Μπαράζ ανακοινώσεων από την ΕΛΜΕ Κέρκυρας.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Για το νόμο – πλαίσιο στα Πανεπιστήμια
Ο νέος νόμος – πλαίσιο να αποσυρθεί, να μην κατατεθεί.
Όχι στη μετατροπή των πτυχίων σε χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, σε διαβατήρια για την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα.
Όχι στο Πανεπιστήμιο επιχείρηση με τους φοιτητές πελάτες.
Το σχέδιο νόμου – πλαισίου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που πάει για ψήφιση στη Βουλή, αφορά στο σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού, στο δικαίωμα των παιδιών του στη μόρφωση. Αφορά τα δικαιώματα των αποφοίτων στη δουλειά με δικαιώματα επάνω στο κάθε επιστημονικό αντικείμενο.
Σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας και στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ολοκληρώνει μια διαδικασία μετατροπής των πανεπιστημίων σε πολυκαταστήματα εκπαιδευτικών προϊόντων, όπου όλα θα πουλιούνται και θ’ αγοράζονται. Οδηγούν τους αποφοίτους σε ένα ατελείωτο κυνηγητό ακριβοπληρωμένων προσόντων και πιστοποιήσεων για μια θέση εργασίας επισφαλή, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα.
Η εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Παιδείας διατρέχει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Δεν είναι η τυχαία η αντίδραση ενός μεγάλου αριθμού πανεπιστημιακών δασκάλων, αλλά και πολλά ψηφίσματα πανεπιστημιακών τμημάτων, που αντιτίθενται στο νόμο – πλαίσιο.
Αυτές τις αλλαγές, τις παρουσιάζει σαν καινοτομία η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Είναι όμως καινοτομία η αντικατάσταση της επιστημονικής γνώσης με αποσπασματικές γνώσεις και δεξιότητες που θα οδηγούν σε πτυχία απροσδιορίστου αντικειμένου; Η αποσύνδεση των σπουδών και του πτυχίου από το επάγγελμα και την πρόσβαση σε αυτό, το χτύπημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, έχει οδηγήσει 1 στους 3 αποφοίτους να δουλεύει σε διαφορετικό αντικείμενο από αυτό που σπούδασε, 17,5% των νέων αποφοίτων να είναι άνεργοι και 500 χιλιάδες πτυχιούχοι να έχουν φύγει στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα, ο νόμος – πλαίσιο είναι ένα σαρωτικό νομοσχέδιο, που μετατρέπει ουσιαστικά τα πανεπιστήμια σε αυτόνομες, επιχειρηματικές μονάδες και τα απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών, απομακρύνει ακόμα περισσότερο την έρευνα και την επιστήμη από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας. Αποσυνδέει ακόμα περισσότερο τα ΑΕΙ από την κρατική χρηματοδότηση και τα οδηγεί στην αναζήτηση πόρων από δίδακτρα, από χορηγίες, από την προσφορά «εκπαιδευτικών προϊόντων», από την εμπορευματοποίηση της έρευνας κυρίως των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.
Παράλληλα, κι ενώ τα πανεπιστήμια είναι ήδη υποστελεχωμένα και μεγάλος όγκος των λειτουργικών αναγκών καλύπτεται από ελαστικά εργαζόμενους, με πολλές διαφορετικές σχέσεις εργασίας, με το άγχος της ανασφάλειας, με λιγότερα δικαιώματα, το νομοσχέδιο επεκτείνει και μονιμοποιεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας για εργαζόμενους και διδάσκοντες, ενώ θεσμοθετεί την υπερωριακή απασχόληση, τη δουλειά Σαββατοκύριακα και αργίες.
Το νομοσχέδιο αυτό δεν έρχεται για ν’ απαντήσει στην ανάγκη των φοιτητών για ολόπλευρη μόρφωση, στα σοβαρά ζητήματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια, στην έλλειψη σύγχρονων και ασφαλών υποδομών, στην έλλειψη επαρκούς και ποιοτικής φοιτητικής μέριμνας, στη σοβαρή δυσκολία που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες να ανταπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών των παιδιών τους. Για μια φορά ακόμα, τους μόνους που ωφελεί είναι τις μεγάλες επιχειρήσεις, που θα κάνουν χρυσές μπίζνες στην ανώτατη εκπαίδευση, αξιοποιώντας υποδομές και προσωπικό των πανεπιστημίων.
