Μια μεγάλη μορφή του κερκυραϊκού μπάσκετ θα τιμήσει σήμερα Σάββατο η ΓΕΚ.
Η Γυμναστική Εταιρία θα τιμήσει τον Γιώργο Κρητικό για τη μεγάλη, πολύχρονη και πολύπλευρη προσφορά του στο μπάσκετ του νησιού στο ημίχρονο του αγώνα ΓΕΚ-Λέοντες, ματς που θα αρχίσει στις 5 το απόγευμα στο κλειστό του ΕΑΚΚ.
Το CV του Γιώργου Κρητικού
Γεννημένος το 1938 ο Γιώργος Κρητικός ξεκίνησε την μπασκετική του καριέρα το 1954 σε ηλικία 16 χρονών στην περίφημη τότε ομάδα των Προσκόπων της Κέρκυρας και στην συνέχεια ήταν βασικό στέλεχος της σπουδαίας επίσης ομάδας της Πανεργατικής που κυριάρχησε στην δεκαετία του 1950 καθώς και της ομάδας του ΝΑΟΚ που είχε εκείνα τα χρόνια και τμήμα μπάσκετ.
Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας αγωνίστηκε στην Αθήνα με τα χρώματα του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας.
Το 1959 ξεκίνησε να αγωνίζεται με τα χρώματα του Κερκυραϊκού ΓΣ, χρονιά που γίνεται η πρώτη σοβαρή και μεγάλη προσπάθεια ένωσης των μπασκετικών δυνάμεων του νησιού εκείνης της εποχής με πραγματικά θαυμαστά αποτελέσματα. Στον Κερκυραϊκό ΓΣ παρέμεινε μέχρι το τέλος της καριέρας του το 1973 και ήταν αρχηγός της ομάδας για 12 χρόνια.
Ήταν ο πρώτος αθλητής του μπάσκετ στην Κέρκυρα που εφάρμοσε στο παιχνίδι του το λεγόμενο Jump shoot δηλαδή σουτ με άλμα.
Κορυφαίος σκόρερ για σειρά ετών στα κερκυραϊκά γήπεδα και πρώτος σκόρερ στην ιστορία του κερκυραϊκού μπάσκετ στα θρυλικά παιχνίδια με τις αμερικάνικες ομάδες του 6ουστόλου της Μεσογείου στις δεκαετίες του 1950 του 1960 και τις αρχές του 1970.
Ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της μεγαλύτερης νίκης του κερκυραϊκού μπάσκετ στους αγώνες με τους Αμερικάνους, πετυχαίνοντας τους 44 από τους συνολικά 63 πόντους της ομάδας, όταν η ομάδα των Προσκόπων αντιμετώπισε και νίκησε 63-60 τον Δεκέμβρη του 1955 την φοβερή ομάδα του αεροπλανοφόρου USSCORALSEA η οποία μια εβδομάδα πριν είχε νικήσει την Εθνική ομάδα της Γαλλίας .
Επίσης συμμετέχοντας με την ομάδα του Κερκυραϊκού ΓΣ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πανεπαρχιακού τουρνουά πόλεων το 1965 που έγινε στην Πάτρα.
Το 1973 μετά το τέλος της ενεργού αθλητικής του δράσης, συμμετείχε επίσης ενεργά στα διοικητικά του Κερκυραϊκού ΓΣ όπου διετέλεσε έφορος και Γενικός αρχηγός στο τμήμα μπάσκετ μέχρι και το 2011. Ήταν παρών στις χρυσές δεκαετίες του70 και 80 και αρχές του 90 όταν η ανδρική ομάδα του Κερκυραϊκού ΓΣ αγωνίστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στις εθνικές κατηγορίες Β και Γ Εθνική.
Το 1982 ήταν από τους πρωτεργάτες στην ίδρυσης της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Βορειοδυτικής Ελλάδος, την γνωστή μας ΕΣΚΑΒΔΕ, εκπροσωπώντας την Κέρκυρα.
Το 1988 παίρνει την απόφαση μαζί με τον τότε πρόεδρο του Κερκυραϊκού ΓΣ Κώστα Αναστασίου και τον έφορο της ομάδας Ζήνο Βελέλη να ιδρυθεί μια νέα ομάδα που θα λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια σαν θυγατρική του συλλόγου με σκοπό την ανάδειξη νεαρών παικτών που στην συνέχεια θα προωθούταν στην ανδρική ομάδα του συλλόγου. Το όνομα της ομάδας είναι Γυμναστική Εταιρεία Κέρκυρας, η γνωστή πλέον σε όλους ΓΕΚ.
Η συνολική προσφορά του Γιώργου Κρητικού στο Κερκυραϊκό μπάσκετ ξεπερνά τα 57 χρόνια.