Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, το μεσημέρι της Κυριακής οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν το Ελληνικό τμήμα του CIOFF, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ο Μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος των Σινιών, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ CIOFF Μεσογειακών Πολιτισμών που θα πραγματοποιηθεί 6-10 Σεπτεμβρίου 2023 στην Κέρκυρα.
Η επίσημη ανακοίνωση του φεστιβάλ έγινε από τον πρόεδρο του ελληνικού τμήματος του CIOFF, Κώστα Ιωαννίδη το Σάββατο 20 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο πνευματικό κέντρο, όπου παρευρέθησαν και χαιρέτησαν τη διοργάνωση, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Σπ. Γαρνέλης, ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστήμιου Α. Φλώρος, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρ. Κράτσα, οι δήμαρχοι
κεντρικής και Βόρειας Κέρκυρας Μ. Υδραίου και Γ. Μαχειμάρης, η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ε. Καρούμπη, ο πρόεδρος της λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας Τ. Ανδριώτης. Όλοι δήλωσαν την στήριξη τους στην σημαντική αυτή εκδήλωση, που όπως υπογράμμισαν στοχεύει στην ανάδειξη και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών πολιτισμών
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών θα φιλοξενηθεί στην Κέρκυρα το Σεπτέμβριο του 2023 με τη συμμετοχή 16 χωρών της Μεσογείου, με περισσότερους από 400 χορευτές, μουσικούς, παραδοσιακούς τεχνίτες, σεφ και εκθέτες που θα παρουσιάσουν διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις. Κύριο θέμα του φεστιβάλ είναι η θάλασσα και οι σχέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στους λαούς και τους πολιτισμούς της Μεσογείου στο πέρασμα των χρόνων. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η προώθηση της φιλίας και της ειρήνης μέσω πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εθίμων, παραδόσεων, φορεσιών, μουσικής και χορού και η παρουσίαση των πολιτιστικών ομοιοτήτων και διαφοροποιήσεων που ενώνουν δημιουργικά τους λαούς. Θα αποτελέσει
δε, ένα εξαιρετικό παράδειγμα προώθησης και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του διαπολιτισμικού διαλόγου.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει παραστάσεις και δράσεις σε εμβληματικά σημεία της πόλης της Κέρκυρας αλλά και στο βόρειο και νότιο τμήμα του νησιού, με εκθέσεις, χορευτικά και γαστρονομικά εργαστήρια, επιστημονικό συνέδριο, οικονομικό φόρουμ, δράσεις της νεολαίας του CIOFF.
Προσκεκλημένες χώρες είναι η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Βοσνία -Ερζεγοβίνη, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Κροατία, η Κύπρος, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, η Παλαιστίνη, η Πορτογαλία, η Τυνησία.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού καθώς και της Ελληνικής Εθνικής επιτροπής για την Unesco.
Επιστημονική Τράπεζα για τα φολκλορικά φεστιβάλ
Κατά την δεύτερη ημέρα (Κυριακή 20/11) των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή ομάδας επιστημόνων από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τον CIOFF ενώ χαιρετισμό απέστειλε και η κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την Unesco.
Ομιλητές ήταν οι: κα. Παναγιώτα Ανδριανοπούλου, εθνολόγος-λαογράφος, προϊσταμένη του τμήματος συλλογών, έρευνας και τεκμηρίωσης λαϊκής τέχνης Μουσείο Νεώτερου Πολιτισμού, UNESCO ICH Expert and Facilitator που ανέπτυξε το θέμα «Σκέψεις και καλές πρακτικές για τη σχέση των φολκλορικών φεστιβάλ με τη σύμβαση της UNESCO για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», η κα. Ρενάτα Δαλιανούδη,
μουσικολόγος PhD Eθνομουσικολογίας, αν. καθηγήτρια τμ. Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, επιστημονική εκπρόσωπος Ιονίου Πανεπιστημίου για το Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών Κέρκυρα 2023 που παρουσίασε το θέμα «Ο ρόλος των πολιτιστικών συλλόγων στην προβολή και διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς», ο κος. Σταύρος Κάτσιος, καθηγητής διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς
Οικονομικού Εγκλήματος Ιονίου Πανεπιστήμιου, κάτοχος της έδρας UNESCO για τις απειλές κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς και των σχετικών με την πολιτιστική κληρονομιά δραστηριοτήτων και διευθυντής του Εργαστηριού Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων που μίλησε με θέμα «Το φολκλορικό Φεστιβάλ εργαλειοθήκη προστασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς» και ο κος. Enrih Merdic, καθηγητής πανεπιστημίου Osijek, αντιπρόεδρος τομέα CIOFF Νότιας Ευρώπης, πρόεδρος CIOFF Κροατίας, Χοροδιδάσκαλος και χορογράφος με θέμα «Ο ρόλος των φεστιβάλ του CIOFF στον τομέα της Νότιας Ευρώπης».
Στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Σαββάτου συμμετείχαν επίσης με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σινιών και ο Πολυφωνικός Χορός Κοινοπιαστών Κέρκυρας «Γειτονία», καθώς και το Ιόνιο Ωδείο, το Ionian Horn Ensemble- σχολή κόρνου με τις σπουδάστριες σχολής Μονωδίας Λίας Κολυτά με έργα κλασικού ρεπερτορίου
H ανακοίνωση του Ιονίου Πανεπιστημίου
Το Διεθνές Φεστιβάλ CIOFF® – UNESCO Μεσογειακών Πολιτισμών έρχεται στην Κέρκυρα τον Σεπτέμβριο 2023
Στο πλαίσιο της προφεστιβαλικής διημερίδας που διοργανώθηκε στις 19 και 20 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, έγινε η επίσημη αναγγελία του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ CIOFF® – UNESCO ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ, ΚΕΡΚΥΡΑ 6-10 Σεπτεμβρίου 2023.
Την πρώτη ημέρα, κατά την συνέντευξη τύπου οι επικεφαλής των τριών φορέων που συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ, ο Πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος CIOFF* κ. Κώστας Ιωαννίδης, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Φλώρος, η επιστημονική εκπρόσωπος του Ιονίου Παν/μίου κα Ρενάτα Δαλιανούδη και ο Πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Σινιών κ. Γιάννης Γαρνέλης, μίλησαν για τη συνεργασία τους καθώς και για τη σημασία του επερχόμενου φεστιβάλ για την Κέρκυρα και όλη την επικράτεια.
Τη συνέντευξη τύπου τίμησε με την παρουσία της η Περιφερειάρχης κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η οποία δήλωσε την αμέριστη υποστήριξη της Περιφέρειας στο Διεθνές Φεστιβάλ. Επίσης η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων κα Μερόπη Υδραίου, η οποία ανακοίνωσε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών 2023 θα ενταχθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας, ως παράλληλη δράση, και ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας κ. Γιώργος Μαχειμάρης, ο οποίος επιβεβαίωσε την αρωγή του Δήμου. Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν και άλλοι εκπρόσωποι της Τ.Α., Καθηγητές του Ιονίου Παν/μίου, όπως και πλήθος κόσμου.
Το βράδυ ήταν αφιερωμένο σε εκδήλωση προβολής της κερκυραϊκής μουσικο-χορευτικής παράδοσης με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της Κέρκυρας από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σινιών και τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών Κέρκυρας «Γειτονία», όπως και μουσικής κλασικού ρεπερτορίου από το Ionian Horn Ensemble (Σχολή Κόρνου, τάξη Κώστα Σίσκου) και τις εξαιρετικές σπουδάστριες λυρικού τραγουδιού (τάξη Λίας Κολυτά) από το Ιόνιο Ωδείο.
Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η επιστημονική στρογγυλή τράπεζα, με θέμα: «Τα φολκλορικά φεστιβάλ και η προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς μέσα απ’ αυτά». Στην έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό απέστειλε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο Πρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστημίου, κ. Ανδρέας Φλώρος.
Ομιλητές της ημερίδας ήταν οι:
• κα Παναγιώτα Ανδριανοπούλου, Εθνολόγος-Λαογράφος, Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογών, Έρευνας και Τεκμηρίωσης Λαϊκής Τέχνης στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
• κα Ρενάτα Δαλιανούδη, Μουσικολόγος, Δρ Εθνομουσικολογίας, Αν. Καθηγήτρια, Τμ. Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Επιστημονική Εκπρόσωπος του Ιονίου Πανεπιστημίου για το Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών 2023
• κ. Σταύρος Κάτσιος, Καθηγητής Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ., Ιόνιο Παν/μιο και κάτοχος της έδρας UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
• κ. Enrih Merdic, Καθηγητής, Παν/μιο Osijek, Αντιπρόεδρος CIOFF® – UNESCO Ν. Ευρώπης, Πρόεδρος Εθνικού Τμήματος CIOFF® Κροατίας, χορογράφος και χορευτής.
Η προφεστιβαλική διημερίδα και το Φεστιβάλ τελούν υπό την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπ. Τουρισμού και της Hellenic National Commission for UNESCO Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και με την υποστήριξη του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας και του Τμ. Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Παν/μίου. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Κέρκυρας και τα ιδιωτικά κανάλια MyKerkyra.gr – Η δική σου Κέρκυρα, Ενημέρωση, Η Βόρεια Κέρκυρα σήμερα και το corfuland.gr.
*Διεθνές Συμβούλιο Διοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών, επίσημος εταίρος της UNESCO και διαπιστευμένος Οργανισμός στην Επιτροπή της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά