«Η κρίση έχει να κάνει ακριβώς με το γεγονός ότι το παλιό πεθαίνει αλλά το καινούργιο δεν μπορεί να γεννηθεί», έλεγε ο Αντόνιο Γκράμσι, 1891-1937.!….
Η πολιτική πραγματικότητα, είναι πολύ σκληρή. Αρκεί μια απλή ματιά στα έδρανα της βουλής για να διαπιστωθεί ότι, για πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης μία κυβέρνηση δεν νιώθει ότι μπορεί να απειληθεί από την αντιπολίτευση.
Με μια αναιμική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μόλις 47 βουλευτών ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα μπορεί ούτε να κινητοποιήσει τις διαδικασίες για μία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για σύσταση εξεταστικής επιτροπής ή να εκκινήσει τις διαδικασίες για αναθεώρηση συγκεκριμένων άρθρων του συντάγματος.
Μπροστά σ΄αυτήν την κοινοβουλευτική πραγματικότητα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητή η φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη : «Η αντιπολίτευση θα ψάχνεται για πολύ καιρό, εμείς θα πρέπει να είμαστε η αντιπολίτευση του εαυτού μας».!
Είναι σαφές, πως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκλογικά έχει ήδη αλώσει τον πολιτικό χώρο του κοινωνικού κέντρου και επελαύνει τάχιστα και μεθοδικά προς εκείνον της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Διόλου τυχαίο, ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο των εκσυγχρονιστών του Κώστα Σημίτη, είναι το μισό σημερινό υπουργικό συμβούλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιπλέον δε, πολλοί «σκιώδεις» υπουργοί από την ευρύτερη κεντροαριστερά, βρίσκονται εν αναμονή τηλεφωνήματος από το Μέγαρο Μαξίμου για να αναλάβουν κάποιο πολιτικό θώκο.
Μέσα σ αυτό το πολιτικό κλίμα, πέραν των όποιων καλών και ευγενών προθέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποκτούν μια πολιτικά «ανησυχητική παντοδυναμία».
Οι πολιτικές ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας «έπρεπε να είχε κάνει νέο κόμμα από το 2019, μετά την υπερήφανη ήττα του 32%», ομολογούν στελέχη όλων των τάσεων στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Παρά ταύτα, «η “από τα πάνω” θεώρηση των πραγμάτων και η προσπάθεια να εμφανιστεί ως πολιτική πρωτοπορία μια μικρή “ελίτ” που λίγη σχέση είχε με τον μαζικό χώρο στέρησε τη δυνατότητα σύνδεσης κόμματος και κοινωνίας. Η ανυπαρξία στον συνδικαλιστικό χώρο, στη νεολαία, στην αυτοδιοίκηση, είναι εκκωφαντική. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν έγινε ποτέ κόμμα των εργατών, της νεολαίας, των επιστημόνων, των αγροτών και της διανόησης», υποστηρίζουν πολλοί σε κατ΄ιδίαν εκμυστηρεύσεις.
Όμως, το 2019 είναι παρελθόν. Τώρα τι γίνεται απέναντι στην πολιτικά «ανησυχητική παντοδυναμία», της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.; Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αναζητά πρόεδρο, ηγέτη και αφήγημα. Και πρέπει να τα βρει όλα μαζί και σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Μητσοτάκης «παίζει κεντροαριστερά»
Αντίθετα, με τις παραπάνω δομικές αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η Νέα Δημοκρατία «έκλεψε» προτάσεις της κεντροαριστεράς και δείχνει να «παίζει» καθαρά σε κεντροαριστερό γήπεδο. Διόλου τυχαία η ψήφος πολλών κεντροαριστερών στην Νέα Δημοκρατία στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.
Υποσχέθηκε μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, αύξηση του κατώτατου μισθού και γενικώς μέτρα για τη.. μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Πρόκειται για τακτική ευρύτατα διαδεδομένη στις ΗΠΑ: «εξαγγέλλεις μέτρα εμπνευσμένα από το πρόγραμμα του αντιπάλου, τραβώντας του το χαλί κάτω από τα πόδια». Προεκλογικά, η επικοινωνιακή πολιτική της Κουμουνδούρου, δεν μπήκε στην ουσία των γαλάζιων εξαγγελιών αλλά αναλώθηκε στο ότι δεν συμπεριλαμβανόταν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που είχε καταθέσει η κυβέρνηση στην Κομισιόν. Κατ ουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «σύρθηκε» από την επικοινωνιακή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και στο τέλος έφτασε να απολογείται, αν το δικό του πρόγραμμα «ήταν ή δεν ήταν κοστολογημένο».
