Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Παναγιώτα Τζάννε και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Βαρβάρα Δούκα, προκειμένου να ανακοινώσουν το νέο δυναμικό ξεκίνημα της λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ στην πλήρως ανακαινισμένη στέγη του στο στούντιο του Δημοτικού Θεάτρου.
Στη συνέντευξη τύπου η κ. Τζάννε υπογράμμισε τη σημασία του διοικητικού απεγκλωβισμού του ΔΗΠΕΘΕ το οποίο πλέον είναι σε θέση να επικεντρωθεί στην υλοποίηση της αποστολής του για την παραγωγή θεατρικής δημιουργίας και τέχνης.
Περιγράφοντας τις διαδικασίες που πρέπει να μεσολαβήσουν για να ωριμάσουν και τα επόμενα βήματα στην εξέλιξη του έργου του , η κ. Τζάννε τόνισε ότι βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε και η θερινή κατοικία του ΔΗΠΕΘΕ να μπορεί να λειτουργήσει άμεσα με γνώμονα την ασφάλεια συντελεστών και κοινού.
Στην παρέμβαση της η κ. Δούκα περιέγραψε την παράσταση η οποία θα εγκαινιάσει τη λειτουργία του ανανεωμένου ΔΗΠΕΘΕ επισημαίνοντας το συσχετισμό του έργου με την πραγματικότητα που όλοι οι πολίτες έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια με πιο πρόσφατες τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που ανέδειξε η πανδημία.
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια επεσήμανε την προσπάθεια που γίνεται τόσο για τη διασύνδεση και προβολή του έργου του με θεατρικές σκηνές σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο όσο και για την περαιτέρω εξωστρέφεια του προγράμματος του. Ανακοίνωσε δε, τη συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους Δράμας και με το τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
H oμιλία της Π. Τζάννε
Το Σεπτέμβριο του 2019 το ΔΗΠΕΘΕ αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη διοικητική δυσπραγία όταν βίωσε την πανελλήνια πρωτοτυπία να μετατραπεί σε διαδημοτικό οργανισμό, αφήνοντας το έρμαιο και εγκλωβίζοντας το στις διαδικασίες τριών Δήμων! Με δύσκολο το συντονισμό τριών δημοτικών συμβουλίων, χωρίς να έχουμε ψηφισμένο προϋπολογισμό, που είναι απαραίτητο εργαλείο προκειμένου να μπορεί να γίνει οποιαδήποτε καλλιτεχνική ή διοικητική δράση! Έτσι δημιουργήθηκαν μια σειρά από αναπάντεχα προβλήματα … προβλήματα που δεν επέτρεπαν στο θέατρο να παράγει θέατρο! Να δώσει δουλειά σε ηθοποιούς και ανθρώπους του θεάτρου που τόσο την είχαν ανάγκη, προβλήματα πρωτόγνωρα για οποιαδήποτε διοίκηση ΔΗΠΕΘΕ στην Ελλάδα! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το ΔΗΠΕΘΕ έμεινε ξαφνικά και χωρίς θερινή κατοικία, αφού το μόλις πρόσφατα ανακαινισμένο θέατρο Ρένα Βλαχοπούλου στο Μον Ρεπό κρίθηκε «επικίνδυνο» από την Πολεοδομία. Κεραυνός εν αιθρία! Το θέατρο έκλεισε, παραστάσεις αναγκαστικά ακυρώθηκαν, η φήμη του ΔΗΠΕΘΕ κινδύνεψε … Τουλάχιστον δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές!
Η Οδύσσεια όμως έλαβε τέλος, φέρνοντας αισιοδοξία για ένα νέο και δυναμικό ξεκίνημα! Με πολύ πείσμα και μεράκι απ’ όλη την ομάδα, το ΔΗΠΕΘΕ απόκτησε ένα νέο χώρο. Το στούντιο του Δημοτικού θεάτρου. Κάνοντας τις απαραίτητες παρεμβάσεις και χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που το ΔΗΠΕΘΕ κέρδισε από Ευρωπαϊκά προγράμματα μπορεί να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις ,δράσεις, εργαστήρια και συνέδρια, προσφέροντας στο κοινό την ποιότητα που είχε, αξίζει και χρειάζεται .
Επίσης ήδη σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία τουΔήμου μας ,ετοιμάζεται η μελέτη προκειμένου εγκαίρως να αποκτήσουμε ένα νέο θέατρο στο Μον Ρεπό . Το όραμα του κόσμου του θεάτρου, του κόσμου του πολιτισμού στον τόπο μας για ένα νέο, σύγχρονο, επαρκή και λειτουργικό θεατρικό χώρο, που να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί κάθε λογής παραστάσεις , επιτέλους υλοποιείται. Το νέο θέατρο φιλοδοξούμε ότι θα είναι έτοιμο τον προσεχή Μάιο και θα προσφέρει υψηλού επιπέδου θεατρική παιδεία στον τόπο μας. Επίσης, θα ήθελα να σας ανακοινώσω και δύο νέες συνεργασίες του ΔΗΠΕΘΕ ! Συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αποσκοπώντας τόσο στην εξωστρέφεια όσο και στη δημιουργία από κοινού εκπαιδευτικών εργαστηρίων και σεμιναρίων!
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για την παραχώρηση του studio αλλά και όλη την ομάδα του ΔΗΠΕΘΕ που πολύ συντονισμένα δούλεψε ώστε να γίνει το θεατράκι που βλέπετε πραγματικότητα!