Μήνυμα του βουλευτή Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αλέξανδρου Αυλωνίτη για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940
Αναλυτικά:
Γιορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, είμαστε 83 χρόνια μετά την ένδοξη εποποιία του ελληνικού λαού ενάντια στον φασιστικό και ναζιστικό άξονα και τα μηνύματα της αυτοθυσίας και της αλληλεγγύης των ηρώων μας, είναι ακόμα πολύ ζωντανά σε όλους μας.
Οι μεγάλες αρετές για ελευθερία και δικαιοσύνη καθώς και η ομοψυχία και η αντίσταση του Ελληνικού λαού, οδήγησαν σε πολλές νικηφόρες ιστορικές σελίδες που οι επόμενες γενιές θα πρέπει να θυμούνται για πάντα .
Πολλοί συμπατριώτες μας Κερκυραίοι, συνέβαλαν στην ηρωική αντίσταση ενάντια στους Ιταλούς εισβολείς, όπως οι 200 Κερκυραίοι του Λόχου Λαντζίδη, που ηρωικά μάχονταν με μια μεραρχία Ιταλών ήδη από το Νοέμβριο του 1940, η πρώτη οργανωμένη αντίσταση από τη μαθητιώσα νεολαία της Κέρκυρας το Νοέμβριο του 1941, πολλοί πατριώτες Κερκυραίοι που μαρτυρούσαν στα κολαστήρια των Φυλακών «Υψίστης Ασφαλείας» ενώ άλλοι 150 Επτανήσιοι ήταν εξόριστοι στους Παξούς.
Δεν θα ξεχάσουμε τα αθώα θύματα που θρηνήσαμε στους 195 άγριους βομβαρδισμούς που υπέστη συνολικά το νησί μας στην διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου από Ιταλούς και Γερμανούς, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των σπουδαίων κτιρίων της ιστορικής πόλης της Κέρκυρας όπως και τον φόρο αίματος των 1.800 Εβραίων Κερκυραίων που μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Άουσβιτς τον Ιούνιο του 1944.
Δεν ξεχνάμε επίσης και το μαρτυρικό σύμβολο ελευθερίας της Κέρκυρας το ιστορικό νησί Λαζαρέτο που οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής ίδρυσαν στρατόπεδο συγκέντρωσης και εκτέλεσης των πατριωτών της εθνικής αντίστασης.
Σήμερα είναι μια μέρα συλλογικής μνήμης και τιμής σε απλούς πολίτες και στρατιώτες, στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης σε όλη τη χώρα που με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν και μέσα σε συνθήκες πείνας, θανάτων και καταστροφής, κατάφεραν να διώξουν τους φασίστες κατακτητές.
Είναι καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων να φροντίσουμε για την ειρηνική και δημοκρατική συνύπαρξη των λαών σε όλο τον κόσμο, με λιγότερες ανισότητες και διακρίσεις και να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα ειρήνης και φιλίας στην γειτονιά μας την Ανατολική Μεσόγειο, στη Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, προς όφελος της ευημερίας των κοινωνιών.