Τρίτη και 13 σήμερα. Η ιστορία της ημέρας και γιατί θεωρείται γρουσούζικη.
Τρίτη και 13 σήμερα και η λαϊκή σοφία μας καλεί να αποφύγουμε όσο μπορούμε να περάσουμε κάτω από σκάλες και να φτύσουμε τον κόρφο μας εάν δούμε κάποια μαύρη γάτα, για να μην επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο την κακή μας τύχη.
Και αυτό διότι η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη εδώ και αιώνες στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, όπου και οι παραδοσιακές προλήψεις θέλουν την Παρασκευή και 13 να είναι η πιο γρουσούζικη ημέρα του ημερολογίου.
Ποιος, λοιπόν, ο λόγος αυτής της διαφοράς ανάμεσα σε Ελλάδα και εξωτερικό και ποια είναι η ιστορία πίσω από την ατυχία που έχει συνδεθεί με την ημερομηνία αυτή;
Γιατί το «13» είναι γρουσούζικο
Όπως αναφέρεται στο «National Geographic», η γρουσούζικη φύση του αριθμού «13» έχει τις ρίζες της στη σκανδιναβική μυθολογία και ειδικότερα σε ένα συγκεκριμένο δείπνο που είχαν 12 θεοί στη Βαλχάλα. Οι θεοί, όμως, γρήγορα έγιναν 13, όταν ο θεός της Απάτης, Λόκι, εισέβαλε ακάλεστος στη γιορτή, με σκοπό να δολοφονήσει το θεό του φωτός και της αθωότητας, Μπαλντρ.
«Τότε, ο Μπαλντρ πέθανε και όλη η Γη βυθίστηκε στο σκοτάδι και το πένθος. Ήταν μια κακή, άτυχη μέρα», αναφέρει ο ιστορικός, Ντόναλντ Ντόσι.
Η πρόληψη αυτή μεταφέρθηκε και στα χριστιανικά χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μυστικό Δείπνο, κατά τον οποίο ο 13ος καλεσμένος, Ιούδας Ισκαριώτης, πρόδωσε τον Ιησού, σύμφωνα με το CNN.
Παράλληλα, η Παρασκευή ίσως επιλέχθηκε λόγω της ημέρας που σταυρώθηκε ο Χριστός, αν και οι ειδικοί εικάζουν ότι ένα διάσημο βιβλίο της εποχής, «Παρασκευή και 13», διέδωσε ακόμα περισσότερο τις σχετικές προλήψεις.
Τρίτη και 13 – Γιατί θεωρείται γρουσούζικη στην Ελλάδα
Στις ισπανόφωνες χώρες (Ισπανία, Μεξικό, Αργεντινή κ.τ.λ) αλλά και στην Ελλάδα η ημέρα που έχει καθιερωθεί ως η πιο γρουσούζικη δεν είναι η Παρασκευή αλλά η Τρίτη και 13.
Οι ιστορικοί θεωρούν ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η Πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους στις Τρίτη 13 Απριλίου 1204, η οποία θεωρείται ότι οδήγησε και στην αναπόφευκτη εμβληματική Άλωση της Πόλης (και κατ’ επέκταση το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας) την Τρίτη 29 Μαΐου 1453.
Αν και στην πρώτη περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για Τρίτη και 13, η Άλωση από τους Οθωμανούς επίσης εμπεριέχει τον αριθμό 13, εάν αθροίσουμε όλα τα νούμερα του έτους 1453 (1+4+5+3 = 13).
Τέλος, σύμφωνα με την αστρολογία, η ημέρα Τρίτη κυριαρχείται από τον Άρη, το θεό του πολέμου, ενώ συνδέεται ετυμολογικά και με την ελληνική παροιμία «τρίτωσε το κακό».