Άναψαν τα αίματα σήμερα στο Αχίλλειο, τι είπαν Αλ. Αυλωνίτης, Στ. Πελάης, Γ. Μπορμπότης, Αλ. Μιχαλάς, Κ. Παυλίδης, Σπ. Κροκίδης, Σπ. Αργυρός – Τι δηλώνουν για την ΕΤΑΔ Στ. Ουσταμανωλάκης και Αν. Διαβάτης.
Παρουσία των στελεχών της ΕΤΑΔ Σταύρου Ουσταμανωλάκη Δ/ντη Ανθρώπινου Δυναμικού, και Κων/νου Ντραβάλια, Τομεάρχη Επιχειρησιακών Μονάδων και του Δ/ντη του Αχιλλείου Αν. Διαβάτη η συζήτηση που προκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και το σωματείο εργαζομένων στο Αχίλλειο. Θέμα η επικείμενη διακοπή λειτουργίας του Αχιλλείου, το άγνωστο χρονοδιάγραμμα εργασιών, η άγνωστη ημερομηνία επαναλειτουργίας του, οι συνέπειες για την τουριστική οικονομία και η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση των εργασιών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Παρόντες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΑΝΑΣΑ Αλέκος Μιχαλάς και Μάχος Γαβαλάς, ο πολιτευτής της ΝΔ Σπύρος Κροκίδης, ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Κ. Κέρκυρας Γιάννης Μπορμπότης, ο πρ. Βουλευτής και μέλος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης, ο πρ. Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σπύρος Αργυρός, ενώ την συζήτηση συντόνιζε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σταμάτης Πελάης και ο πρόεδρος των εργαζομένων του σωματείου εργαζομένων ΕΤΑΔ Γιώργος Σαγιάς.
Στ. Πελάης: Μόνο για 3μήνες υπάρχει δέσμευση για τους εργαζόμενους
Εισηγητικά ο Σταμάτης Πελάης εξήγησε ότι η συνάντηση κρίθηκε επιβεβλημένη όχι μόνο γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για τους εργαζόμενους στο Αχίλλειο, αλλά και γιατί οι εξελίξεις στο Αχίλλειο αφορούν και όλους όσοι ασχολούνται έμμεσα ή άμεσα με τον τουρισμό. Ενημέρωσε δε ότι χθες η ΕΤΑΔ απέστειλε μια επιστολή με την οποία υπόσχεται διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων μέχρι τις 31/12/2022 και εν συνεχεία θα επανέλθει ξανά και τόνισε ότι “οι εργαζόμενοι καλύπτονται μόλις για τρεις μήνες με αυτή τη δήλωση. Μετά τι; Δεν υπάρχει δέσμευση κι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν κάθε τρεις μήνες να έρχονται εδώ και να συζητάμε τα ίδια από την αρχή, Είναι ανάγκη να βρεθεί άμεσα μια λύση”.
Πελάης σημαντικό βαθμό σε όσους ασχολούνται έμεσα ή άμμεσα με τον τουρισμό και Εργασιακό ζήτημα λύσεις χθες το απόγευμα επιστολή από την ΕΤΑΔ η οποία μιλάει για διατήρηση 31/12 με τα ίδια δικαιώματα και θα επανέλθει πάλι η εταιρεία, καλύπτει για τρεις μήνες αυτή η δήλωση, δεν μπορούμε κάθε τρεις μήνες να ερχόμαστε εδώ.
Γ. Σαγιάς: Υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις στα έργα
Τις προτάσεις των εργαζομένων προκειμένου να υπάρξει συνέχιση της εργασίας τους και να αποφευχθούν κίνδυνοι αναστολών, ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου (πρόκειται για το ένα από τα δύο σωματεία που υπάρχουν στο Αχίλλειο) Γιώργος Σαγιάς και οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:
-Πίεση στον εργολάβο να ολοκληρώσει τα έργα και παρακολούθηση από πλευράς ΕΤΑΔ, ώστε να μην χαθεί πολύτιμο διάστημα και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα
-Λειτουργία e-shop το διάστημα που το Μουσείο είναι κλειστό, ώστε και η επιχείρηση να έχει κέρδη και οι εργαζόμενοι να ασχοληθούν με εργασίες παραγγελιών, συσκευασίας, αποστολών κλπ.