Στο ίδιο μοτίβο, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι από το βήμα της βουλής, στην πρώτη επίσημη συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Επανέλαβε ότι, «κρατήσαμε την κοινωνία όρθια στηρίζοντας τους πιο αδύναμους», επαγγέλθηκε «μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων» και επανήλθε στο θέμα της «αναμόρφωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας» ως πρώτη προτεραιότητα, της κυβέρνησής του.
Στην προσπάθειά του να διευρύνει την πολιτική του επιρροή στον κεντροαριστερό χώρο, ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής επανέλαβε ότι «ανήκουν στο παρελθόν οι τεχνητοί διαχωρισμοί που γκρέμισε η εμπειρία της προηγούμενης τετραετίας. Εγώ δεν ξέρω αν είναι αριστερό ή δεξιό το gov.gr, ούτε πιστεύω ότι είναι συντηρητικές οι πολιτικές που αυξάνουν τις συντάξεις, οι ελαφρύνσεις των νοικοκυριών από φόρους, η διδασκαλία ξένης γλώσσας στα νηπιαγωγεία»…
Σ αυτήν την επικοινωνιακή πολιτική βοηθά πολύ την Νέα Δημοκρατία, η ύπαρξη τριών κομμάτων στη δεξιά της όχθη, καθώς δίνει πειστικότητα στο πολιτικό επιχείρημα πως η Νέα Δημοκρατία απομακρύνεται από την ιδεοληψίες της δεξιάς.!
Σε επίπεδο στενών πολιτικών επιτελών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διστάζει να επιλέξει κορυφαίους εκσυγχρονιστές από το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη ή του Γιώργου Παπανδρέου. Ενώ σε εσωκομματικό πεδίο δεν διστάζει να δώσει κορυφαίο επιτελικό ρόλο στον Σταύρο Παπασταύρου, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, ή να καρατομήσει από το προεδρείο της Βουλής, τον Νικήτα Κακλαμάνη, στενό φίλο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.
Αναμφίβολα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την βοήθεια πολλών και άριστων επικοινωνιολόγων, στοχεύει στο «άπλωμα» της πολιτικής του ηγεμονίας. Το…, αν το πετύχει ή όχι, θα το δείξουν οι πολιτικές πράξεις της κυβέρνησής του, στο πέρασμα της θητείας της.
Το ερώτημα που αυτόματα προβάλλει για την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, είναι πως θα πολιτευτούν μπροστά σ αυτήν την πολιτική πραγματικότητα. Κλασσική αρχή της στρατηγικής επιστήμης, προτάσσει ότι : «Απέναντι σε έναν καλά οργανωμένο στρατό, αντιτάσσεις ένα επίλεκτο σώμα και συνάπτεις τις κατάλληλες συμμαχίες».!
Αυτοδιοικητικές Εκλογές
Σε σύντομο χρόνο, σε τρεις μόλις μήνες, τον Οκτώβριο, θα διεξαχθούν Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές. Αναμφίβολα, ουδείς προσμένει αλλαγή χρώματος στον πολιτικό χάρτη. Παρά τα αποτελέσματα στις εθνικές εκλογές, πολιτικά συμπεράσματα θα βγουν και από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, που εν πολλοίς θα προσμετρήσει και για την μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, αυτήν των Ευρωεκλογών.
Ωστόσο, παρά, τις εκλογικές νίκες της, η Νέα Δημοκρατία, συγκροτεί σε Περιφέρειες και Μεγάλους Δήμους, ψηφοδέλτια ευρείας κοινωνικής αποδοχής με προσωπικότητες εγνωσμένου επαγγελματικού και κοινωνικού κύρους.
Σ αυτό το πολιτικό αυτοδιοικητικό – πολιτικό κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ασχολείται με τα εσωκομματικά του, χωρίς κανείς να παραβλέπει ότι για την Κουμουνδούρου, οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές Α΄ και Β΄ Βαθμού, ήταν πάντοτε δευτερευούσης πολιτικής σημασίας.
Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, έχουν συγκροτήσει ειδική επιτροπή που στελεχώνεται από έμπειρους παράγοντες, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός και πρώην γραμματέας του κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, ορίστηκε επικεφαλής της επιτροπής.
Παρά την κεντρική αυτοδιοικητική γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη, για αυτόνομη κάθοδο στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Κώστας Σκανδαλίδης, είχε μέντορα τον Ανδρέα Παπανδρέου,, που πίστευε, ότι, «η Δεξιά είναι ο ιστορικός αντίπαλός μας, η Αριστερά ο δυνάμει σύμμαχός μας», ενώ προσωπικά πιστεύει ότι «πρέπει να σπάσει η κυριαρχία της Δεξιάς».!