Σε μια ακριβώς εβδομάδα, ο λαός θα έχει εκφραστεί και από τις κάλπες, θα έχει αναδειχθεί η ετυμηγορία του. Τα κόμματα και οι υποψήφιοί τους, την προσμένουν με αδημόνως κι εν τινι μέτρω προσπαθούν να την επηρεάσουν, μέχρι και την υστάτη ώρα. Όπως όλα στη ζωή, μετριούνται σε αριθμούς, – η πίεσή μας, το ζάχαρό μας, η θερμοκρασία μας, το οξυγόνο μας, οι παλμοί της καρδιάς μας, ακόμα και τα χρόνια της ζωής μας – , έτσι και η ετυμηγορία του λαού, προσμετράται σε αριθμούς, δηλαδή σε ποσοστά.!
Σαφές και βασανιστικό ερώτημα : Τι θα βγάλουν οι κάλπες;
«Η κάλπη είναι σαν τη γκαστρωμένη γυναίκα» είχε πει κάποτε ο Γεώργιος Παπανδρέου και επαναλάμβανε την φράση ο Χαρίλαος Φλωράκης. Ωστόσο, η παροιμιώδης φράση, των δύο αείμνηστων πολιτικών, ίσχυε την εποχή πριν εξελιχθούν οι υπέρηχοι. Στην εποχή μας, οι μέλλοντες γονείς, με την βοήθεια των υπερήχων, μπορούν να ξέρουν το φύλο των παιδιών τους κι αν αυτά είναι δίδυμα ή μη.
Κατ΄ ανάλογο τρόπο, και οι δημοσκοπήσεις στην εποχή μας, δύνανται να μετρούν τις τάσεις της κοινής γνώμης κι ανάλογα να αποφαίνονται. Αρκεί να είναι τεχνολογικά άρτια και εύπιστη η μεθοδολογία τους και μη επηρεαζόμενη από τις θελήσεις των εμπλεκομένων στο πολιτικό παιγνίδι κομμάτων, όπως ακριβώς δεν εμπλέκεται στην επιλογή του φύλου των κυοφορούμενων ωαρίων, η θέληση των γονέων.
Ο άγνωστος Χ των εκλογών.
Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, 21ης Μαΐου, είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται με τον εκλογικό νόμο της απλής και αναλογικής, μετά από πολλά χρόνια.
Η προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, που έγινε με το σύστημα της απλής αναλογικής ήταν το 1989. Η πολιτική φιλοσοφία του συγκεκριμένου εκλογικού νόμου στηριζόταν στο σκεπτικό πως, το ΠΑΣΟΚ, (τότε), θα εύρισκε όμορο σύμμαχο την αριστερά, στο σχηματισμό κυβερνήσεων συνασπισμού και στο πνεύμα συνεργασιών στην ευρύτερη κεντροαριστερά. Ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος, οδήγησε τη χώρα σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις (Ιούνιος, Νοέμβριος 1989 και Απρίλιος 1990), ώσπου να επιτευχθεί οριακή αυτοδυναμία.
Πέραν των ίδιων χαρακτηριστικών της απλής αναλογικής, οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, 21ης Μαΐου, είναι οι πρώτες που διεξάγονται :
- Μετά από μια αλληλουχία κρίσεων, χρέους, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και πληθωριστικών πιέσεων,
- Με κύριους διεκδικητές στις τρεις πρώτες θέσεις, (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), με μνημονιακές κυβερνητικές θητείες, και
- Μια ολόκληρη γενιά που ενηλικιώθηκε κατά την περίοδο των προαναφερθεισών κρίσεων με όλες τις αρνητικές συνέπειές τους.
Η προεκλογική διαδικασία, εξελίσσεται σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς κοινωνικής ηρεμίας και ησυχίας, χωρίς πολιτικό ενθουσιασμό ή κομματικό παλμό και κόντρα στα πολιτικά ήθη και έθιμα της χώρας μας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος αναλύοντας τα στοιχεία των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων συμπέρανε, μεταξύ άλλων, ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε τόσο υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων μία εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές. Εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία σαφώς προηγείται, όμως στην ανάλυσή του έκανε εκτενή αναφορά στους αναποφάσιστους διαπιστώνοντας πως από το 1986 που ο ίδιος βρίσκεται επαγγελματικά στον χώρο των ερευνών, είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσοι πολλοί αναποφάσιστοι μιάμιση εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές.
«Είναι μια κινούμενη άμμος. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι, υπάρχουν γυναικεία κοινά, υπάρχουν άνθρωποι στις αστικές περιοχές κυρίως, οι οποίοι είναι μπερδεμένοι» είπε χαρακτηριστικά.
