Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) Ιονίων Νήσων, το 1ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Ιονίων Νήσων και η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, ανακοινώνουν την σύμπραξη / συνεργασία τους για την παραγωγή εκπαιδευτικού προγράμματος για τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Κέρκυρας, με θέμα την προσφορά των Επτανήσιων λόγιων, στην αποκρυστάλλωση της εθνικής ιδεολογίας, στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και αργότερα στην επέκταση του ελληνικού κράτους.
Στο πλαίσιο της σύμπραξης / συνεργασίας αυτής, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρος Αγγελόπουλος και οι Συντονιστές/-στριες Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.) του 1ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Ιονίων Νήσων κ.κ. Όλγα Παχή, Δημήτρης Μπεσίρης, Παρασκευή Γκανάτσιου, Σοφία Μπρισένιου, Μαριάνθη Αλεξανδροπούλου, Μαρίνα Πάλλα, Βασιλική Τζίβα, Ευαγγελία Κροκίδη και Αρετή Γαλάνη, επισκέφθηκαν το Τμήμα Μόνιμης Έκθεσης της Πινακοθήκης του Δήμου, όπου παρουσιάζεται η επετειακή “Στην Ηχώ του Αγώνα”.
Στην έκθεση, που αποτέλεσε την κύρια επετειακή δράση της Πινακοθήκης, παρουσιάζονται έργα από τις Συλλογές της, όπως είναι το εμβληματικό έργο του Χαράλαμπου Παχή “Η δολοφονία του Καποδίστρια”, ο “Πολεμιστής του 1821” του Σπυρίδωνος Προσαλέντη, ή οι “Πρόσφυγες” του Θεόδωρου Ράλλη, κάποια από τα πορτρέτα που κοσμούν το Ιστορικό Δημαρχείο San Giacomo (του Ιωάννη Καποδίστρια, του Διονύσιου Σολωμού, του Νικόλαου Χαλικιόπουλου – Μάντζαρου κ.ά.), το χειρόγραφο της πολυφωνικής μελοποίησης του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν” (1844) του Κερκυραίου συνθέτη Νικολάου Χαλικιόπουλου – Μάντζαρου, ένα σπουδαίο εθνικό κειμήλιο, καθώς και χαρακτικά της Κέρκυρας, εκείνης της περιόδου.
Σκοπός της έκθεσης είναι κυρίως να αναδείξει το ρόλο και τη δράση των Επτανησίων λογίων κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο αιώνων: από την περίοδο των πνευματικών ζυμώσεων στα χρόνια του νεοελληνικού Διαφωτισμού και της προετοιμασίας του Αγώνα, κατά την περίοδο της Επανάστασης και έως την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864.
Την έκθεση που αποτέλεσε την κύρια δράση της για το έτος του εθνικού εορτασμού, μέσω της οποίας αναδεικνύεται ο ρόλος των Επτανήσιων λόγιων και εμβληματικών προσωπικοτήτων του Έθνους, οι οποίοι μέσω της καλλιέργειας των ιδεών, της παιδείας, της γλώσσας, συνέβαλαν στην απελευθέρωση και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.
Την ξενάγηση πραγματοποίησαν οι δύο εκ των τεσσάρων επιμελητών και μέλη του Δ/Σ της Πινακοθήκης του Δήμου, Μαρίνα Παπασωτηρίου, Δρ. Μουσειοπαιδαγωγικής, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης – Παράρτημα Κέρκυρας και Δημήτρης Ζυμάρης, Ιστορικός – Επιστημονικός Διευθυντής της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ροζαλία Αδαμοπούλου, Ιστορικός Τέχνης, ενώ την ιστορική συνεπιμέλεια ο Σπύρος Γαούτσης, Ιστορικός, Γραμματέας της Καθολικής Αρχιεπισκοπής.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που δεν είχε καταστεί δυνατόν να πραγματοποιηθεί έως τώρα, λόγω της πανδημίας, θα υλοποιηθεί το τρέχον σχολικό έτος 2022-2023, γεγονός που οδηγεί στην παράταση της έκθεσης έως τις 30/06/2023.
Σε χρόνο που θα ανακοινωθεί, η Πινακοθήκη του Δήμου σε συνεργασία με την Π.Δ.Ε. Ιονίων Νήσων και το 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων θα πραγματοποιήσει συναντήσεις επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών από τους/τις επιμελητές/-τριες.
Θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες εκπαιδευτικές προτάσεις που θα είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν τόσο στο πλαίσιο δράσεων των σχολείων, όσο και κατά τη διάρκεια επισκέψεων μαθητών/-τριών στην έκθεση.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Πινακοθήκης του Δήμου που βρήκε θερμή ανταπόκριση από την την Π.Δ.Ε. Ιονίων Νήσων και το 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων, η οποία συνδέει το χώρο της τέχνης με την εκπαίδευση και έχει ως στόχο την ενίσχυση πολιτιστικών και βιωματικών δράσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα.
! Η έκθεση που παρουσιάζεται στο Τμήμα Μόνιμης Έκθεσης λειτουργεί καθημερινά, 10:00 – 16:00 (εκτός Δευτέρας & αργιών).