Αμπελώνες, μεσαιωνικός ελαιώνας, βοσκοτόπια, δάση με πεύκα, ένα οινοποιείο βιολογικής καλλιέργειας, όλα σε μία έκταση 1.200 στρεμμάτων, μόλις 17 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας, στη θέση «Λιβάδι Ρόπα», αποτελούν την ταυτότητα του Κτήματος Θεοτόκη.
Είναι η γη μιας οικογένειας, από τις πλέον ιστορικές στην πολιτική ζωή της χώρας μας, της οικογένειας Θεοτόκη, μέλη της οποίας δραστηριοποιήθηκαν και στον τομέα της αμπελουργίας και της οινοποίησης, για να δημιουργήσουν ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία στην χώρα.
Η επίσκεψη στο Κτήμα, αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία μέσα στην κερκυραϊκή φύση, που προσφέρει απλόχερα τα αγαθά της, αλλά και σε περασμένες εποχές, καθώς με πολύ σεβασμό στην παράδοση, η οικογένεια από γενιά σε γενιά, διατήρησε τον χαρακτήρα του πετρόκτιστου οινοποιείου. Κατά την ξενάγηση στο Κτήμα από τον υπεύθυνο κ. Σωκράτη Κοσκινά, μάθαμε τα «μυστικά» του, γνωρίσαμε τους ανθρώπους του, ενώ κάναμε ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα στο κελάρι-μουσείο του Οινοποιείου.
Η Οικογένεια Θεοτόκη και το Κτήμα
Μετά από μία διαδρομή περίπου 800 μέτρων ανάμεσα σε πεύκα και μικρές φάρμες με άλογα, πρόβατα και αγελάδες, φτάσαμε μπροστά στο παραδοσιακό κτήριο του Οινοποιείου. Μία παλιά βενετσιάνικη πόρτα χωρίζει το εσωτερικό του από τον επισκέπτη. Στην κορυφή της εισόδου, βλέπουμε ανάγλυφο σε μάρμαρο, το οικόσημο της οικογένειας Θεοτόκη, η οποία εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και μπήκε στην Χρυσή Βίβλο.
Την δεκαετία του 1960, ανέλαβε ο Κτήμα ο Γεώργιος, γιός του πολιτικού Ιωάννη Θεοτόκη και εγγονός του Γεώργιου Θεοτόκη, ο οποίος είχε διατελέσει τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Την εποχή εκείνη, η παραγωγή κρασιού για διάθεση στο εμπόριο, βρισκόταν σε πολύ πρώιμο στάδιο. Ο Γεώργιος Θεοτόκης και η Ιταλίδα σύζυγος του Κλαούντια αγκαλιάζουν με πάθος την ιδέα να εμφιαλώσουν κρασιά αξιοποιώντας όλες τις τότε τεχνολογίες παραγωγής οίνου.
Αν και ζούσαν στην Βραζιλία όπου δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά, το ενδιαφέρον που είχαν για το Κτήμα στην Κέρκυρα ήταν μεγάλο. Η παράγωγη κρασιού καλύπτει αρχικά την τοπική αγορά, ενώ πολύ μικρές ποσότητες προωθούνται στην Αθήνα. Το 1964 φυτεύτηκε στο Κτήμα κλώνος από την ποικιλία Cabernet Sauvignon, ο οποίος ήρθε από το οινοποιείο Αβέρωφ. Το 1990 εκσυγχρονίστηκαν οι τεχνολογίες παραγωγής οίνου, κρατώντας όμως τα μυστικά της παράδοσης τόσο στον αμπελώνα όσο και στην οινοποίηση.
Το τέλος της δεκαετίας αρχίζει η διάθεση ερυθρού και λευκού οίνου, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο τρύγος ξεκινά τέλος Αύγουστου για τις λευκές και τις ροζέ ποικιλίες, ενώ συνεχίζεται τα μέσα Σεπτεμβρίου. Μεγάλο μέρος του κόκκινου κρασιού μπαίνει σε γαλλικά βαρέλια δρυός, εμφιαλώνεται τον Ιούλιο και παραμένει στις αποθήκες του οινοποιείου τρία χρόνια. Το Κτήμα Θεοτόκη βραβεύτηκε στο Βερολίνο ως Οινοποιείο Βιολογικής καλλιέργειας για το 2020 στην Ελλάδα.
Το Κτήμα παράγει και ελαιόλαδο από τους ελαιώνες των 360 στρεμμάτων βγαίνει βιολογικό λάδι στο σύγχρονο πλέον ελαιοτριβείο. Στο κελάρι βρίσκονται τοποθετημένα τα παλιά βαρέλια, χωρητικότητας 1.100 λίτρων το καθένα, μέσα στα οποία γινόταν η παλαίωση του κρασιού. Παρατηρούμε, πάνω στο κάθε βαρέλι, ιδιόμορφες πράσινες φιάλες. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοσκινάς αυτά τα μπουκάλια αποκαλούνται «καμπάνες» και τα τοποθετούσαν για να εμποδίσουν την εισροή οξυγόνου ειδικά στο κόκκινο κρασί.
Στον ίδιο χώρο βλέπουμε φωτογραφίες περασμένων εποχών από τον τρύγο και την καθημερινότητα του κτήματος. Στην είσοδο του οινοποιείου γνωρίζουμε την οικογένεια Θεοτόκη μέσα από φωτογραφικό υλικό αλλά και την Βιβλιοθήκη, με το σπάνιο αρχειακό υλικό που αφορά τα Επτάνησα και την Κέρκυρα.
Πριν από ένα χρόνο έφυγε από την ζωή ο Γεώργιος Θεοτόκης και την παράδοση συνεχίζει η κόρη του Εσμεράλδα. Το Κτήμα είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο. Εκεί,βρίσκονται πάντα η Στεφανία Λουκανάρη και η Καλλιόπη Πιλιλή, οι οποίες υποδέχονται τους επισκέπτες, τους ξεναγούν στους χώρους και μαζί με το Σπύρο Αυγερινό ο οποίος έχει την επιμέλεια του αμπελώνα και της οινοποίησης κάνουν απολαυστικές γεωγνωσίες