“Η Κέρκυρα κατάφερε να κάνει ένα πολύ δυναμικό come back μετά την κρίση του κορονοϊού. Προσοχή όμως: Αυτό το “μπουμ” δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας γίνει μπούμεραγκ εις βάρος, ποιας ανάπτυξης; Αυτής που απαιτούν οι καιροί: της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης αλλά και της ποιότητας ζωής του νησιού, τόσο και κυρίως για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες”.
Τάδε έφη Αντζελα Γκερέκου, η οποία χθες, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΕΟΤ και τη συμμετοχή πλειάδας φορέων Αυτοδιοίκησης, πολιτικής και τουρισμού, είχε ως αντικείμενο το τουριστικό μέλλον της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων.
Στην Κεφαλογιάννη
Μία εκδήλωση που, όπως η κα Γκερέκου είπε, θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων ώστε να συγκεντρωθούν απόψεις, προτάσεις, αιτήματα και προβλήματα για να κατατεθούν στην Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία θα επισκεφθεί σύντομα το νησί έχοντας πλέον να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις και δεσμεύσεις αφού επεξεργαστεί τα αποτελέσματα της χθεσινής σύσκεψης.
Αύξηση αφίξεων και τζίρου δείχνουν τα στοιχεία
Το 2023, οι αφίξεις τουριστών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας θα κινηθούν στο +5 σε σχέση με τη χρονιά – ορόσημο του 2019, ενώ αντιστοίχως, οι τουριστικές εισπράξεις αναμένεται φέτος να κινηθούν στα 21 δισ. ευρώ την ώρα που το ΄19 είχαν φτάσει τα 18 δισ.
Και τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, εμφανίζουν αύξηση 30% σχετικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Στην Κέρκυρα, οι αφίξεις στο αεροδρόμιο το πρώτο 7μηνο του έτους κινήθηκαν στο +8,9% και ο Ιούλιος στο +31% σε σχέση με το 2019: “Μπορεί κάποιοι να πουν ότι πολλοί δεν έμειναν εδώ και πήγαν απέναντι, ωστόσο, οι αριθμοί δείχνουν ότι σε κάθε περίπτωση η τάση είναι αυξητική”, τόνισε η κα Γκερέκου.
Έσοδα και κέρδη
Εξέφρασε δε την ελπίδα και την αισιοδοξία της ότι η αύξηση των αφίξεων θα σημάνει και αύξηση του τζίρου και, κυρίως, αύξηση των καθαρών εσόδων παρά τις δύσκολες συνθήκες που πιέζουν την κερδοφορία.
Κρουαζιέρα: 800.000 οι επισκέπτες
Όσον αφορά την κρουαζιέρα, η κα Γκερέκου ανέφερε ότι αναμένονταο 380 προσεγγίσεις πλοίων που θα μεταφέρουν συνολικά 800.000 περίπου επιβάτες. Στόχος εδώ είναι η αύξηση των πλοίων του home porting ώστε να μένουν με διανυκτέρευση όσο το δυνατόν περισσότεροι τουρίστες κρουαζιεροπλοίων.
Πάει καλά το last minute
Τα στοιχεία που διαθέτει ο ΕΟΤ δείχνουν μια εκτίναξη των κρατήσεων τύπου last minute. Το ενδιαφέρον για ταξίδια στα ελληνικά νησιά ανέκαμψε αμέσως μετά τις πυρκαγιές σε Ρόδο και Κέρκυρα. Οι αναζητήσεις Βρετανών για την Κέρκυρα μετά το πάγωμα των πρώτων ημερών, αυξηθηκε σύμφωνα με εξειδικευμένες πλατφόρμες κατά 48%. Παράλληλα, τα ίδια ΜΜΕ που έκαναν λόγο για το τέλος του φετινού καλοκαιριού στη Μεσόγειο, κάνουν πλέον λόγο για επιμήκυνση της σαιζόν! Ήδη η τάση είναι, όσον αφορά τους γερμανικούς τουρ οπερέιτορ, να προσφέρουν για του χρόνου ταξίδια από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο.
Επιμήκυνση
“Εδώ είναι το κλειδί για την επόμενη μέρα όσον αφορά τον τουρισμό του νησιού μας: η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η διασπορά των τουριστικών ροών στο χώρο και το χρόνο. Σπάζοντας την εποχικότητα, θα εξασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα βιώσιμες επιχειρήσεις και βιώσιμες θέσεις εργασίας. Η επιμήκυνση της περιόδου συνεπάγεται λιγότερα πλήθη (την ίδια χρονική στιγμή), άρα και λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις”, τόνισε η Κερκυραία πρόεδρος του ΕΟΤ.
Αντιμετώπιση κρίσεων
Η πληθωριστική κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή μετατρέπει το 2023 σε χρονιά – καμπή. Έκανε λόγο για πολύ καλή διαχείριση της κρίσης με τις φωτιές από πλευράς φορέων και αυτοδιοίκησης Κέρκυρας και έλαβε τα εύσημα από το εξωτερικό, κάτι που το νησί θα πρέπει να εκμεταλλευτεί δείχνοντας ότι μπορεί να διαχειρίζεται κρίσεις με επιτυχία.
Η φέρουσα ικανότητα
Αναφέρθηκε στη φέρουσα ικανότητα του νησιού, η οποία θα πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί με τόλμη: “Έρχεται αυτή η συνθήκη πλέον και μας λέει, τι χωρά ο τόπος σας, πόσες υποδομές έχετε, τί είδους τουρισμό ζητάτε; Πρέπει να βάλουμε κάτω τα δεδομένα και να διαχειριστούμε αυτή την πλευρά”.
Κλιματική αλλαγή και κίνδυνοι για τη Μεσόγειο
Η πρόεδρος του ΕΟΤ αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις ότι η Μεσόγειος μετατρέπεται στο “hot spot” της κλιματικής αλλαγής και για την πιθανή μετατόπιση του τουριστικού άξονα από τη νότια στη βόρεια Ευρώπη: “Θα έχετε ίσως ακούσει την προώθηση του σκανδιναβικού καλοκαιριού ως το νέο trend! Μία προσπάθεια των χωρών αυτών προς αυτή την κατεύθυνση για οικονομικούς λόγους ώστε να μην γίνεται εκροή χρημάτων (στις χώρες του Νότου)”.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