Είχε ανακοινωθεί ότι οι προσκλήσεις θα δοθούν μέσω της πλατφόρμας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας. Ωστόσο, Κερκυραίοι καταγγέλλουν μέσω facebook ότι δόθηκαν ελάχιστες καθώς η μία και μοναδική συναυλία της Καμεράτας της Σκάλας του Μιλάνου θα δοθεί στην Αίθουσα του Θρόνου με χωρητικότητα μόλις 70 ατόμων!
Τα ερωτηματικά είναι πολλά: ποιος και γιατί αποφάσισε, μία συναυλία στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας με μετάκληση ενός τόσο σπουδαίου μουσικού συνόλου, πληρωμένη με δημόσιο χρήμα από το ΕΣΠΑ, θα αφορά τόσους λίγους ανθρώπους που θα τη δουν δωρεάν; Μεταξύ αυτών μάλιστα, (σύμφωνα με πληροφορίες) σημαντικό αριθμό προσώπων από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της πολιτικής και των τοπικών αρχών που παρέλαβαν προσκλήσεις εκτός του συστήματος διάθεσης;
Συναυλία για την… ελίτ με χρήμα ΕΣΠΑ;
Η συναυλία πλέον, μοιάζει σχεδόν… ιδιωτική, παρά το σημαντικό της κόστος (τα έξοδα μετάκλησης και η πληρωμή ενός πολυμελούς φημισμένου μουσικού σχήματος). Θα μπορούσε να είναι αποδεκτό κάτι τέτοιο, αν τα έξοδα κάλυπταν εισιτήρια τα οποία, μάλιστα, θα έπρεπε να είναι αρκετά “αλμυρά” για να βγει το κόστος. Ωστόσο, καθώς τα έξοδα αυτά καλύπτονται από “δημόσιο χρήμα”, είναι τουλάχιστον η επιλογή του χώρου άστοχη: οι διοργανωτές ήθελαν το ”μεγαλείο” της σπάνια προσβάσιμης αίθουσας του θρόνου στα Ανάκτορα και όχι μία μεγαλύτερη αίθουσα (π.χ. το Δημοτικό Θέατρο, την αίθουσα εκδηλώσεων της Ιονίου Ακαδημίας ή ακόμα και στον Ι.Ν. Αγ Γεωργίου στο Π. Φρούριο). Δεν υπήρξε καν η φροντίδα, έστω, να δοθεί μια δεύτερη παράσταση σε μεγαλύτερο χώρο ώστε να έχουν την ευκαιρία οι Κερκυραίοι μουσικόφιλοι να απολαύσουν την Καμεράτα…
Στ. Κυπριώτης: συναυλία της loggia di Nobili!
Εύστοχη η ανάρτηση του πρώην προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας Στέφανου Κυπριώτη: “Την Παρασκευή το βράδυ στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας το μουσικό σύνολο Cameristi della Scala θα παρουσιάσει μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στην ιταλική μπαρόκ με έργα των Vivaldi, Durante, Geminiani και Corelli στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στην επιβλητική Αίθουσα του Θρόνου. Ο αριθμός των θεατών είναι συγκεκριμένος, περίπου 50 θέσεις και προφανώς κλεισμένος για τους επιφανείς της πόλης και μόνο, αποκλείοντας όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες-θεατές. Η επιλογή αυτή της Δημοτικής αρχής αποκτά ιδιαίτερη κοινωνιολογική και πολιτική σημασία. Έχει επίσης και ιστορική αναφορά, αφού το 1693 οι Ενετοί ευγενείς – κατακτητές της πόλης αποφάσισαν να ιδρύσουν την λέσχη των ευγενών (loggia di Nobili), ένα χώρο συνάντησής τους, δηλαδή, τον οποίο χρησιμοποιούσαν για δική τους ψυχαγωγία.Είναι το σημερινό Σαν Τζιάκομο. Στην πορεία, συνήθιζαν να καλούν θιάσους από την Ιταλία, κυρίως όπερας και του μουσικού θεάτρου”.
Πλήθος οι καταγγελίες για το sold out
- Αντίστοιχη η καταγγελία της δημοσιογράφου, στελέχους της Διαχειριστικής Αρχής Λίνας Ρούσσου η οποία προσπάθησε να κλείσει πρόσκληση ματαίως: “Ωρα 14.15, μπαίνω στην πλατφόρμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας η οποία θα άνοιγε στις 14.00 για τη διάθεση δελτίων εισόδου στην συναυλία της Καμεράτας της Σκάλας του Μιλάνου αύριο στα Παλαιά Ανάκτορα. Sold out, μου λέει.