Οι χιλιάδες εργαζόμενοι γονείς, που σφίγγουμε καθημερινά το ζωνάρι για να τα βγάλουμε πέρα με τους τσακισμένους μισθούς, με τις ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με την ακρίβεια να κατατρώει και το τελευταίο ευρώ που μένει στην τσέπη μας, όλοι εμείς που δίνουμε καθημερινό αγώνα για περάσουν τα παιδιά μας σε μια σχολή, που ματώνουμε για να σπουδάσουν τα παιδιά μας, θα δούμε ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια να ορθώνονται στο μέλλον και την προοπτική τους, στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν τη σχολή που επιθυμούν, να εργαστούν επάνω στο αντικείμενό τους με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.
Για να τρέξουν αυτές τις μπίζνες απρόσκοπτα, φέρνει η κυβέρνηση και την πανεπιστημιακή αστυνομία, θεσπίζει πιο αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο και μηχανισμούς ελέγχου για φοιτητές, εργαζόμενους και διδάσκοντες, υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους. Η εμπειρία μας επιβεβαιώνει, όπως και με την εφαρμογή του νόμου – έκτρωμα του Χατζηδάκη, ότι πάντοτε η αντεργατική πολιτική έχει ως συμπλήρωμα τα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής.
Τα σχέδια τους δε θα περάσουν!
ΤΩΡΑ να δυναμώσει ο αγώνας για το πανεπιστήμιο που έχουν ανάγκη οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι, ο λαός!
Για πτυχία με αξία που θα οδηγούν σε δουλειά με δικαιώματα!
Για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης, για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, κόντρα στην εμπορευματοποίηση της, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις κατηγορίες προσωπικού, για επιστήμη κι έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας!
Για τους επικείμενους διορισμούς
Το σίριαλ με τους επικείμενους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών καλά κρατεί. Για μια ακόμα χρονιά χιλιάδες συνάδελφοι που βρίσκονται με το χαρτί της απόλυσης στο χέρι και αγωνιούν για το πώς θα επιβιώσουν τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ανάστατοι με την αντιμετώπιση που έχουν από το Υπουργείο Παιδείας.
Μετά από πολλά χρόνια ομηρίας, είναι τώρα αναγκασμένοι να υφίστανται και το μαρτύριο της σταγόνας εξαιτίας των διαρροών που διακινούν διάφορες ομάδες με «αξιόπιστες» πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την κατανομή των 8.586 θέσεων ανά ειδικότητα. Τη στιγμή μάλιστα που είναι γνωστό ότι τον Σεπτέμβρη τα σχολεία θα ανοίξουν με 40.000 κενά.
Τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν σοβαρά κενά παράλληλης στήριξης στην ειδική αγωγή, είδαμε μαθήματα προσανατολισμού της Γ΄ Λυκείου να ξεκινούν τον Δεκέμβρη (!!!), αναπληρωτές να αλλάζουν μέχρι και 4 σχολεία αφού δεν ήξεραν πού να τους πρωτοτοποθετήσουν, κενά γνωστά και υπαρκτά από την αρχή της σχολικής χρονιάς να καλύπτονται από αναπληρωτές τρίμηνης σύμβασης-covid, εκπαιδευτικούς να καλούνται μήνα Μάιο να καλύψουν κενά σε μαθήματα, και – δυστυχώς – κενά που παρέμειναν ακάλυπτα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Ταυτόχρονα, οι διορισμοί αυτοί, θα δημιουργήσουν άλλη μια αδικία. Θα καλυφθούν θέσεις, στις οποίες ζητάνε να πάνε οι συνάδελφοι που διορίστηκαν πέρσι, αλλά με την υποχρεωτική παραμονή τους για δύο χρόνια στον τόπο διορισμού, βλέπουν τις ελπίδες τους -για να επιστρέψουν, επιτέλους στα σπίτια τους, μετά από πολλά χρόνια που γύρισαν από άκρη σε άκρη την Ελλάδα- να εξανεμίζονται.
Είναι απαράδεκτο, ειδικά μετά από δύο χρόνια πανδημίας, να συζητάμε ποια κενά θα μείνουν ακάλυπτα στα σχολεία. Είναι πραγματικά ντροπιαστικό να γίνεται επιλογή για το ποιο παιδί θα έχει καθηγητή ή δάσκαλο και ποιο όχι.
