Μέχρι και την τελευταία ημέρα του Φλεβάρη, το βασικό εκλογικό σενάριο στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν εκλογές με την απλή αναλογική να γίνουν την Κυριακή των Βαΐων, τις οποίες θα κέρδιζε η Νέα Δημοκρατία, χωρίς να εξασφαλίζει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Οι δεύτερες κάλπες θα στήνονταν περί τα τέλη Μαΐου, οπότε, σύμφωνα με τους γαλάζιους επιτελείς και με την βοήθεια του κλιμακωτού μπόνους, (ενισχυμένη αναλογική), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κέρδιζε μια νέα εκλογική μάχη και θα παρέμενε στην πρωθυπουργία της χώρας, αδιαμφισβήτητος και παντοδύναμος κυβερνήτης.
Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ της 28ης του Φλεβάρη, όλα ανατράπηκαν. Στην κοιλάδα των Τεμπών, η μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών, στοίχισε την ζωή σε 57 συνανθρώπους μας και ταυτόχρονα αποκάλυπτε την γύμνια αν όχι και την πλήρη ανυπαρξία του επιτελικού κράτους, ενώ ακύρωνε και τα γαλάζια στρατηγικά σχέδια .
Η πρώτη του Μάρτη ήταν μια άλλη μέρα, πολιτικά και κοινωνικά. Μια άλλη εποχή είχε πλέον ανατείλει για τον πρωθυπουργό, την κυβέρνησή του, την κυβερνώσα παράταξη, την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, και ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Κατά τον μήνα Μάρτιο, όλες οι «πολιτικές αμαρτίες» της κυβέρνησης αθροίστηκαν και έδρασαν σωρευτικά : Το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» κατέρρευσε, η «αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης» αποδείχθηκε κενό γράμμα, η κυβερνητική προπαγάνδα περί «πρώτης χώρας στην Δ΄ βιομηχανική επανάσταση», προκαλεί γέλωτα.
Αντίθετα, το «κατ’ επίφαση οργανωμένο κράτος», στην τραγωδία των Τεμπών αποδείχθηκε ψεύτικο κι επιπλέον, προκαλεί οργή, θυμό, αγανάκτηση, αβεβαιότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης. Κι όλα τούτα, τα αρνητικά συναισθήματα πολλαπλασιάζονται, οξύνονται, επεκτείνονται και διευρύνονται, μπροστά στην λογικά και την θεωρία ενός κυβερνητικού αφηγήματος περί ανίδεου και ανήξερου πρωθυπουργού.
Άπιαστο όνειρο η Αυτοδυναμία – Παίζεται η πρωτιά
Όλες οι μετά την τραγωδία διενεργηθείσες δημοσκοπήσεις, – MRB, GPO, MARC, PRORATA, METRON ANALYSIS, PULSE – , αποκαλύπτουν νέα πολιτικά δεδομένα, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν ένα εντελώς νέο πολιτικό σκηνικό.
Ας αναφέρουμε τις δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις :
Δημοσκόπηση Metron Analysis για το Mega : Στις 5,8 Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ :
Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 26,3% έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει σε μονοψήφιο ποσοστό, συγκεντρώνοντας 9,2% ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,9%. Η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 4%, ενώ το κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη καταγράφει άνοδο φτάνοντας στο 3,6%. Το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, εμφανίζεται εντός Βουλής με ποσοστό 3,5% με το ποσοστό των αναποφάσιστων να διαμορφώνεται στο 8,5%.
Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία φτάνει στο 33,7% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 26,3%. (διαφορά 7,4).
Το ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στο 11,8%, το ΚΚΕ στο 7,5% και η Ελληνική Λύση στο 5,2%. Το Μέρα25 φτάνει στο 4,5% όπως και το κόμμα Έλληνες, γεγονός που δείχνει ότι δεν «βγαίνουν τα κουκιά» ακόμα και για κυβερνήσεις συνεργασίας.
Δημοσκόπηση PULSE : Στις 4 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ :
Η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, (28,5 η ΝΔ και 25 ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ), (με αναγωγή επί των εγκύρων) με 4 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα είναι πρώτο με ποσοστό 30%, έναντι 26% της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με 10%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4, το ΜεΡΑ25 με 3,5%, η Εθνική Δημιουργία με 1%, το Εθνικό Κόμμα Ελληνες με 3,5%, ενώ στο 13% βρίσκεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.
Τα νέα δεδομένα μπορούν να συνοψιστούν ως εξής :
- Η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βαίνει συνεχώς μειούμενη με τάσεις μηδενισμού, μηδέ και της πλήρους ανατροπής αποκλειομένης.
- Τα δύο πρώτα κόμματα, (Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ), περιορίζονται σε ποσοστά γύρω στο 30%, μηδέ αποκλειομένης της πτώσης και κάτω από αυτό το όριο.
- Το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δείχνει να στροβιλίζεται γύρω στο 10%, με περαιτέρω πτωτικές τάσεις.