-Σεμινάρια για εργαζόμενους επιδοτούμενα, ώστε το διάστημα που είναι κλειστό το Μουσείο αφενός οι εργαζόμενοι να έχουν ενασχόληση, αφετέρου να προσλάβουν γνώσεις για την εργασία τους
-Δικαιοσύνη και ισότιμη μεταχείριση όλων των εργαζομένων.
Ο κ. Σαγιάς επιπλέον ενημέρωσε ότι υπάρχει προσφυγή των εργαζομένων, η οποία εκδικάζεται τον ερχόμενο μήνα και τόνισε ότι από πέρσι τον Οκτώβριο που έχουν ζητήσει το χρονοδιάγραμμα των έργων, ουδείς απάντησε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις και προβλήματα στην εργολαβία. “Αντί για συζήτηση και διαβούλευση βρεθήκαμε ξαφνικά με μια απόφαση αναστολής εργασιών για κάποιους από εμάς, διακοπής λειτουργίας για το Μουσείο κι εργαζόμενους που δεν είχε προβλεφθεί που θα απασχοληθούν σε όλο αυτό το διάστημα. Αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε να επαναληφθεί”, είπε.
Αλ. Αυλωνίτης: Τηρήστε τα εργασιακά δικαιώματα, ισότιμα για όλους
Στις επιστολές και ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή για το Αχίλλειο αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή για προβλήματα που αφορούν στο Αχίλλειο.
“Έχω δεχθεί τηλέφωνα κι από ΜΜΕ του εξωτερικού για να μάθουν τι συμβαίνει με το Αχίλλειο, και μ’ αυτό θέλω να πω ότι το Μουσείο είναι πολύ σημαντικό για την Κέρκυρα. Είναι το καμάρι μας, έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και τυχόν προβλήματα δεν μπορούν να τύχουν της ανοχής μας” είπε ο κ. Αυλωνίτης. Ο βουλευτής επικεντρώθηκε σε τρία σημεία και συγκεκριμένα “στην εφαρμογή των εργασιακών νόμων, στην γρήγορη ολοκλήρωση του έργου και στην εργασιακή ειρήνη”.
Τόνισε ότι ο ρόλος του δ/ντη είναι να εφαρμόζει τους κανόνες ασφαλούς λειτουργίας και της ομαλότητας στον εργασιακό χώρο και απευθυνόμενος στον δ/ντη του Αχιλλείου ρώτησε: “Θα συνεχιστεί αυτή η ένταση μεταξύ σας; Θα σταματήσουμε οι προσωπικές αντιπαραθέσεις; Αυτό πρέπει να γίνει, διαφορετικά έχετε αποτύχει στο έργο σας, το οποίο όπως και όλων μας είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος”.
Ο κ. Αυλωνίτης επίσης ανέφερε ότι μετά από επαφές, κοινοβουλευτικές ενέργειες και συνεχή ενασχόληση με το θέμα, το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχουν διακρίσεις από πλευράς διοίκησης, η οποία οφείλει από πλευράς διοίκησης να αντιμετωπίζει ισότιμα τους εργαζόμενους. “Δεν μπορεί στην περίοδο της πανδημίας να υπάρχουν δύο κατηγορίες εργαζομένων, μία που εργαζόταν κανονικά και μια που είχε τεθεί σε αναστολή με ασυγκρίτως λιγότερα χρήματα. Με ποια κριτήρια προχωρήσατε σε αυτό το διαχωρισμό;Κάτι δεν πάει καλά στο Αχίλλειο, όπως καταλαβαίνουμε εμείς”, είπε ζητώντας “να τηρηθούν τα εργασιακά δικαιώματα στο ακέραιο και ισότιμα προς όλους”.
