«Νίκη των προβάτων – Ήττα των ποιμένων»
Ηχηρά πολιτικά μηνύματα, τόσο προς την κυβερνώσα παράταξη, όσο και προς την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, ανέδειξαν οι κάλπες του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου.
«Πολιτικός σεισμός», ήταν για την Νέα Δημοκρατία η απώλεια του Δήμου Αθηναίων, όπου ο Κώστας Μπακογιάννης (44,04%), παρότι κατέβαινε ως το απόλυτο φαβορί στον β΄ γύρο, έχασε πανηγυρικά από τον υποψήφιο που στήριξε το ΠΑΣΟΚ, τον πολιτικά άσημο Χάρη Δούκα (55,96%). Παρόμοια εικόνα και στον επίσης σημαντικό Δήμο της Θεσσαλονίκης, όπου νικητής αναδείχθηκε ο Στέλιος Αγγελούδης, παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, έναντι του θερμά υποστηριζόμενου από το Μέγαρο Μαξίμου, Κωνσταντίνου Ζέρβα
Ιδιαίτερης και κομβικής πολιτικής σημασίας κρίνεται η ήττα του υποψήφιου που στήριξε η Νέα Δημοκρατία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού (40,35%), αφού ο υποψήφιος Δημήτρης Κουρέτας (59,65%), που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, πήρε μια πολύ άνετη νίκη, συνασπίζοντας τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και της ευρύτατης κεντροαριστεράς, κατά την αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής.
Οι επίσημοι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας έχασαν από τους γαλάζιους «αντάρτες» στις Περιφέρειες : Βορείου Αιγαίου Μουτζούρης Κωνσταντίνος (54,64%), Δυτικής Μακεδονίας Αμανατίδης Γεώργιος (56,72%), Ιονίων Νήσων Τρεπεκλής Ιωάννης (65,27%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Τοψίδης Χριστόδουλος (50,84%).
Το Μέγαρο Μαξίμου, προσδοκούσε να πάρει τουλάχιστον 4 Περιφέρειες στον β΄ γύρο με τους επίσημους γαλάζιους υποψηφίους και κατέληξε να πάρει μόλις 1, αυτήν της Πελοποννήσου με την εκλογή του Δημήτρη Πτωχού. Η πολιτική αποδοκιμασία στους «επίσημους» υποψηφίους της γαλάζιας παράταξης, – παρά τις συχνές επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Λάρισα, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη και Μυτιλήνη, καθώς και τις πολιτικές και κομματικές «συστάσεις», «παροτρύνσεις», «νουθεσίες», έως και «απειλές», κορυφαίων υπουργών και γαλάζιων στελεχών προς τις τοπικές κοινωνίες για παροχή ψήφου στους εκλεκτούς της κυβέρνησης – , είναι σαφές πως αποτελεί σημαντικό πολιτικό μήνυμα.!
Οι μετακινήσεις και η διασπορά ψηφοφόρων από την κάλπη της Νέας Δημοκρατίας κατά τις δύο εθνικές αναμετρήσεις, (21η Μαΐου και 25η Μαΐου), προς τις κάλπες των γαλάζιων «ανταρτών» ή των υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών της Κεντροαριστεράς και του ΚΚΕ, κατά τον α΄ και β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε συνδυασμό και με την μεγάλη αποχή, (που σε ορισμένες περιοχές, όπως ο Δήμος της Αθήνας, ξεπέρασε και το 70%), αποδεικνύει πως οι ψηφοφόροι δεν είναι πια πρόβατα για να τα κλείσει στο κομματικό «μαντρί», ο οποιοσδήποτε «τσομπάνης».
Είναι αυτό που εύστοχα προσδιορίζεται ως : «Νίκη των προβάτων – Ήττα των ποιμένων».!
Γαλάζια πολιτική αποσυσπείρωση
Το μεγαλύτερο πολιτικό ζήτημα που απασχολεί πλέον το Μέγαρο Μαξίμου είναι η «αποσυσπείρωση». Ειδικά οι ήττες στον Δήμο της Αθήνας και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα «αποσυσπείρωσης», καθώς οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας προηγούνταν σημαντικά των αντιπάλων τους, στον πρώτο γύρο, οι οποίοι όμως στηρίχτηκαν στο δεύτερο γύρο, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μηδέ πολλών ψηφοφόρων του ΚΚΕ εξαιρουμένων και κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή.
Δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητες, οι σημαντικές εκλογικές νίκες που πέτυχαν και οι υποψήφιοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, (πρόσκειται στο ΚΚΕ), που επικράτησε και στους τέσσερις Δήμους (Πάτρα, Καισαριανή, Πετρούπολη και Χαϊδάρι), όπου συγκρούστηκε στον β΄ γύρο με υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας, ενισχύοντας την εικόνα του ΚΚΕ που βρίσκεται σε άνοδο. Και σ αυτές τις περιπτώσεις, οι υποψήφιοι του ΚΚΕ συσπείρωσαν ψηφοφόρους από την ευρύτατη κεντροαριστερά έως και την προοδευτική δεξιά.