- Προς ώρας, η πτώση στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, δεν δείχνει να εισπράττεται από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αντίθετα το μέγιστο ποσοστό των γαλάζιων διαρροών σωρεύεται στην δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.
- Τα μικρά κόμματα, εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας και εξ ευωνύμων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ευρισκόμενα, δείχνουν να «τσιμπάνε» ψήφους διαμαρτυρίας με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα ποσοστά τους, (ΚΚΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΜΕΡΑ25), ή σε βαθμό να περνούν άνετα το «κατώφλι – 3%» εισόδου στη Βουλή, όπως το κόμμα, (ΕΛΛΗΝΕΣ), του Χρυσαυγήτη, Ηλία Κασιδιάρη.
- Η βουλή που προκύπτει, από την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι 7κομματική και όχι 6κομματική όπως η παρούσα, καθώς στα κόμματα : ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΜΕΡΑ25, προστίθεται και το κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ του Ηλία Κασιδιάρη.
- Επίπτωση, ενός επιπλέον κόμματος στη Βουλή, ανεβάζει το ποσοστό αυτοδυναμίας στο 39,5+% από το 37,5 με 38%, που θα ήταν αν παρέμενε βουλή με 6 μόνον κόμματα.
Με αυτά τα δεδομένα, που καταγράφουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, προκύπτουν και τα παρακάτω :
- Απομακρύνεται η επιδιωκόμενη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ακόμα και στην δεύτερη κάλπη,
- Απομακρύνεται επίσης, η δυνατότητα σχηματικού κυβέρνησης συνεργασίας του πρώτου με το τρίτο κόμμα.
- Για τον σχηματικό κυβέρνησης με το πρώτο κόμμα, κρίνεται αναγκαία εκτός του τρίτου κόμματος και η συμμετοχήενός ακόμη κόμματος.
- Επανέρχεται το σενάριο σχηματικού κυβέρνησης «Ειδικού Σκοπού» και για ορισμένο χρονικό διάστημα, των τριών πρώτων κομμάτων, (ΝΔ + ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), μια εξέλιξη που θα είχε και την αρωγή και στήριξη συμμάχων και εταίρων με στόχευση να επιλυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές και θέματα οικονομίας με κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής αποδοχής.
Κερδισμένοι και Χαμένοι
Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, εύλογα γεννάται το ερώτημα : Ποιος θα θεωρηθεί νικητής και ποιος ηττημένος, σε περίπτωση που τα παραπάνω εκτεθέντα και εύγλωττα περιγραφόμενα στις δημοσκοπήσεις επαληθευτούν το βράδυ των εκλογών.;
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία η Νέα Δημοκρατία βγει πρώτο κόμμα από τις κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θεωρηθεί ηττημένος και με πολιτικά δεμένα χέρια, αν το ποσοστό της γαλάζιας παράταξης είναι γύρω στο 30%. Σ αυτήν την περίπτωση δεν θα φτάνουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για το σχηματισμό κυβέρνησης με αποτέλεσμα να παραδώσει άκαρπη τη διερευνητική εντολή.
Ουδείς αποκλείει, στην προκείμενη περίπτωση, να εκκινήσουν οι διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας στην γαλάζια παράταξη.
- Αλέξης Τσίπρας: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές, αναμφίβολα θα είναι νίκη του Αλέξη Τσίπρα και θα επιχειρήσει στο τριήμερο της διερευνητικής εντολής να σχηματίσει ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Σε αντίθετη περίπτωση, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παραμείνει στην δεύτερη θέση και με διακριτή διαφορά από την Νέα Δημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας θα αμφισβητηθεί και η εσωστρέφεια θα ενσκήψει στην πλατεία Κουμουνδούρου. Σε περίπτωση κατά την οποία η διαφορά είναι μικρή, ουδείς αποκλείει ο Αλέξης Τσίπρας να επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, και σε όλα τα κόμματα που βρίσκονται στα αριστερά του. Ο όρος, «κυβέρνηση ηττημένων», στον οποίο με δηλώσεις του έχει αυτεγκλωβιστεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν υφίσταται καν. Οι κυβερνήσεις στηρίζονται στην «ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗΣ», κι όταν την αποκτούν δεν προσδιορίζονται, ως «κυβερνήσεις ηττημένων» ή μη.
- Νίκος Ανδρουλάκης: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ , το έχει δηλώσει ευρέως και ευθέως πως θα προτείνει σαφές σχέδιο – πρόγραμμα, Σοσιαλδημοκρατικής Κυβέρνησης. Ο όρος και μόνος, δηλώνει πως απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αυτή και μόνον η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, από μόνη της μπορεί να αναγκάσει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης, πριν παραδώσει την διερευνητική εντολή. Μπορεί όμως να κινήσει και τις διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας στην Νέα Δημοκρατία, έτσι ώστε να είναι δυνατός ο σχηματισμός μιας τριμερούς κυβέρνησης συνεργασίας.