Τέλος υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει πίεση στον εργολάβο για να παραδώσει το έργο, γιατί δημιουργούνται απορίες για προβλήματα και καθυστερήσεις, γεγονός που εντείνει και την εργασιακή ανασφάλεια.
Γ. Μπορμπότης: Πρόβλεψη για τις οικογένειες των εργαζομένων
Υπήρχε εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, μια προίκα που άφησε η λειτουργία καζίνο στις εγκαταστάσεις του Αχιλλείου, είπε ο Γ. Μπορμπότης, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια έκαναν ότι ήθελαν χωρίς έλεγχο από το Υπουργείο και το κράτος, με αποτέλεσμα το Αχίλλειο να παρουσιάζει μια θλιβερή εικόνα. Αναγκαία λοιπόν τα έργα, αλλά όχι χωρίς πρόβλεψη για τους εργαζόμενους δήλωσε και κατέληξε ότι “υπάρχει ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή, προσπαθούμε να πιέσουμε για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των οικογενειών τους”.
Σπ. Κροκίδης: Να ενημερωθούμε για την αποπεράτωση του έργου
Την άποψη ότι ακόμη και να ολοκληρωθεί το έργο και να τεθεί σε λειτουργία, θα συνεχιστούν οι εντάσεις κατέθεσε ο πρ. Δήμαρχος και πολιτευτής της ΝΔ Σπύρος Κροκίδης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει διάχυτη αίσθηση ότι υπάρχουν προβλήματα στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Αναφορικά δε με τα έργα ο κ. Κροκίδης είπε ότι χρειάζεται επικαιροποίηση, να δούμε που βρίσκεται το έργο και πότε ολοκληρώνεται γιατί υπάρχουν οικογένειες που θίγεται η εργασία τους ενώ υπάρχουν επιπτώσεις και στον τουρισμό.
Αλ. Μιχαλάς: Ως περιφερειακή αρχή εντάξαμε στο ΕΣΠΑ το Αχίλλειο
Ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέκος Μιχαλάς υπενθύμισε ότι την περίοδο που ο Θ. Γαλιατσάτος ήταν περιφερειάρχης και η ΑΝΑΣΑ περιφερειακή αρχή εντάχθηκε το Αχίλλειο στο ΕΣΠΑ, με 13εκ. ευρώ περίπου προϋπολογισμό, για την αποκατάσταση και ανάδειξή του. Επέρριψε ευθύνες στις υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού και στις πολιτικές της Υπουργού κας. Μενδώνη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη σημερινή κατάσταση και τις καθυστερήσεις στα έργα και κατέληξε: “Συντασσόμαστε με τους εργαζόμενους, όπως κάναμε πάντα. Έχουν απόλυτο δίκιο διότι αισθάνονται ανασφάλεια για την εργασία τους και στις διεκδικήσεις τους είμαστε στο πλευρό τους”.
Κ. Παυλίδης: Το έργο μπορεί και πρέπει να γίνει τμηματικά
Ο Κώστας Παυλίδης υποστήριξε ότι το Αχίλλειο είναι ένας χώρος που οι εργαζόμενοι έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ, ψυχολογικά, δικαστικά και δεν υπάρχουν κι οι καλύτερες συνθήκες εργασίας. “Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η λειτουργία του Αχιλλείου πρώτα από όλα αποτελεί κίνητρο τουριστικής ανάπτυξης. Φανταστείτε το Παρίσι με ένα χρόνο κλειστό το Λούβρο, αυτό είναι για την Κέρκυρα το Αχίλλειο”, είπε. Εξέφρασε δε την στήριξή του στους εργαζόμενους και κατέθεσε την άποψη να γίνουν τα έργα έτσι ώστε το Αχίλλειο να μην κλείσει, καθώς υπάρχει διεθνής πρακτική τμηματικής εκτέλεσης των εργασιών. Προς τούτο είπε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί και η άποψη του ΤΕΕ Κέρκυρας, που θα μπορούσε να προσφέρει τεχνογνωσία.
