Στο δρόμο προς τις εκλογές, συμβαίνει ένα δημοσκοπικό παράδοξο. Ενώ, κατά γενικήν ομολογία, η κυβέρνηση βρίσκεται κυριολεκτικά στο «καναβάτσο», η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει σταθερά καθηλωμένη στη δεύτερη θέση, απέχουσα είτε κατά ένα μίνιμουμ 4,9% ή κατά ένα μάξιμουμ 8,9% από την κυβερνώσα παράταξη, ανάλογα με την εταιρεία που διεξήγαγε την έρευνα – μέτρησης της κοινής γνώμης.
Σε μια περίοδο με την ακρίβεια και τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην αγορά να εξανεμίζουν τους ήδη αναιμικούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς, τη δημόσια υγεία να καταρρέει, πολιτικά στελέχη της γαλάζιας πολυκατοικίας να πρωταγωνιστούν σε σκάνδαλα διαφθοράς, η πρώτη κατοικία να πέφτει στα χέρια των διαφόρων Πάτσηδων και η υπόθεση των υποκλοπών να ταλανίζει ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα, η κυβέρνηση παραμένει σταθερά πρώτη και η αξιωματική αντιπολίτευση ασθμαίνουσα σταθερά δεύτερη.
Το επιχείρημα, ότι, «οι δημοσκοπήσεις είναι πειραγμένες», δεν ευσταθεί ή έστω δικαιολογείται κατά ένα μέρος και μόνον.
Μέσα σ΄αυτό το κλίμα, εύλογο είναι το ερώτημα : Τι φταίει και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ διατείνεται ότι, «είναι έτοιμος να κυβερνήσει» και «με εφικτό και κοστολογημένο πρόγραμμα», δεν πείθει.;
Με απλά λόγια, ενώ η κοινωνία «βράζει», ενώ η «μουρμούρα» κυριαρχεί, ενώ η γκρίνια πληθαίνει, ενώ η δυσαρέσκεια διευρύνεται και οξύνεται, η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία πλασάρεται ως εναλλακτική λύσει, αδυνατεί να δημιουργήσει ρεύμα νίκης, ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗΣ.!
Τι λοιπόν, μπορεί να φταίει.;
Στην πολιτική υπάρχει ένας πανάρχαιος κανόνας. Μια θεμελιώδης αρχή : «Για να καταψηφίσεις μια κυβέρνηση, (του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προκείμενη περίπτωση, όσο κακιά κι αν είναι), πρέπει να έχεις πειστεί ότι κάποια άλλη είναι έτοιμη να την διαδεχτεί». Οι επιτελείς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επί τούτου, μάλλον δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν.
Και γιατί δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν.;
Πολύ απλά : Δεν μπορείς να καταγγέλλεις τον Δήμαρχο της πρωτεύουσας, όταν δεν έχεις προτάξει τον πολιτικό του αντίπαλο, που θα είναι ικανός να τον διαδεχθεί. Ομοίως και στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, εκείνην της Αττικής, δεν είναι δυνατόν να διαμαρτύρεσαι όταν ο ψηφοφόρος δεν έχει εναλλακτική πρόταση ψήφοΥ. Η περίπτωση των Αθηνών και της Αττικής, εκλαμβάνεται ως παράδειγμα μέγιστης κοινωνιολογικής και πολιτικής σημασίας, καθώς στο λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας κατοικεί ή δραστηριοποιείται ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας και άρα, με συγγενικούς ή επαγγελματικούς δεσμούς, καθίσταται εύκολο και δυνατόν να επηρεάσει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και την εκλογική της συμπεριφορά.!
Η ευθύνη και ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα
Οι επιτελείς της πλατείας Κουμουνδούρου, οφείλουν να κατανοήσουν ότι έχουν κυβερνητικό παρελθόν. Δεν είναι πολιτικά «παρθένοι», όπως το 2015. Στην παρούσα πολιτική περίοδο, δεν κρίνονται και συγκρίνονται μόνον με τον πολιτικό τους αντίπαλο. Κρίνονται και συγκρίνονται και με το δικό τους κυβερνητικό παρελθόν.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ανεδείχθη πολιτικός ηγέτης μέσα σε μια βαθιά πολιτική, οικονομική, και κοινωνική κρίση, εκείνη των μνημονίων. Ανεδείχθη πρωθυπουργός μέσα στην κρίση κι έχασε την πρωθυπουργία όταν ξεπέρασε την κρίση. Ίσως αυτό να είναι πολιτικά αντιφατικό ή έστω κι απλά άδικο.
Όμως, στις σημερινές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, δεν αρκεί ένας μόνον Αλέξης Τσίπρας. Η κοινωνία θέλει να δει «κυβερνητική ομάδα». Με απλά λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας, οφείλει στην κοινωνία και τον εαυτό του να δείξει με ποιους θα κυβερνήσει…, και με ποιους δεν θα κυβερνήσει…, και επιπλέον να πει με σαφήνεια ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ…!!!
