Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου “τινάχτηκε” στον αέρα στο τέλος της, με την ένταση που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου που αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση Καρύδη ως εκπρόθεσμη, αλλά… δέχθηκε να βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση διαφοροποίησης της τελευταίας στιγμής από τον Τρεπεκλή, που άλλαξε το 12.30 σε… 12. Αποτέλεσμα; Να μην περάσει η παράταση στην οποία, θεωρητικά, είχε την αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείτο και έτσι, η όποια αλλαγή στο ωράριο να πάει στις ελληνικές καλένδες, αν και ποτέ επανέλθει…
Η απόφαση Μεταλληνού να δεχθεί λόγω της κόντρας Υδραιου – Τρεπεκλή να μπει διαφοροποιημένη πρόταση του τελευταίου αλλά να απορρίψει να μπει σε ψηφοφορία η γραπτή πρόταση Καρύδη, η ένταση του παρά… μισό που έφερε ανατροπή στη διαφαινόμενη συμφωνία για πιλοτική παράταση του ωραρίου και η μάλλον ήρεμη συνεδρίαση που διαλύθηκε στο τέλος και που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά με τους τσακωμούς, οδήγησαν στο αποτέλεσμα.
Ακατανόητη (;) δημιουργία έντασης
Η αρχή της έντασης που οδήγησε στο… φιάσκο, ξεκίνησε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο οποίος δε δέχθηκε να μπει σε συζήτηση η γραπτή πρόταση 14 σελίδων του Γ. Καρύδη. Ο τελευταίος την είχε αποστείλει μέσω email προ της έναρξης του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά ο κ. Μεταλληνός δεν δέχθηκε να μπει και αυτή σε ψηφοφορία, με το αιτιολογικό ότι δεν είχε κατατεθεί στη Γραμματεία και δεν είχε πάρει αριθμό πρωτοκόλλου. Επί της ουσίας, η κόντρα είχε ξεκινήσει προηγουμένως με τη Μ. Υδραίου η οποία δεν αποδέχθηκε να μπει σε ψηφοφορία, επειδή η νομική της άποψη ήταν ότι θα τορπιλίσει τη νομιμότητα της όποιας απόφασης, νομική άποψη στην οποία διαφώνησε σφόδρα ο επίσης νομικός κ Καρύδης.
Απόσυρση λόγω μισάωρου
Η επιμονή Μεταλληνού και παράταξης πλειοψηφίας να μην μπει στην ψηφοφορία η πρόταση Καρύδη, προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από την παράταξη Τρεπεκλή (ο σύμβουλός του Γ. Τριανταφυλλούδης διάβασε το νόμο θεωρώντας ότι δεν ισχυουν όσα λέει η κα Υδραίου) όσο και από άλλες παρατάξεις, με τον πρώην δήμαρχο να αποσύρει την τελευταία στιγμή τη συμφωνία με την εισήγηση Υδραιου και να καταθέτει διαφοροποίηση της… μισής ώρας τα Παρασκευοσάββατα!
Μπήκε η μία, δεν μπήκε η άλλη!
Το κλίμα πλέον μύριζε μπαρούτι με το Δ. Μεταλληνό, ο οποίος μόλις είχε απορρίψει την συζητηση της γραπτής πρότασης Καρύδη, να… αποδέχεται να μπει στην ψηφοφορία η πρόταση Τρεπεκλή που δεν ήταν καν γραπτή και οι σύμβουλοι που ήταν υπέρ της παράτασης να διχάζονταιμ με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί αυξημένη πλειοψηφία.
Οι ψήφοι
Έτσι, 21 ψήφους έλαβε εισήγηση Υδραίου, 10 ψήφοι στην πρόταση Τρεπεκλή, 10 ψήφισαν κατά της παράτασης και ο Γ. Καρύδης απείχε καταγγέλλοντας τη διαδικασία.
Για να περάσει οποιαδήποτε πρόταση έπρεπε να έχει αυξημένη πλειοψηφία των 23 δημοτικών συμβούλων, έτσι, στην πραγματικότητα νίκησαν οι… “10” που πρόκριναν την μη παράταση.
