Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για μετακινήσεις εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς του ΣΥΚΟΙΠΑ χωρίς θεσμικό πλαίσιο και αντικειμενικά κριτήρια.
Η ανακοίνωση
Αντιπροσωπία της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ν.Τ. Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποίησε συνάντηση με τη Διοίκηση του ΣΥΚΟΙΠΑ με αφορμή τις διαμαρτυρίες για άδικες μετακινήσεις προσωπικού των παιδικών σταθμών σε όλο το νομό.
Από τη συνάντηση προέκυψε ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι μετακινήσεις αυτές αποτελούν μια αναδιανομή του προσωπικού η οποία γίνεται χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, την τελευταία στιγμή και χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με τους εργαζόμενους.
Οι μετακινήσεις αυτές δημιούργησαν μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση σε εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται να ανατρέψουν τον οικογενειακό προγραμματισμό τους, αφού κάποιοι τελικά βρίσκονται από τον έναν παιδικό σταθμό στον άλλο ή ακόμη και σε σταθμούς άλλης δημοτικής ενότητας.
Το αναφαίρετο δικαίωμα συναδέλφων να μετακινηθούν από κάποιο σταθμό σε κάποιον άλλο, λόγω παλαιότητας και άλλων κριτηρίων, θα πρέπει να γίνεται με μια ξεκάθαρη διαδικασία ώστε να ξεπερνιούνται όλα τα προβλήματα και οι αδικίες.
Το θεσμικό πλαίσιο θα έπρεπε να προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία με μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια στην μοριοδότηση, περίοδο αιτήσεων για μετακινήσεις και τοποθετήσεις και πλήρη διαφάνεια με δημόσιες προσκλήσεις και ανακοινώσεις. Η διοίκηση του ΣΥΚΟΙΠΑ, παρά την απουσία αυτού του πλαισίου κεντρικά, θα μπορούσε ως οργανισμός να το είχε διαμορφώσει αντί να το δικαιολογεί.
Όταν οι μετακινήσεις γίνονται με έναν τέτοιο μη οριοθετημένο τρόπο, είναι λογικό να μένουν «σκιές» για μία διαδικασία που τελικά άλλους τους αδικεί και άλλους τους εννοεί.
Οι αιφνίδιες τηλεφωνικές εντολές μετακίνησης σε εργαζόμενους του τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές.
Σε αυτό το πλαίσιο άδικες, είναι οι αποφάσεις μετακίνησης δύο εργαζομένων ορισμένου χρόνου (ΕΣΠΑ), οι οποίες ενώ δεν ήταν τελευταίες στα μόρια της πρόσληψής τους, τελικά επιλέχθηκε από τη Διοίκηση του ΣΥΚΟΙΠΑ να μετακινηθούν από σταθμούς στην Πόλη της Κέρκυρας σε αντίστοιχους σε Αη Μαθιά και Λευκίμμη.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η μια από τις δυο εργαζόμενες που μετακινήθηκαν είναι ΑΜΕΑ, γεγονός που καταφανώς θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη απ’ την δ/ση του ΣΥΚΟΙΠΑ.
Η απουσία μόνιμων διορισμών και η αξιοποίηση όλων των μορφών των ελαστικών σχέσεων εργασίας έχουν μετατρέψει τους εργαζόμενους σε «μπαλάκια» στα χέρια της κάθε διοίκησης σε όλο το φάσμα του Δημόσιου Τομέα. Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, επικουρικοί και συμβασιούχοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ κ.α. είναι οι πιο ευάλωτοι και εκμεταλλευόμενοι εργαζόμενοι χωρίς ίσα δικαιώματα αν και κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με τους μόνιμους.
Επίσης, από την συζήτηση προέκυψε ότι πολλά είναι τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που έχουν δημιουργηθεί από το σπάσιμο του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας σε τρείς χωρίς να έχει εξασφαλισθεί η επάρκεια μέσων, υποδομών και προσωπικού για να στελεχωθούν οι αντίστοιχες δομές και οργανισμοί. Έτσι ο ΣΥΚΟΙΠΑ παραμένει ακόμη διαδημοτικός οργανισμός χωρίς συγκεκριμένο ορίζοντα διάσπασής του, δημιουργώντας προβλήματα στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του.
Ζητάμε:
• Η Δημοτική Αρχή και η Διοίκηση του ΣΥΚΟΙΠΑ να ανακαλέσουν κάθε άδικη μετακίνηση εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.
• Οι μετακινήσεις να γίνονται με μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια, με διαφανή δημόσια διαδικασία.
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.