Σπ. Αργυρός: Δεν έπρεπε να βγουν εργαζόμενοι σε αναστολή
“Την περίοδο της πανδημίας ήμουν πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου”, είπε ο Σπύρος Αργυρός, “και θεωρώ ότι υπάρχουν σοβαρές αδικίες. Με την ΓΣΕΕ καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν έπρεπε να βγουν σε αναστολή τότε εργαζόμενοι από το Αχίλλειο, καθώς η ΕΤΑΔ αποτελεί επιχείρηση του δημοσίου”. Η δήλωση αυτή του κ. Αργυρού προκάλεσε παρέμβαση του Δ/ντη Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΤΑΔ, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΤΑΔ δεν είναι δημόσια επιχείρηση και δεν προκύπτει αυτό από πουθενά, ενώ ζήτησε να μην παραπληροφορούνται οι εργαζόμενοι. “Έχει βγάλει σχετική ανακοίνωση η ΓΣΕΕ και είναι άποψή μας αυτή. Θα κριθεί”, ανταπάντησε ο κ. Αργυρός.
Τι είπαν τα στελέχη της ΕΤΑΔ
Πέραν της επιστολής για εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέχρι 31/12/2022 ουδέν νεώτερο δεν προστέθηκε στο διάλογο από τις τοποθετήσεις των στελεχών της ΕΤΑΔ. Ο κ. Ουσταμανωλάκης ενημέρωσε ότι στα έργα συμμετέχουν κι άλλοι φορείς, το Υπ. Πολιτισμού, εργολάβοι και υπεργολάβοι, άρα οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν ευθύνη (μόνο) η ΕΤΑΔ. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι τώρα δεν γνωρίζει κανείς πως θα εξελιχθεί το έργο, όμως δήλωσε ότι “σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωρίζουμε για το χρονοδιάγραμμα του 2023”. Όσον αφορά στους εργαζόμενους υποστήριξε ότι η εταιρεία έχει διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, ακόμη και στο διάστημα της πανδημίας, αλλά απέφυγε να συζητήσει για το θέμα των αναστολών, δηλώνοντας ότι είναι κάτι που θα συζητήσει η διοίκηση με τους εργαζόμενους.
Τέλος, ο δ/ντης του Αχιλλείου Αν. Διαβάτης είπε ότι η δουλειά του προϊσταμένου είναι να καταθέτει προτάσεις και να διασφαλίζει την λειτουργία του μουσείου και τόνισε ότι “κανείς εργαζόμενος δεν έχασε ούτε μια ημέρα εργασίας. Ακόμη και τις ημέρες που το Μουσείο είναι κλειστό για το κοινό, οι εργαζόμενοι είναι κανονικά στις θέσεις τους”. Ενημέρωσε ότι και ο ίδιος έχει καταθέσει προτάσεις για διεξαγωγή σεμιναρίων και επιμόρφωσης των εργαζομένων προκειμένου να εκμεταλλευτεί το κενό διάστημα και δήλωσε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στα έργα εξαιτίας στάσης πληρωμών για τις οποίες δεν είναι υπεύθυνη η ΕΤΑΔ. Τέλος κατηγόρησε τον σύλλογο ότι στα τρία χρόνια της θητείας του δεν έχει λάβει ούτε μια πρόταση, παρά μόνο καταγγελίες
Ηχηρές απουσίες
Αλγεινή εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η απουσία εκπροσώπων από πλευράς περιφερειακής και δημοτικής αρχής, παρότι είχαν προσκληθεί. Απόντες ήταν επίσης, παρότι προσκλήθηκαν και οι έτεροι δύο βουλευτές Κέρκυρας, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Το θέμα του Αχιλλείου είναι σοβαρό, τόσο για την τουριστική οικονομία όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, και τα προβλήματα των εργαζομένων, 40 τον αριθμό, τέτοια που θα έπρεπε να τύχουν ενασχόλησης, έστω και για ένα δίωρο, από τους αιρετούς. Εκτός κι αν είχαν σημαντικότερες ασχολίες….