Κομβικής πολιτικής σημασίας θέματα
Τούτων όλων των ανωτέρω δοθέντων, εύλογα γεννάται ένα άλλο ερώτημα : Πέραν των υποκλοπών, – αναμφίβολα και σαφέστατα καίριο θέμα για την λειτουργία της Δημοκρατίας μας – , δεν υπάρχει άλλο θέμα για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το οποίο θα μπορούσαν να διεγείρουν πολιτικά την κοινή γνώμη.;;
Πληθώρα θεμάτων :
Το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ…
Η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει από 7 (τυπικά) μέχρι και 15 (ουσιαστικά) δισεκατομμύρια ευρώ από το μαξιλάρι που είχε αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019… προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις όποιες δαπάνες της, κυρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονταν στα 37,8 δισ. τον περασμένο Σεπτέμβριο!
Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, η «κοινωνική μέριμνα» με τα διάφορα pass-επιδόματα της κυβέρνησης βασίστηκε στο «μαξιλάρι» του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επανειλημμένως είχαν ειρωνευτεί είτε ως «αχρείαστο» είτε ως «λάθος» οικονομική πολιτική οι Μητσοτάκης, Σταϊκούρας και Σκυλακάκης από το 2019 και εντεύθεν.
Η αναμφισβήτητη χρησιμοποίηση του «μαξιλαριού» προκύπτει από τη σχετική παραδοχή εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τη μείωση των διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου στην περιοχή των 30 δισεκατομμυρίων κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023 στη Βουλή αλλά και από σχετικές δηλώσεις, οικονομικών υπουργών.
Το παιγνίδι με τις συντάξεις…
Το 2019, λίγο πριν από τις εκλογές, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει μία επιπλέον Σύνταξη, για κάθε συνταξιούχο, χωρίς προϋποθέσεις όπως προσωπική διαφορά και άλλα τέτοια , που κυμαινόταν από 350 έως και 600 ευρώ. .
Στη βουλή, τότε το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία. Στη συνέχεια, όταν έγινε κυβέρνηση, κατάργησε το νόμο που είχε ψηφίσει, για μία επιπλέον σύνταξη, Διατηρώντας ωστόσο τον πραγματικά επαίσχυντο νόμο Κατρούγκαλου για την προσωπική διαφορά, που δεν είχε ψηφίσει και είχε παραπλανητικά υποσχεθεί πως θα καταργήσει.
Άρα , κάθε συνταξιούχος, έχασε κατά την παρούσα διακυβέρνηση πόσο από 1400 ευρώ έως και 2.400 ευρώ. Τώρα το προεκλογικό 2023, τέλος του μήνα με τη σύνταξη Φεβρουαρίου, κάποιοι, συνταξιούχοι, θα πάρουν αύξηση 7,5% για πρώτη φορά στην τετραετία που κυβερνά τη χώρα η Νέα Δημοκρατία.
Το ΕΣΥ καταρρέει…
Τα δημόσια νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν στο χαμηλότατο ποσοστό του 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος των δαπανών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Γιατροί βασικών ειδικοτήτων παραιτούνται από τα νοσοκομεία, και ενώ γίνονται προκηρύξεις αυτές καθίστανται άγονες λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών αμοιβών.
Παρουσιάζοντας μόνον 3, από τα πάμπολλα και τεράστια θέματα της ελληνικής κοινωνίας, πειθόμαστε ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει «πολιτικά θέματα να πιαστεί». Κι όμως…, «τα περνάει στο ντούκου».!
Αλέξη, κάνε…, ό, τι έκανε ο Ανδρέας το 1993
Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ενώ ήταν πολιτικά απομονωμένος, μετά από ένα ειδικό δικαστήριο, (ποιος δεν θυμάται το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ : «Πέφτει ο φαύλος»).
Επίσης ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκτός από τα θέματα υγείας, είχε και σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα : «συνωμοσία του «Πεντελικού», Λαλιώτης, Σημίτης, Βάσω, Μελίνα, με «μπροστινό» τον Αυγερινό και τον Γεννηματά, που έκανε τούμπα και να βρίσκεται δίπλα του την τελευταία στιγμή. Αργότερα οι πολιτικές ακροβασίες των Καστανίδη, Κεδίκογλου και Ηλία Παπαδόπουλου, που οδήγησαν στην αποπομπή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Παρά ταύτα, το ΠΑΣΟΚ τότε, ετοίμασε 4 νομοσχέδια : του ΑΣΕΠ, της δευτεροβάθμιας αιρετής Αυτοδιοίκησης, τη δήμευση της άλλοτε βασιλικής περιουσίας και την επανακρατικοποίηση των αστικών λεωφορείων του λεκανοπεδίου.
Αλέξη, βρες κι εσύ ανάλογα νομοσχέδια και ετοίμασέ τα…, επικοινώνησέ τα ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΌ ΣΩΜΑ… ΤΩΡΑ…!!! ΚΑΙ ΠΕΣ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ : ΑΝ ΜΑΣ ΕΚΛΈΞΕΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ…!!!
Γ. Σπ. Π. ΄
///////////////////////