“Έντονη η εικόνα απαξίωσης και υποτίμησης για τα προβλήματα και τις ανάγκες του λαού στα Ιόνια νησιά, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου” λέει η παράταξη της Αλεξάνδρας Μπαλού..
Και συνεχίζει:
Ακόμα μια επιβεβαίωση της ευθυγράμμισης της Περιφερειακής Αρχής(ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) με την κυβερνητική πολιτική.
Στην διήμερη δια ζώσης συνεδρίαση, 14&15/05/22, από την πλευρά του ψηφοδελτίου της κας. Κράτσα, η παρουσία των περιφερειακών συμβούλων στην αίθουσα, δεν ξεπέρασε τον νούμερο 5!!! Όχι ότι αν συμμετείχαν θα άλλαζε κάτι ως προς το αποτέλεσμα. Άλλωστε εμφανίζονταν στην διαδικασία της ψηφοφορίας, για να απορρίψουν ό,τι θέμα έφερε προς συζήτηση η Λαϊκή Συσπείρωση και να στηρίξουν τις προτάσεις της Περιφερειακής Αρχής. Ούτε τα προσχήματα, για τον ελάχιστο τυπικό σεβασμό στην ψήφο του λαού που τους «εμπιστεύτηκε»!
1. ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ-ΕΠΑΛ & Τμήμα Οδικού Δικτύου Λευκάδας: Δεν απάντησαν στις δύο επερωτήσεις που έγκαιρα είχαν λάβει και αφορούσαν σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα των κατοίκων. Τις παρέπεμψαν στις καλένδες των γραπτών απαντήσεων, ειρήσθω εν παρόδω, εκκρεμούν απαντήσεις σε επερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, πάνω από 6 μήνες. Η προκλητική δικαιολογία της απουσίας των δύο αντιπεριφερειαρχών, η οποία δεν προέκυψε έκτακτα, την γνώριζαν και οι ίδιοι και η Περιφερειακή Αρχή, δεν μπορεί να κρύψει τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό του λαού. Αλήθεια:
Κανένας από τους διοικούντες δεν γνωρίζει, ώστε να απαντήσει, ως προς την χρηματοδότηση που εκκρεμεί από το 2014, για τα χτυπημένα από τους σεισμούς ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ Νοσοκομείο και ΕΠΑΛ Ληξουρίου;
Κανένας από όσους φωτογραφήθηκαν με τους υπουργούς που παρέλασαν στην Ιθάκη και υποσχέθηκαν ότι τα έργα “ολοκληρώνονται», δεν γνωρίζει για τον κατεστραμμένο από τον ΙΑΝΟ δρόμο στον Μπρος Αετό και Φρίκες – Κιόνι στην Ιθάκη που παραμένει επικίνδυνος;
Κανένας δεν γνωρίζει, αν στις μεγάλες εξαγγελίες των πολλών εκατομμυρίων για το Οδικό Δίκτυο της Λευκάδας, εντάσσεται και το συγκεκριμένο τμήμα που αναφέραμε στην επερώτηση μας και είναι άκρως επικίνδυνο;
2. «ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ι.Ν.» Απέρριψαν, όπως και πέρυσι, τη συζήτηση του θέματος, χαρακτηρίζοντας ως μη σοβαρή διαδικασία την εισήγηση του θέματος από την Λαϊκή Συσπείρωση στο Π.Σ.!
Πολυχρησιμοποιημένο επιχείρημα όταν θέλουν να υποβαθμίσουν θέματα, να κρύψουν πολιτικές ευθύνες και να παραμυθιάσουν το λαό, με την υποκριτική αγωνία και τα μεγάλα λόγια ευαισθησίας που συχνά ακούγονται. Τίποτα δεν είχαν να μας πουν για τις υποσχέσεις και δηλώσεις στις συναντήσεις της κας Περιφερειάρχη με την Υφυπουργό Ζωή Ράπτη; Τίποτα για την συνεχιζόμενη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, τίποτα για τις δικές τους πρωτοβουλίες στήριξης και διεκδίκησης από την κυβέρνηση; ΤΙΠΟΤΑ για ένα σοβαρό πρόβλημα που μας αφορά όλους!
3. Μνημόνιο ΣΕΓΑΣ-ΠΙΝ: Στρίβειν δια του αρραβώνος, η απάντηση της Περιφερειακής Αρχής. Διασκέδασαν τις εντυπώσεις με προτάσεις στο «απώτερο» και άγνωστο μέλλον του προγράμματος “Αντ. Τρίτσης”. Καμία κουβέντα για το ΕΑΚΚ, καμία εικόνα για τις αθλητικές υποδομές στα νησιά μας, στις οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες από το μνημόνιο συνεργασίας. Άχνα δεν βγήκε για τις ανέξοδες υποσχέσεις του κ. Αυγενάκη.
4. «ΜΠΑΛΛΟΣ»: Καμία απολύτως δέσμευση δεν προέκυψε. Με την γνωστή τακτική της υποσχεσιολογίας και χωρίς αιδώ, 8 μήνες μετά τις καταστροφές, μας είπαν: Οι πίνακες για τις αποζημιώσεις είναι για έλεγχο από το Υπουργείο !Δεν γνωρίζουν πόσο και αν, θα δοθεί από την κυβέρνηση πάνω από το 20% της αποζημίωσης. ‘Όσο για τα έργα αποκατάστασης αράδιασαν δηλώσεις και προφορικές υποσχέσεις, για 8,5 εκ που ΘΑ δοθούν το 2022 και 10εκ που ΘΑ δοθούν το 2023! Η πείρα από τα άλλα νησιά, μετά τον ΙΑΝΟ αλλά και πριν από αυτόν, είναι αρκετή για να χτυπήσει καμπανάκι και για την Κέρκυρα -Ζάκυνθο, ώστε κανένας να μην εφησυχάσει.
Μέσα από την στάση και τις απαντήσεις τους, επιβεβαίωσαν πλήρως ότι τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν στην ζωή των κατοίκων των νησιών μας δεν είναι στις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής, (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ). Επιβεβαίωσαν την απόλυτη υποτέλειά τους στις ιεραρχήσεις της κυβερνητικής πολιτικής και της Ε.Ε στα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα επιλέξιμα έργα. Το κεντρικό κράτος και η Τοπική Διοίκηση ως τμήμα του, είναι ικανότατο και ταχύτατο να συνδράμει άμεσα όταν είναι να προχωρήσουν μεγάλα επιχειρηματικά επενδυτικά σχέδια, αλλά δυσκίνητο και αδιάφορο όταν πρόκειται να προστατέψει από φυσικές καταστροφές, να θέσει σε προτεραιότητα υποδομές με κριτήριο την ποιότητα της ζωή του λαού.
Ο λαός οφείλει να αυξήσει την απαιτητικότητα του, να μην περιμένει χρόνια, όπως «αρμόδιοι» και «αναρμόδιοι» αφήνουν να εννοηθεί μέχρι να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα έργα. Οργανωμένα να διεκδικήσει όσα του ανήκουν, με κριτήριο το πώς θα έπρεπε να ζει σήμερα, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και τις σύγχρονες ανάγκες του.