Η κεντροαριστερά στον μικρόκοσμό της
Είναι σαφές πολιτικό μήνυμα, πως η όποια πολιτική «αποσυσπείρωση» της γαλάζιας παράταξης, προκάλεσε ρωγμές στο πάλαι ποτέ πολιτικά παντοδύναμο «ΑντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» και αντίστοιχα μια πολιτική «συσπείρωση» των δυνάμεων της ευρύτερης κεντροαριστεράς.
Εξίσου σαφές είναι, ότι, η πολιτική «συσπείρωση», των ευρύτερων δυνάμεων της κεντροαριστεράς, – συμπεριλαμβανομένων και πολλών ψηφοφόρων του ΚΚΕ έως και της προοδευτικής δεξιάς – , επέφερε τις σημαντικές πολιτικές νίκες στους Δήμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, ανοίγει «εν τοις πράγμασι» η συζήτηση για ενδεχόμενη πολιτική συνεργασία των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να καταλήξει και σε επίπεδο κοινοβουλευτικό – κυβερνητικό.
Είναι λίαν διακριτό και ευκρινές ότι «η συζήτηση άρχισε». Πού θα καταλήξει, ουδείς γνωρίζει. Πάντως, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όσο και στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν τη συνεργασία. Υπάρχουν όμως και δυνάμεις, που θα αντιταχθούν και θα πολεμήσουν αυτήν την ιδέα.!
Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, έδωσε την αίσθηση στους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι νικητής και πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Σ αυτό το κλίμα και πνεύμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει πολιτικό στόχο να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ, δεύτερη δύναμη στις προσεχείς ευρωεκλογές έτσι ώστε να εδραιώσει την θέση του μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, ως «εν δυνάμει» αξιωματική αντιπολίτευση. Προς τούτο, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βάζει «πάγο» σε όσα ακούγονται περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Η Κουμουνδούρου, από την πλευρά της, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα έκανε λόγο για «νίκη των προοδευτικών δυνάμεων», αναδεικνύοντας ως κυρίαρχο μήνυμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών την ανάγκη των προοδευτικών συγκλίσεων. «Ο προοδευτικός κοινωνικός χώρος παραμένει πλειοψηφία. Όμως η προοπτική των αναγκαίων συγκλίσεων και συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων απαιτεί σκληρή δουλειά, ειλικρίνεια και συνέπεια» τόνιζαν πηγές της Κουμουνδούρου, στέλνοντας το μήνυμα προς τη Χαριλάου Τρικούπη: «Ο ΣΎΡΙΖΑ-ΠΣ το κάνει. Το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής».
Νέο Επινέ : Επανίδρυση της Κεντροαριστεράς
Τη δυνατότητα ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων προέταξε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος προσήλθε στο εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών.
«Μπορούν να γίνουν αλλαγές, κάτι που αποτελεί μήνυμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου. Σε μια δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί και ως μήνυμα συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Αθήνα μπορεί να γίνει πρωτοπορία για να δείξει πού μπορεί να πάει η Ελλάδα. Μπορούν να γίνουν αλλαγές, κάτι που αποτελεί μήνυμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας».
Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Χάρης Καστανίδης, επισημαίνει πως, «Δεν βλέπει πιθανή την συνεργασία στην Κεντροαριστερά, παρά τα τελευταία πολλά σενάρια που κυκλοφορούν και την διαρκή φημολογία περί ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ». Προς τούτο, ο πρώην υπουργός, εξέφρασε την πρότασή του για «επανίδρυση» της Κεντροαριστεράς, με στόχο ένα «νέο δυναμικό πολιτικό restart».
O Χάρης Καστανίδης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ μόνο του ή ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του «δεν μπορούν να κρατήσουν χαλινάρια στη Δεξιά και σε δυσμενείς οικονομικές και εθνικές εξελίξεις», εξού και κατέληξε: «πρέπει να πάμε σε συνολική επανίδρυση της Κεντροαριστεράς». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλει να την ορίσει, αλλά να ξεκινήσει η συζήτηση», ενώ πρόσθεσε ότι η συζήτηση αυτή μπορεί να καταλήξει σε προγραμματικό διάλογο ή και παραπέρα: «μπορεί να φτάσουμε σε ένα μετωπικό σχήμα στις Ευρωεκλογές ή ακόμη και σε ένα ελληνικό Επινέ», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.
Οι φήμες που κυκλοφορούν στο πολιτικό και δημοσιογραφικό παρασκήνιο επιμένουν πως το «Ελληνικό Επινέ», το προετοιμάζουν στο Στρασβούργο, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου, που έχουν την ευκαιρία να τα λένε, ως εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Μετά τις Ευρωεκλογές οι πολιτικές εκπλήξεις.!