Μαγευτικές μουσικές στιγμές, σ ένα μαγευτικό χώρο, χάρισε ο καταξιωμένος Κώστας Χατζής και η ορχήστρα του με μαέστρο τον Γιώργο Παγιάτη το Σάββατο στη Πόρτα Σινιών.
Όπως αναφέρει ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας:
Η συναυλία συνδιοργανώθηκε από τον Μορφωτικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Σινιών, το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ). Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι φορέων, συλλογικοτήτων, τοπικών συμβουλίων και πολλοί κερκυραίοι και επισκέπτες του νησιού.
Παρούσα η Δημοτική Αρχή Βόρειας Κέρκυρας με επικεφαλής το Δήμαρχο Γιώργο Μαχειμάρη- ο οποίος στο καλωσόρισμα του ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
“Απόψε αισθάνομαι ότι φιλοξενούμε έναν δικό μας άνθρωπο. Κι αυτό γιατί ο Κώστας Χατζής, ο αγαπημένος και διαχρονικός καλλιτέχνης είναι στην Πόρτα Σινιών του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για να γιορτάσει μαζί μας τα εξήντα του χρόνια στο τραγούδι σε ένα μουσικό ταξίδι με τις άφθαρτες από το χρόνο μελωδίες… αλλά και να μας θυμίσει με κείνη τη βαθιά ώριμη φωνή … ποιοι είμαστε και πώς να ονειρευόμαστε βλέποντας από ψηλά «τη γη σαν ζωγραφιά»!
Οποιαδήποτε αναφορά σε μπαλάντες με κοινωνικό περιεχόμενο στην Ελλάδα δεν μπορεί να μην έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς τον Κώστα Χατζή. Με την κιθάρα και την ιδιότυπη φωνή του είναι ουσιαστικά ο πρώτος που τραγούδησε αφηγηματικά τραγούδια που εξέπεμψαν κοινωνικά μηνύματα. Η δύναμη του στίχου του θυμίζει εκείνης του Μπόμπ Ντύλαν, της Τζόαν Αμπαέζ, του Στίβ Γουόντερ κ.α.
Έγραψε και τραγούδησε μερικές από τις πιο δυνατές μπαλάντες της ελληνικής μουσικής. Συνομίλησε μουσικά με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες, ενώ μοιράστηκε τη σκηνή με σημαντικούς ερμηνευτές και ερμηνεύτριες. ‘Οσα έζησε φτάνουν για πολλές ζωές και όταν τα εξιστορεί χαμογελάει, ακόμα και στα πιο τραγικά. Έγινε η φωνή κατά της αδικίας, ανθρωπιστής και υπερασπιστής των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Ο Κώστας Χατζής είναι ένας χαρισματικός ποιητής, που έβαλε σκοπό ν’ αλλάξει τον κόσμο, ξεκινώντας καταρχήν από τον εαυτό του. Το έκανε… στις γειτονιές του κόσμου, με Πέτρα και φως …όπως ο γιος της άνοιξης. Το έκανε κόντρα σε Ανθρώπινα συστήματα, με Ταμ Ταμ. Συνεχίζει να το κάνει με λόγια απλά, διαβάζοντας.. τα στίγματα του καιρού. Κι έπειτα, κάτι βράδια που ονειρεύονται οι τσιγγάνοι γυρίζει στον τόπο που γεννήθηκε, για το ρεσιτάλ μιας ζωής, γεμάτος αντιθέσεις….. «Σαν έρθει η νύχτα και βγει ο Αυγερινός, εγώ τραγουδώ των ανθρώπων τα βάσανα». Γιατί τα τραγούδια δεν έχουν σύνορα. Γιατί κάθε άνθρωπος που καταπιέζεται έχει δικαιώματα. Ο ήλιος βγαίνει για όλους. Και κάθε μπαλάντα, έχει μια ιστορία που συνοψίζεται στην επωδό της – στο ρεφραίν…
Πάντα πιστός στο κοινωνικό τραγούδι. ‘Έχοντας μελοποιήσει Παλαμά και Σικελιανό και με σπουδαίες συνεργασίες στην σημαντική καριέρα του (Πλέσσας, Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης) και συνεχίζει να υπηρετεί τον «λόγο» για περισσότερες από έξη δεκαετίες..
Γράφει και εμπνέει… μεγάλους στιχουργούς – σπουδαίες φυσιογνωμίες του χώρου, ποιητές όπως η Τσώτου, ο Φιλέρης, ο Λυμπερόπουλος….
Εκείνοι τον βοήθησαν να φτιάξει ένα τραγούδι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Ένα τραγούδι που κουβαλάει μέσα του μια… φιλοσοφία ανθρωπιστική… «τραγούδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ανθρώπινα καθήκοντα». Μπαλάντες… «Για τους άσωτους σοφούς που αφήνουν νηστικούς στη Γή και πάνε στη σελήνη…»…
Τα εμβληματικά τραγούδια σου αγαπητέ Κώστα από τα ρομαντικά χρόνια των μπουάτ μέχρι το σήμερα τα γνωρίσαμε μέσα από τους δίσκους βινυλίου, τις μελωδίες, τη φωνή, αλλά κυρίως τους συγκλονιστικούς στίχους – «καρφιά». Η ιδιαίτερη χαρακτηριστική ερμηνεία σου συνοδεύει γενιές και γενιές… συμπληρώνοντας τον κώδικα αξιών της ζωής.
Αξίζει να θυμηθούμε την κορυφαία συνεργασία και σύμπραξή με τη Μαρινέλλα το 1976 στην μπουάτ Σκορπιός στην Πλάκα, στη διάρκεια της οποίας ακούσαμε τραγούδια όπως τα: «Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει», «Σπουδαίοι άνθρωποι αλλά», «Η αγάπη όλα τα υπομένει», «Τρελός ή παλικάρι», κ.ά.
Σήμερα είμαστε όλοι εδώ να ανεβούμε μαζί σου νοερά στο αεροπλάνο και να δούμε τον κόσμο από ψηλά, να θυμηθούμε μαζί τις μεγάλες επιτυχίες σου, με τα τραγούδια που αγαπήσαμε και σιγοτραγουδάμε ακόμη»….
Απόψε λοιπόν που ..ύπνος δε μας πιάνει…. και η μοναξιά δε μας παγώνει… γιατί λεγόμαστε άνθρωποι… πάρε μας μαζί σου τσιγγάνε… κι ας αφήσουμε το «Αεροπλάνο» να μπλεχτεί με το «Βρε δε βαριέσαι αδελφέ», κι εκείνο ν ανταμώσει το «Λεωφορείο ο κόσμος».
Σ αυτό το μουσικό ταξίδι …η συγκίνηση όλων μας είναι διπλή…, …αφού από το 1998 μέχρι σήμερα ο μόνιμος συνεργάτης σου σε όλες τις εμφανίσεις σου ανά τον κόσμο, είναι ο συγχωριανός, ο φίλος μας, ο Γιώργος Παγιάτης. ο Κερκυραίος … ο Λιαπαδίτης…..
Ένας σπουδαίος άνθρωπος, σεμνός, διακεκριμένος συνθέτης και ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης στον χώρο της μουσικής και του ελληνικού πολιτισμού.
Με πηγαίο χιούμορ και αγάπη προς το συνάνθρωπο του, ο καλλιτέχνης με το αστείρευτο μυστικό ταλέντο, που δεν τον συνεπήρε η δόξα αλλά πατά σταθερά και ανθρωπινά έτοιμος να συνομιλεί και να δίνει το χέρι σε όλους όσους τον πλησιάζουν, ο άνθρωπος που καθημερινά είναι μέσα στα σπίτια μας μέσω της μουσικής, ο φίλος μας, ο δικός μας άνθρωπος.
Αν ξεκινήσεις να μιλάς για τον Γιώργο… παιδί της μουσικής οικογένειας των ΠΑΓΙΑΤΙΔΩΝ… Ποιος δε θυμάται ή ποιος δεν έχει ακούσει τον παππού ή τον πάτερα του στην ταβέρνα του Τρύπα με το βιολί και την κιθάρα… τον αδελφό του σήμερα, τον ξάδελφο του.
Στην αγαπημένη του Κέρκυρα λοιπόν… μουσικό ταλέντο από μικρός…. σπούδασε πιάνο θεωρητικά κι ακορντεόν .
- Στην Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας έκανε κλαρινέτο και φλάουτο και ανώτερα θεωρητικά.
- Από κει και πέρα η μουσική του πορεία και παιδεία ανοδική και μεστή….
Ανάμεσα στους σημαντικούς σταθμούς της μουσικής του καριέρας… Λίγα από τα πολλά… του Γιώργου:
- Πήρε δίπλωμα ενορχήστρωσης και διεύθυνσης ορχήστρας από το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου.
- Συνεργάστηκε σαν πιανίστας και ενορχηστρωτής με τη γερμανική τηλεόραση ZDF ενώ στην Ελλάδα γράφει μουσική για θεατρικά έργα και ντοκιμαντέρ συνεργαζόμενος με την ΕΡΤ και το BBC.
- Από το 1995 μέχρι το 1999 διατέλεσε ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
- Επί σειρά ετώνσυνεργάζεται με δισκογραφικές εταιρείες, ραδιόφωνο, τηλεόραση και μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες σε συναυλίες σε ολόκληρη την υφήλιο.
- Αξίζει να αναφέρουμε ότι για οχτώ συνεχή χρόνια επιμελήθηκε όλες τις ζωντανές εμφανίσεις του Δημήτρη Μητροπάνου σε Ελλάδα, Αμερική και Αυστραλία ενώ για δεκαέξι συνεχή χρόνια ήταν ο μόνιμος συνεργάτης του Μάριου Τόκα που κάνει τις ενορχηστρώσεις δυο θεατρικών έργων του, σε ποίηση FEDERICO GARCIA LORGA το “DONA ROSITA” για παραστάσεις στο θέατρο Λυκαβηττού και στο Ηρώδειο , ενώ το έργο “YERMA” για τον θεατρικό οργανισμό Κύπρου.
- Έχει ενορχηστρώσει και ηχογραφήσει το έργο του Μάριου τόκα «ΘΕΟΓΕΝΝΗΤΩΡ ΜΑΡΙΑ» το οποίο έργο παρουσιάστηκε στην εθνική λυρική σκηνή, σε φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής στην Πάτμο καθώς και στην Κύπρο , πάντα υπό τη διεύθυνση του.
- Σημείο αναφοράς, η ενορχήστρωση και ηχογράφηση του έργου «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ» σε ποίηση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη και μουσική του Μάριου Τόκα.
- Τον Νοέμβριο του 2002 συνεργάστηκε με τη Φιλαρμονική της Μπρατισλάβα όπου διεύθυνε μεγάλα έργα.
- Στις μεγάλες συνεργασίες του, με τον Γιάννη Σπανό και το Μανώλη Μητσιά υπογράφει την ενορχήστρωση και την επιμέλεια της παράγωγης σε ποίηση του Κ. Καβάφη.
- Επίσης, σημαντικές είναι οι συνεργασίες του με τον Γιώργο Νταλάρα και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα, στο ωδείο Ηρόδοτου του αττικού, με έργα Νίκου Σκαλκώτα και Μίκη Θεοδωράκη. Εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον διεθνούς φήμης πιανίστα Κυπριανό Κατσαρή και τον Μάριο Τόκα, διασκεύασε πέντε έργα του Μάνου Χατζηδάκη, ενορχήστρωσε για την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ ενώ είναι ο μόνιμος συνεργάτης της ορχήστρας μικτών εγχόρδων της Πάτρας.
- Συνέθεσε τη μουσική για το ντοκιμαντέρ «Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» για λογαριασμό του ραδιοφωνικού ιδρύματος Κύπρου ενώ επί σειρά ετών διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος στο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι ALTER.
- Από το 2002 μέχρι το 2010 είχε τη μουσική επιμέλεια στις παραστάσεις του παραγωγού Σταύρου σιδερά στο θέατρο Βεργίνα στην Θεσσαλονίκη.
- Ο Γιώργος Παγιάτης, έχει στο ενεργητικό του τρία προσωπικά CD, τα οποία ενορχήστρωσε, διεύθυνε και ερμήνευσε ως σολίστ με συνοδεία μεγάλης ορχήστρας, έργα ελλήνων συνθετών ενώ στην ελληνική δισκογραφία θα βρούμε δικιές του ενορχηστρώσεις σε πάνω από 70 δίσκους και ως πιανίστας συμμετείχε σε 2.500 τραγούδια περίπου.