Σε 15 λεπτά διατέθηκαν όλες οι θέσεις στους ενδιαφερόμενους; Δύο τινά συμβαίνουν: ή οι θέσεις είναι ελάχιστες οπότε η επιλογή της αίθουσας του Θρόνου (!!) για μια τέτοια συναυλία ήταν εντελώς άστοχη και παράλογη (ποιανού ήταν η φαεινή ιδέα, άραγε;) ή οι όποιες θέσεις διατέθηκαν σε γνωστούς και ημέτερους… Σε κάθε περίπτωση, λάθος, μεγάλο λάθος!”. - Ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Σαλβάνος σημειώνει: “Όταν μια τέτοια εξαιρετική εκδήλωση στο πλαίσιο ενός Φεστιβάλ δεν γίνεται στο Θέατρο όπου χωράει περισσότερος κόσμος αλλά σε μια αίθουσα περιορισμένης χωρητικότητας προφανώς και είναι λάθος απόφαση. Με τη λογική αυτοί χωρίζουμε το κοινό σε πατρικίους και πληβείους και φυσικά όχι με κριτήρια καλλιτεχνικά αλλά προφανώς κοινωνικού ελιτισμόυ. Ένα φεστιβάλ απευθύνεται σε όλο το κοινό με τις εκδηλώσεις του και όχι σε μια μερίδα κόσμου διαφορετικά δεν έχει μελλον”.
- Η πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, Μαρία Μουζακίτη, κάνει λόγο για εμπαιγμό: “Ένας φίλος με πήρε και με ρώτησε μήπως ξέρω κάτι διότι μπήκε14:10 και ήδη είχαν δοθεί όλα! Από ό, τι διαβάζουμε εδώ ήταν sold out από τις 14:00 , άρα πρόκειται περί εμπαιγμού!”.
- Και οι καταγγελίες για το sold out τελειωμό δεν έχουν: “Μεθαύριο παίζει στα ανάκτορα η ορχήστρα δωματίου της Σκάλας του Μιλάνου. Είσοδος με πρόσκληση που παίρνεις από το σάιτ του Φεστιβάλ Κέρκυρας μετά τις 2 σήμερα. Δύο και επτά λεπτά προσπάθησα να πάρω 1 πρόσκληση για το γιο μου που ασχολείται σοβαρά με την κλασική μουσική. Ήταν λέει sold out. Πόσες προσκλήσεις ήταν διαθέσιμες στο σάιτ και πόσες διατέθηκαν αρμοδίως θα ήθελα να ξέρω. Άντε τώρα να πω στο παιδί μου ότι δεν είχε πρόσκληση”, γράφει ο Γ.Ρ.
Ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή
- Μετά τις καταγγελίες αυτές, η Δημοτική Αρχή και οι διοργανωτές του Φεστιβάλ θα πρέπει να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα:
- Πόσες είναι ακριβώς οι προσκλήσεις που δόθηκαν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος σε κάθε ενδιαφερόμενο και πόσες αυτές που μοιράστηκαν… Αριστίνδην σε παράγοντες;
- Ποιος είχε την ευθύνη της επιλογής του χώρου που απέκλειε ουσιαστικά κάθε λάτρη της κλασσικής μουσικής αλλά δεν είχε… “μπάρμπα στην Κορώνη” για να αποκτήσει πρόσκληση;
- Πόσο κόστισε αυτή η συναυλία και από που πληρώθηκε το κόστος της;
Πέρα από τα όσα ορθά και εύλογα αναφέρονται στο κείμενό σας, προσθέτω, για ακόμη μια φορά, την εξής παρατήρηση, η οποία έρχεται και ενισχύει τις διακρίσεις μεταξύ “μπασο-πόπολου” και σύγχρονης “νομπιλιτάς” (ο Θεός να την κάνει…). Οι φιλαρμονικές και οι χορωδίες της Κέρκυρας, οι πραγματικοί στηλοβάτες της μουσικής δραστηριότητας του νησιού (βασιζόμενοι απολύτως στη λαϊκή και εθελοντική συμμετοχή και με τεράστιο κοινωνικό αποτύπωμα), στην ουσία εκβιαστικά αναγκάστηκαν να συμμετέχουν στο αυτοαποκαλούμενο “Φεστιβάλ” (ή, καλυτερα, στο πώς-να-καρπωθείτε-1.200.000-Ευρώ) και δεν θα λάβουν καμία οικονομική ενίσχυση. Όπως δεν έλαβαν ποτέ τίποτα, ούτε από το Δήμο ούτε από την Περιφέρεια ούτε από την Νομαρχία (όταν υπήρχε…). Αντιθέτως θα μαζέψουν και εισιτήρια στις συναυλίες τους (για χάρη ποιων και κυριώς γιατί;;;; Και τι αντιπροσωπεύει το όποιο ποσό για τέτοιου είδους σωματεία;;;;). Πρόκειται για σωματεία με κορυφαία κοινωνική και καλλιτεχνική δράση, την οποία οι αρχοντοχωριάτες (συγνώμη ειλικρινά από τους χωριάτες…) της τοπικής ηγεσίας τα θεωρούν δεδομένα (και εντελώς ανέξοδα… για αυτούς). Όταν μας πουν σε λίγους μήνες πριν τις εκλογές, ότι “σας κάναμε και Φεστιβάλ”, ας θυμηθούμε όλα αυτά ως ψηφοφόροι, ατενίζοντας την καλλιτεχνική “φούσκα” των ταγών μας και των διεθνούς φήμης κολαούζων τους με αποφασιστικότητα. Θα κάνει τη διαφορά μεταξύ “ιθαγενών” (που αρέσκονται σε χάντρες και καφρεφτάκια”) και “γηγενών” (αληθινών διαχειριστών του τόπου).