Είχε προηγηθεί συμφωνία
Η τελική πρόταση που τελικά δεν στηρίχθηκε μέχρι το τέλος, προέκυψε μετά τις θέσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης που αν και συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό με το προτεινόμενο ωράριο, διαφωνησαν με την εφαρμογή του έως το τέλος του 2023 και ζήτησαν την πιλοτική εφαρμογή έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Υπήρξαν αρκετές διχογνωμίες σχετικά με το αν επιτρέπονται αλλαγές στην απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Η Μερόπη Υδραίου επέμεινε να γίνουν πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις στην εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής διότι αλλιώς θα εκπέσει από την Αποκεντρωμενη, καθώς δεν επιτρέπεται επαναδιαμόρφωσή της χωρίς να ξαναπεράσει από διαβούλευση και Επιτροπή.
Ο Γιώργος Καρύδης υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα για κάθε αλλαγή και πρότεινε να περάσουν οι δικές του τροποποιησεις.
Υδραίου: Ναι σε ωράριο μέχρι 12.00 και 12.30
Η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας στην εισήγησή της υιοθέτησε απόλυτα την εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (12:00 τς καθημερινές και 12:30 Παρασκευές και Σάββατα και η απόφαση αυτή να ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, ώστε να μην δεσμευτεί η όποια επόμενη δημοτικη αρχή θα θελήσει να υιοθετήσει μία άλλη απόφαση.
Επίσης, ως αστερίσκο, βάζει την δυνατότητα αφενός ανάκλησης της απόφασης αν υπάρξει μαζική καταπάτησή της από καταστηματάρχες ή και αποφάσεις κατά συγκεκριμένων καταστημάτων που ηχορυπαίνουν, ακόμα και με αφαίρεση άδειας.
Έθεσε παράλληλα τις ευθύνες των ιδιων των συλλόγων της εστίασης να συμβάλλουν στην τήρηση των αποφάσεων και να απομονώσουν τους κακούς επαγγελματίες.
Η Μ. Υδραίου άφησε αιχμές για τη στάση των δύο συλλόγων μόνιμων κατοίκων τους δυο τελευταίους μήνες, υποστηρίζοντας ότι ενώ οι καταστηματάρχες έχουν βάλει “νερό στο κρασί τους” Υποχωρώντας από την αρχική τους πρόταση ωραρίου από τις 01.30 στις 12.30, ενώ οι σύλλογοι των κατοίκων εμφανίζουν μια πολύ άκληρη τάση χωρίς υποχώρηση. Άφησε πάντως αιχμές και γενικότερα για τη στάση όλων των πλευρών στη διαβούλευση: “Έχετε έρθει και οι δυο πλευρές να υποστηρίξετε φανατικά τις απόψεις σας. Αυτό δεν λέγεται διαβούλευση”.
Πάντως ξεκαθάρισε ότι είναι άλλο πράγμα η παράταση του ωραρίου και άλλο η τήρηση της νομοθεσίας για την ηχορύπανση, λέγοντας κατηγορηματικά ότι πρέπει να ισχύουν τα 80db εντός καταστήματος όλες τις ώρες της ημέρας.
Ίδιες θέσεις οι δύο πλευρές
Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρων (εστίαση, σύλλογοι κατοίκων) παρουσίασαν τις θέσεις τους επαναλαμβάνοντας όλα όσα έχουν υποστηρίξει τόσο στο Τοπικό Συμβούλιο όσο και στην Επιτροπή Διαβούλευσης.
