Στις 2 & 3 Ιουνίου 2022 στο κτίριο Γκούση (Παλαιό Ψυχιατρείο)
Σχεδιασμός και υλοποίηση της οπτικοακουστικής διαδραστικής εγκατάστασης-αφήγησης: Κωνσταντίνα Σταυροπούλου
Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών που διοργανώνεται από το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας σε συνεργασία με το Εργαστήριο ΕΡΗΜΕΕ-Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, σας προσκαλούμε στην οπτικοακουστική διαδραστική αφήγηση για παιδιά με τίτλο «Γκιουζέλ Ντουνιά», που θα παρουσιαστεί στις 2 & 3 Ιουνίου 2022 απογευματινές ώρες στο κτήριο Γκούση στο Παλαιό Ψυχιατρείο, στην αίθουσα Studio ήχου. Η οπτικοακουστική διαδραστική αφήγηση είναι μέρος της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας της Κωνσταντίνας Σταυροπούλου στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσική Παιδαγωγική στο σχολείο και στην κοινότητα» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
H «Γκιουζέλ Ντουνιά» αποτελεί μία οπτικοακουστική διαδραστική αφήγηση για παιδιά που βασίζεται στο ομώνυμο λαϊκό Σητειακό παραμύθι, όπως αυτό καταγράφηκε από τον λαογράφο Αριστοφάνη Χουρδάκη στο βιβλίο του «Τα παραμύθια της Σητείας». Η αφήγηση θα πραγματοποιηθεί μέσω οπτικής και διαδραστικής εγκατάστασης με περιφερικό ήχο και απαρτίζεται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αποτελείται από την τετραφωνική ακρόαση της αφήγησης και του sound design του παραμυθιού με ταυτόχρονη προβολή της αφαιρετικής και βασισμένης στον ήχο οπτικοποίησής του, ενώ παράλληλα τα παιδιά θα συμμετέχουν διαδραστικά στους ήχους και τα ηχοτοπία της αφήγησης μέσω διεπαφών και ηλεκτραγώγιμων αντικειμένων. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τη σύνθεση του φανταστικού ηχοτοπίου του παραμυθιού από τα ίδια τα παιδιά μέσω δημιουργίας γραφικής παρτιτούρας και χρήσης των διεπαφών και των αντικειμένων που θα τους παρέχονται.
Το ηχητικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στο σχεδιασμό αντλήθηκε σχεδόν εξ’ολοκλήρου από ηχογραφήσεις πεδίου στο Φυσικό Γεωπάρκο της Σητείας, όπως επίσης και το οπτικό υλικό βιντεοσκοπήθηκε σε τοπόσημα του ίδιου Γεωπάρκου. Για τις ανάγκες του ηχητικού σχεδιασμού πραγματοποιήθηκαν ηχογραφήσεις από κρητικά παραδοσιακά μουσικά όργανα. Σκοπός της διαδραστικής αφήγησης είναι οι νεαροί ακροατές να ευαισθητοποιηθούν ηχητικά, να έρθουν σε διάδραση με τον ηχο και να τον αντιληφθούν ως υλικό μουσικής σύνθεσης. Επίσης, να κατανοήσουν το λαογραφικό υλικό της εν λόγω περιοχής της Κρήτης, εναρμονισμένο με το φυσικό και ηχητικό του περιβάλλον, αλλά και να δημιουργηθεί μία αφήγηση λαϊκού παραμυθιού για παιδιά που θα αποπνέει τον τόπο, τον πολιτισμό, τον ήχο και τη φύση.
Η παράσταση του έργου θα υλοποιηθεί έξι φορές για να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Τέσσερις φορές θα πραγματοποιηθεί ολόκληρο το έργο (πρώτο και δεύτερο μέρος) και δύο φορές μόνο το πρώτο μέρος του. Λόγω της ανάγκης χρήσης της διαδραστικής εγκατάστασης από συγκεκριμένο αριθμό παιδιών, πέντε παιδιά σε κάθε ομάδα θα έχουν τη δυνατότητα ενεργής συμμετοχής. Υπάρχει η δυνατότητα ενεργής συμμετοχής για τα πρώτα είκοσι παιδιά για τα οποία θα συμπληρωθεί η φόρμα ενδιαφέροντος. Αν συμπληρωθεί αυτός ο αριθμός, υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης του έργου από 15 ακόμη παιδιά.
Διάρκεια έργου: 40-45 λεπτά
Ηλικίες: 10 έως 12 ετών (μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξεων δημοτικού σχολείου)
Πρόγραμμα: // Studio Ήχου, Κτήριο Γκούσης //
Πέμπτη 02.06 – στις 18:00-19:00 ολόκληρο το έργο
Πέμπτη 02.06 – στις 19:00-19:30 προβολή οπτικοακουστικής διαδραστικής αφήγησης
Πέμπτη 02.06 – στις 19:30-20:00 προβολή οπτικοακουστικής διαδραστικής αφήγησης
Παρασκευή 03.06 – στις 17:00 ολόκληρο το έργο
Παρασκευή 03.06 – στις 18:00 ολόκληρο το έργο
Παρασκευή 03.06 – στις 19:00 ολόκληρο το έργο
* Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας ατόμων της αίθουσας, κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα να συνοδεύεται
εντός αυτής κατά τη διάρκεια του έργου από ένα γονέα.
* Οι προβολές των 19:00 και 19:30 στις 02.06 είναι ανοιχτές προς παρακολούθηση της προβολής και από
ενήλικες.
Φόρμα Συμμετοχής: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfCAGWil2vF1bYfeKnPQbr7ltxQh–LFLiWtddIoxDIqGRVoKQ/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Κωνσταντίνα Σταυροπούλου
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο Π.Μ.Σ. «Μουσική παιδαγωγική στο σχολείο και στην κοινότητα» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Ιονίου Πανεπιστημίου
Επόπτης καθηγητής: Μηνάς Εμμανουήλ, Επίκουρος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου
τηλ. 6979169913, [email protected]