Αυλαία έπεσε για το 15ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών, το οποίο επέστρεψε μετά από δύο χρόνια στη δια ζώσης μορφή του στην πόλη της Κέρκυρας.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές:
Το ετήσιο φεστιβάλ του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.
Το φετινό φεστιβάλ έλαβε χώρα από τις από τις 12 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου του 2022 και περιλάμβανε μια μεγάλη γκάμα καλλιτεχνικών δράσεων εργαστηρίων και παρουσιάσεων συνεδρίου. Τα εγκαίνια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν με την έκθεση του Δημήτρη Ζουρούδη “Πορτολάνοι για αποπροσανατολισμένους διαβιβαστές” στην Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας: η πρώτη εκτεταμένη -αν και όχι πλήρη- παρουσίαση μιας σειράς έργων, που δημιούργησε ο καλλιτέχνης με τη συγκεκριμένη θεματική.
Χρονολογικά, το πρόγραμμα του 15ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών ξεδιπλώθηκε σε δύο τμήματα ανοίγοντας με επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις και κλείνοντας με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στους τομείς των τεχνών της εικόνας και του ήχου. Στο πρώτο μέρος πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο “Digital Cultures and AudioVisual Challenges”, με προσκεκλημένο ομιλητή τον διεθνώς αναγνωρισμένο καθηγητή Αλέξανδρο Ιωσηφίδη του Πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας, και εν συνέχεια ο ανοιχτός κύκλος σεμιναρίων και εργαστηρίων “AV-School” εστιάζοντας το 2022 σε θέματα κινηματογράφου και φεμινιστικής περφόρμανς με εκπαιδευτικούς όπως ο γνωστός σεναριογράφος Παναγιώτης Ιωσηφέλης, ο θεωρητικός του κινηματογράφου Μάριος Ψαράς και οι καλλιτέχνιδες της περφόρμανς Barbara Bridger, Sarahleigh Castelyn, Noèlia Diaz-Vicedo και Γεωργία Καλογεροπούλου.
Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος του φεστιβάλ, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις εστίασαν σε έργα φοιτητών, διδασκόντων και προσκεκλημένων διεθνών καλλιτεχνών όπως τους εικαστικούς Κλίτσα Αντωνίου, Γιάννης Χρηστίδης, Νίκος Συννός, Αντώνης Βολανάκης και τους μουσικούς Simon Barry Smith, Brona Martin, Thomas Gorbach και Enrique Tomas. Παρουσιάστηκαν έργα από όλα τα επίπεδα καλλιτεχνικών σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό) με τα αποτελέσματα της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς σε μαθήματα του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Από τις 22 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν βίντεο προβολές, συναυλίες ηλεκτροακουστικής μουσικής, εκθέσεις φωτογραφίας, εικονογράφηση-κόμικ και εγκαταστάσεων και μια σειρά ζωντανών δράσεων στο χώρο της performance και gaming. Σε αυτά προστίθενται και η παρουσίαση βιβλίων οπτικοακουστικής τέχνης από το διδακτικό προσωπικό και η θεατρική παράσταση “Στέλλα Κοιμήσου” του Γιάννη Οικονομίδη από τη φοιτητική θεατρική ομάδα AVARTS THEATER.
Αξιοσημείωτες ήταν οι φετινές συνεργασίες με το Athens Digital Arts Festival, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών και το European Art-Science-Technology Network for Digital Creativity (EASTN-DC) ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η στήριξη των τοπικών δημοσίων και ιδιωτικών φορέων καθώς και των εθελοντών φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας λοιπόν για το επόμενο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών!