«Η πολιτική είναι αναίμακτος πόλεμος. Ο πόλεμος είναι αιματηρή πολιτική», έλεγε ο Μάο Τσε-Τουνγκ.
Αυτό ακριβώς ζούμε στις μέρες μας. Το πρώτο σκέλος, του αποφθέγματος του Κινέζου ηγέτη, το ζούμε στην εσωτερική μας πολιτική ζωή και αντιπαράθεση, ενώ το δεύτερο σκέλος ουδείς θα αρνηθεί ότι ανταποκρίνεται πλήρως στην ουκρανική κρίση με τις πολυποίκιλες επιπτώσεις της σε παγκόσμια κλίμακα .!
Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό διεξάγεται μια εκλογική μάχη μέχρις εσχάτων, μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς στον χώρο του πολιτικού κέντρου με πρώτο θύμα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Γαλάζια επίθεση στην Χαριλάου Τρικούπη
Τις τελευταίες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία εφορμά στον μέχρι πρότινος μετεκλογικό της κυβερνητικό μνηστήρα, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αποσπώντας στελέχη και εξαπολύοντας πολιτικά πυρά κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Μέσα σε μόλις ένα 24ωρο προσχώρησε στην Νέα Δημοκρατία, ο δικηγόρος Σπύρος Καρανικόλας, πρώην εκπρόσωπος της πράσινης κοινοβουλευτικής ομάδας και ο μέχρι πρόσφατα συντονιστής των τομέων πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Σπυρόπουλος και η πρώην τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Ελευθερία Φτακλάκη. Και οι τρεις θα είναι υποψήφιοι της γαλάζιας παράταξης στις επερχόμενες εκλογές, όπως προσωπικά δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο», πιστεύει ο πρωθυπουργός, ο οποίος διαμηνύει επιπλέον με κάθε ευκαιρία τη δυνατότητα της κυβέρνησής του «να αξιοποιεί και στελέχη εκτός των κομματικών τειχών», από άλλους πολιτικούς χώρους.
Είναι σαφές, πως η στρατηγική πολιτική στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν και παραμένει εστιασμένη, στον κεντρώο χώρο, ενόψει της επερχόμενης πολιτικής αναμέτρησης. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται ένα ηχηρό σινιάλο προς τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να ρίχνει διαρκώς γέφυρες.
Στην Χαριλάου Τρικούπη, δημόσια αντιμετωπίσουν με ειρωνικά τις μεταγραφές με την φράση «κλειδί» : «Σιγά τα στελέχη». Ωστόσο, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες οι πολιτικές αιτίες των αποχωρήσεων, οι οποίες κατά πολλά κορυφαία στελέχη αποδίδονται στην «πολιτική ανεπάρκεια» ή έστω στα «πολιτικά σφάλματα» της ηγεσίας.
Στο περιστύλιο της βουλής είναι καθημερινή συζήτηση μεταξύ πολιτικών όλων των κομματικών αποχρώσεων και δημοσιογράφων για έντονο και βαθύ παρασκήνιο που μόλις άρχισε και οι μεταγραφές από ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε Νέα Δημοκρατία θα συνεχιστούν και με βαριά ονόματα που θα «κουνήσουν μαντήλι» στο άλλοτε κραταιό κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Μέσα σ αυτό το πολιτικό κλίμα, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, δείχνουν να «αιφνιδιάστηκαν» από την επέλαση της Πειραιώς και από τούδε και στο εξής, κρίνεται αναγκαίος ένας πλήρης επανασχεδιασμός της στρατηγικής του κινήματος.
Άκαρπη η πολιτική προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ
Μέσα στο καθαρά πολεμικό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζουν να τείνουν «χείρα φιλίας και συμμαχίας», στο πνεύμα της επιδιωκόμενης ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Παρά ταύτα, η όποια πολιτική προσέγγιση επιχειρείται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν συγκινεί ιδιαίτερα την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Ανδρουλάκη βρέθηκαν μαζί στις Βρυξέλλες, συμμετέχοντες στην «προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών» κι αντάλλαξαν έναν απλό και κρύο χαιρετισμό για τις ανάγκες του πολιτικού πρωτοκόλλου, ενώ ταξίδεψαν στο ίδιο αεροπλάνο σε διαφορετικές θέσεις και ωσάν να ήταν δύο άγνωστοι σε ξένη πόλη.
