες ζώνες» και την υφαλοκρηπίδα, θα είναι πλέον αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Εκείνο που παρατηρείται στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι η ευρεία χρήση του όρου, «θαλάσσιες ζώνες», που διαφέρει κατά πολύ από τον όρο, «υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», που χρησιμοποιούσε η ελληνική διπλωματία μέχρι τώρα.
Η Ελλάδα επεδίωκε, στο πλαίσιο αυτό, να επιλύσει τη μόνη διαφορά που υφίσταται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και, ειδικότερα, το δίκαιο της θάλασσας.»
Η δήλωση εξαίρεσης από τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Σύμβασης τις οριοθετήσεις «θαλασσίων ζωνών», σύμφωνα με το άρθρο 298, (Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 1982), υποβλήθηκε από τον ΥΠΕΞ Ε. Βενιζέλο στις 16 Ιαν. 2015. Σε δημοσίευμα του Ε. Βενιζέλου επί του θέματος…αναφέρεται το εξής: «Τέλος, στη νέα Δήλωση ρητά προβλέπεται ότι η χώρα μας, ακόμα και στις περιπτώσεις που εξαιρεί ορισμένες διαφορές από τη δικαιοδοσία του ΔΔΧ, είναι έτοιμη να τις υποβάλει σε αυτό στη βάση συνυποσχετικού με το αντίδικο κράτος. Πρόκειται για πολιτική δήλωση που όμως αντανακλά την πάγια προσήλωση της χώρα μας στη δικαιοδοτική επίλυση των νομικών διαφορών».!
Άλλαξε η Τουρκία.;
«Η Τουρκία φαίνεται να είναι έτοιμη για μία στροφή στην εξωτερική της πολιτική, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά απέναντι στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στη Δύση», σχολίασε ο πρωθυπουργός, στην προχθεσινή συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, (Σία Κοσιώνη και Παύλος Τζίμας), και κάνοντας ένα βήμα παραπάνω δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να διερευνήσει μία… τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία!
«Ο σκοπός μου είναι να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία και αν καταφέρουμε να πάμε στη Χάγη», δήλωσε και επισήμανε ότι αυτή η συζήτηση, για τον ορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και προσφυγή στη Χάγη, είναι ακόμη πρόωρη. Ο πρωθυπουργός, παραδέχτηκε, ότι: «Οποιαδήποτε συμφωνία με Τουρκία ενδεχομένως να συνεπάγεται υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις».!
Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Α
Στην οικονομία, τα τελευταία τρία χρόνια στην ΕΕ λόγω της υγειονομικής και γεωπολιτικής κρίσης έχει ανασταλεί επί της ουσίας το Σύμφωνο Σταθερότητας και τα κράτη έχουν το δικαίωμα παρέκκλισης από τους δημοσιονομικούς κανόνες για να μπορούν να έχουν αυξημένες δαπάνες. Ακριβώς, με αφορμή αυτήν την δημοσιονομική χαλάρωση, το 2021 και το 2022 υπήρξαν ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς επιμέρους συμβουλές δημοσιονομικής συμμόρφωσης από την Κομισιόν και την ΕΚΤ.
Όμως, από το 2024 η ΕΕ επιστρέφει κανονικά στη δημοσιονομική πειθαρχία, το Σύμφωνο Σταθερότητας και τις απαιτήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό για την Ελλάδα, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για τα δημόσια έσοδα, σημαίνει επιστροφή σε πολιτικές πιο περιοριστικές, που ίσως αναγκάσουν σε ψαλίδισμα αν όχι αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης.
Σ αυτό το πολιτικό – οικονομικό κλίμα, το λίαν πρόσφατο Eurogroup, συμφώνησε και προτείνει στα κράτη μέλη, έναν πιο περιοριστικό δημοσιονομικό προσανατολισμό για το 2024, ενόψει της προετοιμασίας των εθνικών προϋπολογισμών του επόμενου έτους 2024.
«Περιοριστικός δημοσιονομικός προσανατολισμός»
Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η δήλωση του Eurogroup είναι σύμφωνη με τις δημοσιονομικές συστάσεις που παρουσίασε η Επιτροπή τον περασμένο Μάιο. Τόνισε ότι ο επεκτατικός δημοσιονομικός προσανατολισμός των τελευταίων τριών ετών, σε συνδυασμό με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ήταν καθοριστικός για τη στήριξη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ έναντι των κραδασμών της πανδημίας και του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών της ενέργειας που αυτό προκάλεσε. Ωστόσο, τόνισε, ότι καθώς οι οικονομίες της ευρωζώνης συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ακόμη υψηλό -αν και μειούμενο- πληθωρισμό, αυξημένο δημόσιο χρέος και υψηλότερα επιτόκια, «απαιτείται πιο περιοριστικός δημοσιονομικός προσανατολισμός για το επόμενο έτος, ιδίως μέσω της σταδιακής κατάργησης των μέτρων ενεργειακής στήριξης». Ο Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι υπάρχει «πολύ ευρεία συμφωνία» σε αυτό.
«Εν μέρει, πρόκειται για τη διασφάλιση ότι η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα με τη νομισματική πολιτική την επόμενη περίοδο», ανέφερε.
Πέραν, όλων τούτων, ειδικά στην χώρα μας, ο πληθωρισμός των τροφίμων καλπάζει και επηρεάζει γενικότερα στο κόστος ζωής. Η παγκόσμια κατάσταση παραμένει συγκρουσιακή και η ανασφάλεια επηρεάζει και την οικονομία. Ο δε τουρισμός δείχνει να διαψεύδει τις υπεραισιόδοξες προεκλογικές εκτιμήσεις, του τότε αρμόδιου υπουργού, Βασίλη Κικίλια.
Ο χρησμός Στουρνάρα
«Δεδομένου ότι τώρα φαίνεται ότι τα στοιχεία δείχνουν μια ασθενέστερη οικονομία από τη βασική μας πρόβλεψη, ναι, πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί», είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Econostream,
Παράλληλα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, υποστήριξε ότι η αρνητική επίδραση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την αύξηση των επιτοκίων θα αμβλυνθεί εν μέρει όταν η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις. Πάντως εξήγησε, ότι, «υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία εξασθενεί. Το βασικό μακροοικονομικό σενάριο της ΕΚΤ προβλέπει θετική ανάπτυξη, αλλά φαίνεται ότι αυτό μπορεί να μην ισχύει».
Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, είναι πλέον σαφές, πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση, θα κριθούν στα δύο μέγιστα θέματα της πολιτικής μας ζωής : Τα Ελληνοτουρκικά και την Οικονομία.!