Σε μια συνεχώς εξελισσόμενη και άκρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας, πολλοί υποψήφιοι αναρωτιούνται κατά πόσο είναι καλό να συμπεριλάβουν μια φωτογραφία στο βιογραφικό τους.
Οι απαντήσεις, ωστόσο, διίστανται, οπότε σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται να συμπεριλάβεις τη φωτογραφία σου και σε ποιες δεν είναι απαραίτητη. Παράλληλα, θα ρίξουμε μια ματιά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, καθώς και στις προδιαγραφές μιας φωτογραφίας που αποπνέει επαγγελματισμό.
Πότε είναι καλό να συμπεριλαμβάνω τη φωτογραφία μου στο βιογραφικό μου;
Η σύντομη απάντηση είναι όταν το επάγγελμά σου σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση (π.χ. ηθοποιός, μοντέλο κ.α.), αλλά και όταν ζητείται ρητά από την αγγελία εργασίας. Για τη δεύτερη περίπτωση, εάν το δικό σου βιογραφικό είναι το μοναδικό που δεν έχει φωτογραφία, οι πιθανότητες είναι ότι θα αγνοηθεί.
Επομένως, διάβασε προσεκτικά την αγγελία εργασίας κι έπειτα μπορείς να αποφασίσεις εάν θα επισυνάψεις τη φωτογραφία σου. Για να σε βοηθήσουμε σε αυτή τη διαδικασία, έχουμε ξεχωρίσει τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα παρακάτω.
Πλεονεκτήματα
Ίσως το βασικότερο πλεονέκτημα της επισύναψης φωτογραφίας είναι η προσωπική πινελιά που προσδίδει. Το βιογραφικό σημείωμα είναι το πρώτο σημείο επαφής με τον υποψήφιο εργοδότη και λειτουργεί ως μια πρώτη σύσταση. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι συμπεριλαμβάνοντας μια φωτογραφία κάνεις αυτήν την πρώτη, και πολλές φορές άχαρη, γνωριμία πιο προσωπική, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας σου.
Ο υπεύθυνος προσωπικού, συνδέοντας τις δεξιότητες και τα προσόντα με ένα πρόσωπο, είναι πιο πιθανό να σε θυμάται, ενώ επίσης έχεις την ευκαιρία προβάλλεις και ενισχύσεις το προσωπικό σου brand.
Μειονεκτήματα
Παρόλο που ομολογουμένως δεν είναι πρέπον, η επισύναψη της φωτογραφίας σου μπορεί να οδηγήσει εν αγνοία σου σε διακρίσεις από την πλευρά του εργοδότη, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Επίσης, μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του από τα προσόντα, τις δεξιότητες και τις γνώσεις σου.
Τέλος, πάντα εγκυμονεί ο κίνδυνος η φωτογραφία να μην είναι αρκετά επαγγελματική και να λειτουργήσει αρνητικά στη συνολική εικόνα του βιογραφικού σου, αντί να την ενισχύσει.
Προδιαγραφές φωτογραφίας
Για να αποφύγεις το τελευταίο μειονέκτημα, στην περίπτωση που αποφασίσεις να επισυνάψεις τη φωτογραφία σου, θα πρέπει να προσέξεις ποια φωτογραφία θα επιλέξεις.
Τα καλά νέα είναι ότι πλέον δεν είναι απαραίτητο να απευθυνθείς σε κάποιον φωτογράφο για να έχεις ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Παρόλ’ αυτά, ιδανικά η φωτογραφία σου θα πρέπει να αποπνέει επαγγελματισμό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει ουδέτερο φόντο και καλό φωτισμό, να φαίνεται το πρόσωπό σου ευχάριστο ή και ελαφρώς χαμογελαστό, να κοιτάς τον φακό και να μην κάνεις χρήση φίλτρων.
Τι άλλο να λάβεις υπόψη σου
Όλα τα παραπάνω αποτελούν συμβουλές για την ελληνική αγορά εργασίας. Εάν θέλεις να κάνεις αίτηση για κάποια θέση εργασίας στο εξωτερικό, καλό θα ήταν να διερευνήσεις λίγο την κουλτούρα της σε αυτό το θέμα εκ των προτέρων, καθώς δεν υπάρχει κάποια ενιαία πολιτική.
Για παράδειγμα, στη Γερμανία δεν είναι υποχρεωτική η επισύναψη φωτογραφίας, ωστόσο λαμβάνεται θετικά υπόψιν. Από την άλλη, στην Ιρλανδία τα βιογραφικά σημειώματα δεν συνηθίζεται να περιλαμβάνουν φωτογραφία, οπότε θα πρέπει να προσαρμοστείς κατάλληλα.
Τέλος, στη σύγχρονη εποχή, πολλοί recruiters και εργοδότες ρίχνουν μια ματιά και στα social media του υποψηφίου και ιδιαίτερα στο LinkedIn. Έτσι, προτείνεται να έχεις μια συνεπή επαγγελματική εικόνα σε όλα τα προφίλ σου στα κοινωνικά δίκτυα, επιλέγοντας και πάλι τις κατάλληλες φωτογραφίες.