Το ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό ανανεώνει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας που έρχεται στο θέατρο 104 από τις 5 έως τις 16 Οκτωβρίου με δύο παραστάσεις που γνώρισαν μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία.
Το νεότερο ΔΗΠΕΘΕ της χώρας (ιδρύθηκε το 1997) έχει ως έδρα του μια πόλη η οποία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Μέσα σε αυτή την πλούσια κοιτίδα πολιτισμού καταπιάνεται σταθερά με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και τον ψηφιακό πολιτισμό, κρατώντας ζωντανό το διάλογο με το κοινό, την επικαιρότητα και την κοινωνική ζωή της Κέρκυρας.
Mια Ιλιάδα
Η Καλλιτεχνική του Διευθύντρια, Βαρβάρα Δούκα, παρουσιάζει δύο παραστάσεις σε δική της σκηνοθεσία. Από 5 έως 9 Οκτωβρίου, ο Νίκος Αρβανίτης ανεβαίνει στη σκηνή στον συγκλονιστικό μονόλογο “Mια Ιλιάδα” της Λίζα Πίτερσεν, μια νέα ματιά πάνω στο ομηρικό έπος. Το έργο πλέκει την αφήγηση της Ιλιάδας από έναν αφηγητή-ραψωδό (η φιγούρα του ίδιου του Ομήρου) με το σήμερα, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Νίκο Μεταλληνό, μιλώντας για τη διαχρονικότητα του πολέμου. Η μουσική σύνθεση είναι του Γιώργου Βασιλαντωνάκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Άκη Χειρδάρη.
Ο τραπεζίτης
Από 12 έως 16 Οκτωβρίου, θα δούμε τον “Τραπεζίτη”, την τρελή σάτιρα των Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο για την οικονομική κρίση που βίωσαν τα τελευταία χρόνια οι νότιες ευρωπαϊκές χώρες. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα νεαρό ζευγάρι, ο Μπαρτ και η Μάργα, το οποίο αποφασίζει να απαγάγει τον μεγαλύτερο τραπεζίτη της Ισπανίας, τον Εουσέμπιο Ρομπρέδο, με σκοπό να απαιτήσει ελαφρύνσεις από τις τράπεζες, και απελευθέρωση των κόκκινων δανείων. Πρωταγωνιστούν οι Ζαχαρίας Ρόχας, Αγγελική Μιχαλοπούλου, Ιωάννης Μουμούρης, Αλεξάνδρα Παγιατάκη, Νικόλας Κατσαρός. Η μετάφραση είναι της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, τα σκηνικά του Άκη Χειρδάρη, τα κοστούμια της Πηνελόπης Μαμάλου και οι φωτισμοί του Αντώνη Χονδρογιάννη.
Ο τραπεζίτης
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δηπεθε Κέρκυρας Βαρβάρα Δούκα σημειώνει:
“Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι παραγωγές του Δηπεθε Κέρκυρας θα συναντήσουν το κοινό της Αθήνας, ραντεβού που διακόπηκε βίαια με την έλευση της πανδημίας. Και ενώ οι πληγές από μία υγειονομική λαίλαπα, φαίνεται να κλείνουν, η αιώνια πανδημία του Πολέμου, που κατατρέχει το ανθρώπινο γένος, παραμένει αλώβητη, και δυστυχώς καθιστά το θεατρικό έργο “Μια Ιλιάδα”, ακόμα μια φορά τραγικά επίκαιρο. Αλλάζοντας το τοπίο, το δεύτερο μας έργο, “Ο τραπεζίτης”, θα μας υπενθυμίσει με καυστικό χιούμορ, τα χρόνια της κρίσης, των κόκκινων δανείων, των πλειστηριασμών, αλλά και των ψευδών ειδήσεων, της παγίδας του διαδικτύου και των fake news, αλλά κυρίως θα βάλει το καινούριο ερωτηματικό στην ανάγκη των ανθρώπων να διοχετεύσουν την οργή τους, απέναντι στη νέα βαρβαρότητα που επελαύνει, και αλλάζει ότι μέχρι σήμερα γνωρίζουμε”.
Κείμενο: Χρύσα Πασιαλούδη, Αθηνόραμα