Τρεπεκλής: Ναι υπό προϋποθέσεις αλλά μόνο έως το τέλος του χρόνου
Ο πρώην δήμαρχος (και ο επί τς θητείας του δημοτικός άρχοντας που πέρασε την κανονιστική διάταξη που προέβλεπε το ωράριο για τα όρια της παλαιάς πόλης) Γιάννης Τρεπεκλής, απηύθυνε έκκληση στους συλλόγους των κατοίκων να συναινέσουν σε μία συμβιβαστική λύση για την παράταση του ωραρίου με αυστηρή τηρηση και παρακολούθηση ώστε να μην παραβιάζονται οι όροι για την ηχορύπανση. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η απόφαση για παράταση θα πρέπει να ληφθεί με χρονικο ορίζοντα όχι το τέλος του 2023 που πρότεινε η Μ. Υδραίου, αλλά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και μόνο εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν γίνεται παράβαση της νομοθεσίας για την ηχορύπανσης.
Ο κ. Τρεπεκλής προσέθεσε ότι κάνει έκκληση στους κατοίκους για τη συμβιβαστική λύση, καθώς οι επιχειρηματίες θα πρέπει να γνωρίζουν πως σε περίπτωση προσφυγών κατά της απόφασης για αλλαγή της κανονιστικής, είναι εξαιρετικά πιθανό να δικαιωθούν με αποτέλεσμα να μπουν παλι σε περιπέτειες. Αναφέρθηκε στον κινδυνο του διχασμού της κοινωνίας.
Καλούδης: Οχι στην παράταση, είναι και παράνομη
Κατά της παράτασης του ωραρίου με αλλαγή της κανονιστικής διάταξης θεωρώντας μάλιστα πως είναι παράνομη αφού είναι ενταγμένος σε νόμο του κράτους λόγω UNESCO, τάχθηκε ο Γιώργος Καλούδης.Υποστήριξε ότι θα πρέπει να βλέπουμε και τα αλλα παραδείγματα ανά την Ευρώπη σε μεγάλα ιστορικά κέντρα πόλεων, οπως στη Βενετία, όπου όχι μόνο δεν επιτρέπεται το ωράριο έως τη νύχτα αλλά ακόμα και τα ντεσιμπέλ είναι λιγότερα.
Η απόφαση έρχεται χωρίς να τηρηθεί η διάταξη του νομού περί υποχρέωσης για χωροταξικό σχεδιασμό, έτσι, με την πρώτη προσφυγή θα εκπέσει. “Λέμε ένα μεγάλο ναι στη βιωσιμη κατοίκηση των κατοίκων της παλιάς πόλης”, είπε ο κ. Καλούδης ο οποίος ψήφισε κατά της παράτασης του ωραρίου.
Μπούκας: Καμία παράταση
Εκ μέρους της παράταξης Σαρλή, μίλησε ο Μάκης Μπούκας διαβάζοντας τις θέσεις που έχει δώσει ήδη στη δημοσιότητα. Άσκησε κριτική στους επιχειρηματίες που παραβιάζουν κάθε έννοια τήρησης του νόμου όπως για αυτούς που βγάζουν ηχεία στη διαπασόν έξω από τα μαγαζιά τους ενώ έκανε λόγο για μικρή μειοψηφία που λοιδορούν τους κατοίκους της παλιάς πόλης. Τάχθηκε κατά οποιασδήποτε παράτασης του ωραρίου λειτουργίας, να ελέγχεται η τήρηση της νομιμότητας όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης αλλά και ζήτησε την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας ώστε να ελέγχει τις επιχειρήσεις.
Νεράντζης: Αλλαγές, μόνο οργανωμένα για όλα
Ο Σπύρος Νεράντζης υποστήριξε ότι οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να γίνονται αποσπασματικά επειδή το ζητά μία κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα, αλλά τα όποια προβλήματα υπάρχουν να εντοπιστούν και να συζητηθούν ώστε να υπάρξουν οργανωμένα και συντεταγμένα οι τροποποιήσεις.