Ζητάμε:
Την άμεση κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, για να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με όλους τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση βρίσκεται μακριά από την ικανοποίηση των στοιχειωδών εκπαιδευτικών αναγκών και καλλιεργεί τον διχασμό ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς.
Να δοθεί το δικαίωμα μετάθεσης στους νεοδιόριστους συναδέλφους, να κατοχυρωθούν σε αυτούς, τα κενά στα οποία ζητάνε μετάθεση και μετά να ανακοινωθούν τα κενά για τους διορισμούς.
Για τα λάθη στον ΟΠΣΥΔ
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΠΣΥΔ!
Άλλη μια φορά οι συμβασιούχοι στο ίδιο έργο θεατές. Όπως παλιότερα με τα παράβολα στις διαδικασίες των αιτήσεων για τις προσλήψεις στις αιτήσεις του ΑΣΕΠ για τους διορισμούς σε Ειδική και Γενική Αγωγή, σημειώθηκαν τεράστιες αδικίες που οδήγησαν σε λάθος μοριοδότηση, ακόμα και σε απολύσεις, έτσι και τώρα. Σε πολλούς συναδέλφους εμφανίζονται λιγότερα επικαιροποιημένα στοιχεία στο φάκελο του ΟΠΣΥΔ, απ’ όσα κατέθεσαν την περίοδο των αιτήσεων πριν λίγους μήνες, με αποτέλεσμα να χάνουν μόρια στη διαδικασία της κατάρτισης των πινάκων.
Υπάρχουν παραδείγματα συναδέλφων που ενώ έχουν κατακτήσει και καταθέσει Μεταπτυχιακό στην Σχολική Ψυχολογία, δεν αναγνωρίζεται ως συναφές μεταπτυχιακό για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους Κύριους πίνακες της Ειδικής Αγωγής, ενώ έχουν αυτό το δικαίωμα. Σε άλλες περιπτώσεις, ενώ έχουν κατατεθεί πιστοποιητικά γέννησης και όλα τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούν ότι οι συνάδελφοι έχουν φέρει στη ζωή παιδιά, αυτά δεν έχουν περαστεί στο φάκελο με αποτέλεσμα να χάνεται η μοριοδότηση με βάση τη νομοθεσία.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και διαφόρων ειδών. Η απάντηση από τον ΟΠΣΥΔ και τις διευθύνσεις είναι οι συνάδελφοι να καταθέσουν ένσταση επί των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ όταν αυτοί αναρτηθούν, αφού δε μπορεί να γίνει παρέμβαση από τις Διευθύνσεις λόγω «κλειδώματος» της πλατφόρμας. Αυτόματα αυτό σημαίνει για άλλη μια φορά αδικία και ανασφάλεια για τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, καθώς θα πρέπει να περιμένουν την περίοδο των ενστάσεων και πότε αυτές θα γίνουν δεκτές, ώστε να βγούνε οι οριστικοί πίνακες της Ειδικής Αγωγής. Μέχρι τότε οι κόποι και οι θυσίες τους θα έχουν πάει χαμένοι, αφού ενώ έχουν κατακτήσει και καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα, αυτά δε θα μετατραπούν στην αντίστοιχη μοριοδότηση.
Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι! Με το κυνήγι των προσόντων σε συνδυασμό με την ακρίβεια να έχει ρημάξει το εισόδημα των συναδέλφων, την απόλυση του καλοκαιριού να τους οδηγεί σε άλλους κλάδους για να βγει το μεροκάμματο και τις διακοπές να αποτελούν απαγορευμένη λέξη, έρχονται να προστεθούν και τέτοια γραφειοκρατικά εμπόδια που κάποιους θα τους αδικήσει στους πίνακες, αλλάζοντάς τους ολόκληρο τον προϋπολογισμό και την οικογενειακή ζωή.
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας απαιτεί εδώ και τώρα το Υπουργείο να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορέσουν οι Διευθύνσεις να διορθώσουν τα λάθη που έχουν γίνει στους φακέλους του ΟΠΣΥΔ σε όλους τους συναδέλφους.
Καλούμε το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ να οργανώσει άμεσα παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο για το ζήτημα.