Σε συνέντευξη Τύπου επανέλαβαν την Τρίτη όσα έχουν διαρρεύσει με συνεντεύξεις τους, τόσο η Περιφερειάρχης όσο και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης τους τελευταίους δύο μήνες: ανακοίνωσαν και πάλι ότι εντός των επόμενων μηνών θα προκηρυχθεί η κατασκευή του επιχειρηματικού πάρκου Κέρκυρας, αφού πρώτα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, στο τέλος του 2022, βρισκόμαστε σχεδόν στο ίδιο σημείο με τέλος του 2018, λίγο πριν τις περιφερειακές εκλογές. Τότε, την υπόθεση είχε “τρέξει” ο αείμνηστος αντιπεριφερειάρχης Σάκης Τσούκας.
Στη συνέντευξη Τύπου, Ρόδη Κράτσα και Σπύρος Ιωάννου ανακοίνωσαν ότι προχωράνε οι διαδικασίες μετά από τις επαφές στο Υπουργείο Ανάπτυξης την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού και η χρηματοδότηση του επιχειρηματικού πάρκου θα βρεθεί μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι δύο χώροι που φαίνονται διαθέσιμοι για την ώρα (με έναν τρίτο για τον οποίο ο ιδιοκτήτης δεν έχει καταθέσει ακόμα πρόταση και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον πώλησης προφορικά) είναι οι ίδιοι της προηγούμενης περιόδου (έκταση 130 στρεμμάτων μετά τις Αλυκές και άλλη μία 160 περίπου στρεμμάτων στους Πουλάδες), ενώ προαναγγέλθηκε η συμμετοχή και του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας (το 2017 είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του ο ενιαίος τότε δήμος υπό τον Κ. Νικολούζο).
Μέτοχοι εκτός της Περιφέρειας (Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης) είναι το Επιμελητήριο, η Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου και η ΟΕΒΕΚ.
Το κόστος κατασκευής θα προέλθει μόνο κατά το 35% από δημόσιες επενδύσεις μέσω της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ (το υπόλοιπο ποσοστό της εν λόγω εταιρίας ανήκει σε τραπεζικά σχήματα) ενώ η Περιφέρεια θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις ένταξης χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάπτυξης με καταληκτική ημερομηνία τις 23 Ιανουαρίου και, για το λόγο αυτό, τρέχουν δύο προκηρύξεις, η μία για τον εκσυγχρονισμό και σχεδιασμό – υλοποίηση του σχεδίου, η άλλη για εξεύρεση χώρων. Οι προκηρύξεις έχουν ως ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων την 23η Νοεμβρίου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Σπύρος Ιωάννου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι τα επόμενα χρόνια, θα υποχρεωθεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων σε πολλούς κλάδους των λεγόμενων “οχλουσών χρήσεων”, μεταξύ των οποίων μεταφορικές και εταιρίες logistics, μεταποιητικές επιχειρήσεις κ.α. σε υποχρεωτική μεταφορά της επιχείρησής τους στο υπό δημιουργία πάρκο. Ωστόσο, η μεταφορά τους σε ένα επιχειρηματικό πάρκο θα συνοδευτεί από πολύ προσιτή τιμή απόκτησης επιχειρηματικής στέγης αλλά και ετήσιου κόστους χώρου και δημόσιων υποδομών.
Τι είναι το Επιχειρηματικό Πάρκο
Το Επιχειρηματικό Πάρκο είναι ένας χώρος με σαφή δόμηση, εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και υποδομές για τη δημιουργία επιχειρήσεων. Η επιλογή στην Κέρκυρα αφορά πάρκο μεσαίας όχλησης για την κάλυψη των τοπικών αναγκών. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο του 2011, το πρώτο βήμα ήταν η σύσταση εταιρείας (που έγινε το 2017) με την επωνυμία Επιχειρηματικό Πάρκο και αμέσως μετά η ανεύρεση και η εξασφάλιση οικοπέδου.