Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας και οι εκδόσεις ΑΤΩΝ παρουσιάζουν τη νέα δίτομη έκδοση «Χαμένες και Κρυμμένες Βιβλιοθήκες. Ιδιωτικές βιβλιακές συλλογές στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα (16ος – 18ος αι.)», της Παναγιώτας Τζιβάρα, αναπληρώτριας καθηγήτριας Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Παρουσιάζουν:
Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος
αρχιτέκτονας, ιστορικός του βιβλίου, ιδρυτής της Εταιρείας Κήπος Φιλοβίβλων
Νικόλαος Καραπιδάκης
καθηγητής Τμήματος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου, πρόεδρος της Εφορείας των Γ.Α.Κ.,
Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος
καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
Κατερίνα Καρπινάτο
καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Ca’ Foscari της Βενετίας,
Γεράσιμος Παγκράτης
καθηγητής Ιταλικής Ιστορίας και Πολιτισμού, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 04 Νοεμβρίου και ώρα 20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρίας.
Θα υπάρχει παράλληλη διαδικτυακή μετάδοση στους ακόλουθους συνδέσμους:
YouΤube: https://youtu.be/drlnRJ0sowo
Zoom: https://us06web.zoom.us/j/83417976815?pwd=enhNNlFMNVVMc21aV2llUFZDU3Jhdz09
Meeting ID: 834 1797 6815
Passcode: 150948
Ορισμένα στοιχεία για την έκδοση:
Η νέα συνέκδοση της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας με τον γνωστό εκδοτικό οίκο ΑΤΩΝ και με τίτλο: «Χαμένες και Κρυμμένες Βιβλιοθήκες. Ιδιωτικές βιβλιακές συλλογές στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα (16ος – 18ος αι.)», της Παναγιώτας Τζιβάρα, αναπληρώτριας καθηγήτριας Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αποτελεί μια μνημειακή έκδοση αναφοράς, καρπό πολυετούς έρευνας και βαθύτατης γνώσης της συγγραφέως, η οποία ανασυσταίνει πτυχές από την πνευματική παρακαταθήκη του κοινού παρελθόντος μας.
Οι δυο πολυτελείς τόμοι 922 σελίδων, όχι μόνο ανασυγκροτούν ένα σημαντικό τμήμα του βιβλιακού πλούτου που υπήρχε στην Κέρκυρα κατά την περίοδο της βενετικής κυριαρχίας, αλλά επιπλέον αφηγούνται της ιστορίες των κτητόρων τους, ιχνηλατούν τα δίκτυα των επαφών τους και τις πνευματικές αναζητήσεις τους, το συγγραφικό και διδακτικό έργο τους, την επικοινωνία με πνευματικά κέντρα της Δύσης και εν τέλει, καταδεικνύουν βασικές συνθήκες διαμόρφωσης της κερκυραϊκής λογιοσύνης εκείνης της προσδιοριστικής εποχής.
Είναι πολύ σημαντικό ότι μέσα από αυτή την εμβληματική έκδοση, εκτός του ότι παρακολουθούμε την ανασύνθεση της μοναδικού -και ετερόκλητου- πνευματικού ψηφιδωτού της Κέρκυρας και των ανθρώπων της στο διάβα τριών και πλέον καθοριστικών αιώνων για τη συλλογική φυσιογνωμία της, έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε πάνω από 2.500 τίτλους και πολλαπλάσιους τόμους των βιβλίων που εκείνο το διάστημα διακινήθηκαν στο νησί μας. Επιπλέον, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το ότι η κυρία Τζιβάρα αναζήτησε και πρόσθεσε αναλυτικές πληροφορίες για πολλά από αυτά τα βιβλία, αποκατέστησε τον πλήρη τίτλο τους και εντόπισε αντίτυπά τους σε σύγχρονες Βιβλιοθήκες. Μάλιστα, αρκετά από αυτά έχουμε τη δυνατότητα να τα αναζητήσουμε και ψηφιακά.
Χαρακτηριστικά σημειώνει η συγγραφέας: «…Στην εποχή των ψηφιακών βιβλιοθηκών οι κερκυραϊκές βιβλιοθήκες γίνονται και αυτές εικονικές. Το περιεχόμενό τους μπορεί να ανασυσταθεί εν μέρει με βάση τους καταλόγους που δημοσιεύουμε και τα ψηφιοποιημένα αντίγραφα των βιβλίων».
Η έκδοση «Χαμένες και Κρυμμένες Βιβλιοθήκες. Ιδιωτικές βιβλιακές συλλογές στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα (16ος – 18ος αι.)», σε μια εποχή που οι ανθρωπιστικές σπουδές έχουν απόλυτη ανάγκη υποστήριξης, κατορθώνει, με μεγάλη επιτυχία, να ανασύρει από τη λήθη τις πνευματικές δραστηριότητες ενός ολόκληρου κόσμου και παράλληλα να αναδείξει τη διαχρονική αξία των βιβλιοθηκών για τη διαμόρφωση μιας υγιούς συλλογικής ταυτότητας.
Οι δυο τόμοι διατίθενται από τις εκδόσεις ΑΤΩΝ, στα βιβλιοπωλεία και στην Αναγνωστική Εταιρία.
Πληρέστερη παρουσίαση της έκδοσης:
ΝΕΑ ΣΥΝΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: ΧΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Ιδιωτικές βιβλιακές συλλογές στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα της συγγραφέως:
Η κυρία Παναγιώτα Τζιβάρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού (με έμφαση στην Ιστορία του Βενετοκρατούμενου Ελληνισμού), στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διακρίνεται για την ακαδημαϊκή διδασκαλία της και την ερευνητική παραγωγή της, με δεκάδες επιστημονικά άρθρα και μονογραφίες που αφορούν ζητήματα της ελληνικής και γενικότερα ευρωπαϊκής παιδείας, μέσα από τον κόσμο των αρχείων και των βιβλιοθηκών.
Η συνεργασία της Αναγνωστικής Εταιρίας με την κυρία Τζιβάρα ξεκίνησε το 2019, όταν εκδόθηκε η εξαιρετική ερευνητική εργασία την οποία συνέγραψε με τον σύζυγό της, τον πολυγραφότατο και έγκυρο ιστορικό ερευνητή κ. Σπύρο Καρύδη με τίτλο: «Σταγόνες μνήμης στη θάλασσα των αρχείων. Τεκμήρια Κρητών προσφύγων από το κερκυραϊκό Αρχείο (1647-1747)».