Μπορμπότης: Οι καταστηματάρχες ήξεραν το “11” όταν άνοιγαν…
“Τρελάθηκαν οι κάτοικοι της παλιάς πόλης και τα έβαλαν με τα μαγαζιά και θέλουν να τα κλείνουν;” Αναρωτήθηκε ο Γιάννης Μπορμπότης από τη Λαϊκή Συσπείρωση, προσθέτοντας ότι οι καταστηματάρχες όταν άνοιγαν τις επιχειρήσεις τους γνώριζαν ότι ο νόμος προέβλεπε κλείσιμο μουσικής στις 11. Τους δικαιολόγησε, πάντως, τονίζοντας ότι λειτούργησαν παραπλανώμενοι από τ κράτος και τις δημοτικές αρχές που προωθούσαν μια γενικότερη αναρχία στο πως εφαρμόζονται οι νόμοι. Ο κ. Μπορμπότης κατηγόρησε κράτος και δημοτική αρχή, αντι να υπόσχεται να λειτουργούν μέχρι το πρωί για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη πτώση του τζίρου, να προχωρήσει σε πολιτικές σοβαρής ενίσχυσης τους.
Μαγιολαδίτης: Το θέμα δεν είναι το ωράριο αλλά η ηχορύπανση
Πρέπει να βρεθεί μία λύση μεταξύ αυτών που ζουν και αυτών που εργάζονται στην παλιά πόλη υπογράμμισε ο Μάριος Μαγιολαδίτης. Προσέθεσε ότι ορισμένες επιχειρήσεις είχαν μάθει στην ασυδοσία εδώ και χρόνια, αλλά το βασικο δεν είναι το ωράριο αλλά η τήρηση της νομοθεσίας για την ηχορύπανσης. “Ορισμένες επιχειρήσεις έχουν προσπαθήσει να μετατρέψουν την πόλη σε ένα τεράστιο κλαμπ”…
Έθεσε, όμως, και τις ανάγκες της νεολαίας που επιθυμεί με έναν τρόπο που δεν θα ενοχλεί τους κατοίκους, να υπάρχει η δυνατότητα παράτασης. Συμφώνησε με απόφαση υπέρ της παράτασης αλλά όμως μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, και να επανεξεταστεί το μέτρο από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Δρυ: Υπό προϋποθέσεις και για ένα χρόνο
Η Μαρία Δρυ υποστήριξε ότι ειναι λάθος να επιχειρούμε συγκρίσεις της Κέρκυρας με άλλες πόλεις που έχουν διαφορετικα χαρακτηριστικά, όπως πόλεις που έχουν τουρισμό όλο το χρόνο, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο μια ακόμα βολής στην κοινωνική συναναστροφή. Πρότεινε παράταση ωραρίου για ένα χρόνο για να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί αλλά και περιφρούρηση: “Αν δε γίνεται εφαρμογή, να ανακληθεί ή να μειωθεί η παράταση”.
Καρύδης: Άδειά για παράταση σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά
Δεν πρέπει να ισοπεδώσουμε ούτε τ στέρηση χρήσης του ωραρίου μουσικής από τα καταστήματα, ούτε το δικαίωμα των μόνιμων κατοίκων στην ησυχία τους, υπογράμμισε ο Γιώργος Καρύδης. Κατέθεσε μάλιστα ένα σχέδιο κανονισμού που, όπως ανέφερε, συνδυάζει τις δυο αυτές ανάγκες. Πρότεινε την τροποποίηση της κανονιστικής πράξης και να τεθεί σε λειτουργία η αστυνομική διάταξη του 1996 με περιορισμό στο ωράριο, με διαφοροποίηση όσον αφορά την πρόταση Υδραίου, να δοθεί παράταση για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά και οσοι έχουν ήδη επανειλημμένως παραβιάσει τους κανόνες, να μην πάρουν αυτή την άδεια.
Πουλής για… Παΐσιο!
Ο Σπύρος Πουλής χρησιμοποίησε στην ισηγησή του ρήση του… Οσίου Παϊσίου (!!!) όταν είχε πει οτι όταν ο άνθρωπος γεράζει τον ενοχλεί και ο ήχος του αέρα που αναπνέει τασσόμενος υπέρ της παράτασης με προσφυγή στον Εισαγγελέα για όποια επιχείρηση παρανομεί.