Τούτων όλων δοθέντων, εύλογα συνάγεται το συμπέρασμα – , στο οποίο συγκλίνουν όλοι οι επιφανείς εκλογολόγοι -, πως ο μέγας άγνωστος Χ των επικείμενων εκλογών, είναι η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ. Η «βουβαμάρα» της προεκλογικής περιόδου αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το πώς θα συμπεριφερθούν οι πολίτες που δεν εκφράζονται, ακόμα και αν έχουν αποφασίσει για την εκλογική τους στάση.
Δημοσκοπήσεις – Ο χορός των αριθμών
Η επικοινωνιακή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, εύλογα, προτάσσει το σαφές προβάδισμα που τις δίδουν οι διενεργούμενες δημοσκοπήσεις. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διατείνονται πως, όσες δημοσκοπήσεις γίνονται, αυτό το διάστημα, αποσκοπούν να διαμορφώσουν αντί να αποτυπώσουν την κοινή γνώμη. Άρα.. σε λίγες ημέρες, στις εκλογές, θα διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις.
Πρόθεση ψήφου
Σε έρευνα της Kapa Research για τον Μάιο, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε πρόθεση ψήφου, διαμορφώνεται στο 5,8 %.
Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 31,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 25,8%, ενώ το ΠΑΣΟΚ στο 8,5%, ΚΚΕ: 6,6%, Ελληνική Λύση: 3,8%, ΜέΡΑ25: 3,5% και εξακομματική βουλή.
Ακριβώς μια εβδομάδα πριν, δημοσκόπηση της GPO, για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» έδινε παρόμοιο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία 5,9 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ σε εξακομματική Βουλή.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου : ΝΔ: 33%, ΣΥΡΙΖΑ: 27,1%, ΠΑΣΟΚ: 9%, ΚΚΕ: 6,2%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 3,1%, ΜέΡΑ 25: 3,2%
Με τα παραπάνω ποσοστά της πρόθεσης ψήφου, δεν σχηματίζεται κυβέρνηση με σύμπραξη πρώτου και τρίτου κόμματος, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.
Εκτίμηση ψήφου στη δημοσκόπηση της GPO
Στην παραπάνω δημοσκόπηση της GPO, στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ανεβαίνει στις 6,5 μονάδες, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει ποσοστό 10,1%. Συγκεκριμένα :ΝΔ: 36,9%, ΣΥΡΙΖΑ: 30,4%, ΠΑΣΟΚ: 10,1%, ΚΚΕ: 7%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 3,5%, ΜέΡΑ25: 3,6%.
Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου, οι έδρες της βουλής κατανέμονται ως εξής : ΝΔ: 121 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ: 100, ΠΑΣΟΚ: 33, ΚΚΕ: 32, ΜέΡΑ25: 12, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 11.
Αντίθετα με τα αρνητικά αποτελέσματα της δημοσκόπησης σε πρόθεση ψήφου της GPO, που δεν δίνουν κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, είναι τα αποτελέσματα της ίδιας εταιρείας στην εκτίμηση ψήφου, καθώς καταλήγουν σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο κομμάτων, 121 + 33 = 154 εδρών.
Ακριβώς εδώ τίθεται το μέγα ερώτημα : Κατά πόσον μπορεί να γίνει εκτίμηση ψήφου, δηλαδή αναγωγή σε ένα τόσο υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων μία μόλις εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές και δη σε μια κοινωνία γενικώς βουβή.;
Τελευταία εβδομάδα – Τελευταίες εντυπώσεις
Σ αυτό το διόλου εύκρατο πολιτικό κλίμα, ζητούμενο για το βράδυ της προσεχούς Κυριακής είναι, «τι θα παιχτεί στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας που έμεινε μέχρι και το άνοιγμα της κάλπης»;. Ποια σκληρά χαρτιά θα ρίξουν οι πολιτικοί παίκτες στο πολιτικό πόκερ που εξελίσσεται.;
Καθοριστικοί παράγοντες όσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαδρομής για τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου είναι τα «δύο σίγμα» των εκλογών, δηλαδή η «συσπείρωση» και οι «συγκεντρώσεις». Ο όγκος και ο παλμός των συγκεντρώσεων της γαλάζιας παράταξης αλλά και οι συσπειρώσεις που θα δώσουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κρίνονται κρίσιμα ζητήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη..
Σε μείζον θέμα για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται η συσπείρωση, καθώς κανένα από τα τρία κόμματα στην τελική ευθεία προς τις εκλογές δεν έχει ξεπεράσει το 80% – ούτε καν το 75%, δεδομένο πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά μας χρονικά.
Από την πλευρά της Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα στις κάλπες της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου, για να ανοίξει ο δρόμος από την επόμενη ημέρα για συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας, που θα φέρει την αλλαγή στη χώρα μας.
Τούτων όλων των ανωτέρω δοθέντων, σε αυτές τις εκλογές, «η κάλπη είναι σαν την έγκυο γυναίκα, όπως έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου, ή «κάλπες γκαστρωμένες», όπως έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης…, έστω και στην εποχή των υπερήχων…!!!