«Η δημοκρατική παράταξη διχάστηκε επί μια δεκαετία με πράξεις και λόγια που πολλά αποδείχθηκαν ότι δεν έπρεπε να υπάρξουν. Σήμερα υπέρτερες διακυβεύσεις (πατρίδα, δημοκρατία) δημιουργούν την ιστορική αναγκαιότητα γεφύρωσης του χάσματος. Δεν αρκεί η αντικειμενική ανάγκη χρειάζεται κι η υποκειμενική ωριμότητα» μας εκμυστηρεύεται κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Κατανοώ την μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα καθώς και την ανάγκη εγγυήσεων αυτονομίας εκ μέρους του ελάσσονος εταίρου της σύγκλισης. Θεωρώ πάντως εντελώς αφύσικη τυχόν συνεργασία Μητσοτάκη-ΠΑΣΟΚ και την έχω χαρακτηρίσει και στο παρελθόν περίπτωση συνδρόμου Στοκχόλμης. Δεν πρόκειται να συμβεί», συμπληρώνει με νόημα, ιστορικό στέλεχος της αριστεράς.
Ωστόσο, όλα τούτα, πρέπει να αποδειχτούν στην πράξη, καθώς τα σύννεφα στη σχέση Κουμουνδούρου – Χαριλάου Τρικούπη έχουν βαρύνει, όπως εμφανώς αποδεικνύει και η «παγερή» συνύπαρξη των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Εκλογές προ των πυλών
Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων και με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης να έχουν «καπαρώσει» τις δύο πρώτες θέσεις για Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Νέα Δημοκρατία, εύλογα προβάλλει το ερώτημα, «τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μετεκλογικά;».
Στρατηγικά, η καλύτερη εξέλιξη για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, θα ήταν να έρθει η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα και με αυτοδυναμία κοινοβουλευτική και δεύτερο και με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Μια τέτοια εξέλιξη θα απάλλασσε την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη από το δίλημμα – περιπέτεια της κυβερνητικής σύμπραξης με την γαλάζια παράταξη και ταυτόχρονα θα μείωνε πολιτικά την ηγεσία της πλατείας Κουμουνδούρου που κατέκτησε πράσινα κομματικά εδάφη από το 2012 κι εντεύθεν.
Αντίθετα, μια πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις επικείμενες εκλογές θα ήταν η χείριστη εξέλιξη για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Σ αυτήν την περίπτωση η κυβερνητική σύμπραξη με τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν πολιτικός μονόδρομος. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρέπει να αποκλείεται η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ με την αποχώρηση στελεχών που είναι θιασώτες της συνεργασίας με την γαλάζια παράταξη και σκληροί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αν αυτό επισυμβεί, η απορρόφηση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που θα απομείνει, σε αμέσως επόμενο στάδιο εύκολα θα ενσωματωθεί πολιτικά στον κομματικό κορμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θα ήταν η πλήρης μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε καθαρά σοσιαλιστικό κόμμα ευρωπαϊκών προδιαγραφών αποκόπτοντάς τον από την όποια παλαιοκομμουνιστική ρίζα του έχει απομείνει.
Με βαριά όπλα στο «πεδίο της μάχης»
Οι δύο μονομάχοι, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατέρχονται στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης με θέματα βαρβάτα : Υποκλοπές, Σχέσεις της Greek Mafia με κορυφαία στελέχη της ΕΛ-ΑΣ, κατάρρευση του ΕΣΥ, Παιδεία, Δημόσια Τάξη, Καλλιτέχνες σε αναστάτωση, αγρότες σε κινητοποιήσεις, κοινωνία σε απόγνωση λόγω συνεχών ανατιμήσεων στην αγορά, Προστασία πρώτης κατοικίας και πλειστηριασμοί, Χρυσή Αυγή και εκλογές, ελληνοτουρκικά σε έξαρση, απευθείας αναθέσεις.
Τα θέματα πολλά. Όλα τα κόμματα καλούνται να πάρουν σαφή θέση, ΚΥΡΙΩΣ για το τι…, πως…, και με ποιον…, θα πράξουν μετεκλογικά.!
Εμπρός λοιπόν.!