Tο 1ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας παρουσίασε με επιτυχία στο κοινό της Κέρκυρας τη θεατρική παράσταση Ο Δράκος του Σβαρτς στις 12 Μαΐου.
Ο Δράκος του Σβάρτς γράφτηκε στο Λένινγκραντ το 1943, την εποχή που την πόλη κι όλο τον κόσμο απειλούσε ο “Δράκος” του φασισμού. Κι όπως οι αντιφασιστικές δυνάμεις κέρδισαν τότε τη μάχη, έτσι και στο έργο τη μάχη κερδίζει ο ήρωας Λανσελότος ο δρακοκτόνος. Ο συγγραφέας, με τον τίτλο και τον δραματολογικό ελιγμό του μοιάζει να ενδιαφέρεται μόνο για τον Δρακοδικτάτορα, τον ύπουλο πολιτικό, τον θρασύδειλο δολοφόνο με ολόκληρο τον γραφειοκρατικό μηχανισμό του. Κάπου στο τέλος του έργου όμως, δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του, βάζοντας τον ελευθερωτή της πόλης Λανσελότο να απευθύνει σ’ αυτούς που υπέκυψαν, υποστήριξαν και προσκύνησαν τον Δράκο την εξής φράση: “Πρέπει να σκοτώσω τον Δράκο που είναι μέσα σας”. Οι μαθητές κάτι οι μαθήτριες εξέπληξαν ευχάριστα τους θεατές, γιατί επέλεξαν ένα έργο με μηνύματα που ήταν όμως ευχάριστο και κυλούσε αβίαστα. Κατάφεραν να δημιουργήσουν μία παράσταση που παρότι μαθητική και ερασιτεχνική, ήταν δομημένη με επαγγελματισμό και συνέπεια. Το Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας γέμισε κόσμο που χειροκρότησε με ενθουσιασμό την άψογη προσπάθεια των παιδιών, αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας και διάθεσης αρκετών ωρών για πρόβα. Με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους και φιλολόγου Άντζελας Γεωργοτά δούλεψαν με όρεξη και ενθουσιασμό κάτι που φάνηκε στο αποτέλεσμα. Χωρίς πόρους ή βοήθεια από φορείς, πέρα από τη διεύθυνση του σχολείου, απέδειξαν ότι μπορούν να καταφέρουν θαύματα. Βέβαια, οι υπεύθυνοι φορείς ίσως πρέπει να ενδιαφερθούν και να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες των σχολείων έμπρακτα. Οι νέοι χρειάζονται την τέχνη στη ζωή τους και πρέπει να τους δοθούν κίνητρα για τη συμμετοχή τους σε ανάλογες δραστηριότητες.
Η θεατρική ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Κέρκυρας έχει παρουσιάσει στο κοινό ως σήμερα τις παραστάσεις:
Οι αρχάγγελοι δεν παίζουν φλίπερ,Ν.Φο (2010), Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται,Ρ.Τομά(2011), Απόψε αυτοσχεδιάζουμε, Λ.Πιραντέλλο(2012), Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα, Φ.Λόρκα (2013), Γάμος α λα ρωσικά, Α.Τσέχοφ (2014), Κλέψε λιγότερο, Ν.Φο (2015), Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας, Φ.Ντύρρενματ (2016).Το σακάκι που βελάζει, Σ.Στρατίεβ (2017), Ο επιθεωρητής, Ν.Γκόγκολ (2018), Η τρελή του Σαγιό, Ζ.Ζιρωντού (2019).