Στόχος των συναντήσεων ήταν να συζητηθούν προβληματισμοί και να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την πρόταση του Ιδρύματος για τη δημιουργία του Μουσείου.
Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
Κλιμάκιο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποίησε, την Τρίτη 10 Μαΐου, διαδοχικές συναντήσεις με επικεφαλής παρατάξεων και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, σχετικά με την πρόταση του Ιδρύματος για τη δημιουργία Μουσείου Τεχνολογίας του Χαρτιού και της Ελληνικής Τυπογραφίας, στους Βρετανικούς Στρατώνες του Νέου Φρουρίου Κέρκυρας. Στις συναντήσεις δεν προσήλθαν οι παρατάξεις «Κέρκυρα να ζεις» και «Λαϊκή Συσπείρωση» παρ’ ότι είχαν προσκληθεί.
Οι συναντήσεις έγιναν σε συνέχεια παρουσίασης της σχετικής πρότασης του Ιδρύματος στο Δημοτικό Συμβούλιο (Δεκέμβριος 2021), εκδήλωσης ενημέρωσης του ΠΙΟΠ σε εκπροσώπους ακαδημαϊκών, πολιτιστικών και παραγωγικών φορέων της τοπικής κοινωνίας (Μάρτιος 2022), αποστολής της μελέτης καθώς και πρόσθετου ενημερωτικού υλικού στο Δημοτικό Συμβούλιο (Απρίλιος 2022).
Στόχος των συναντήσεων ήταν να συζητηθούν προβληματισμοί και να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την πρόταση του Ιδρύματος για τη δημιουργία του Μουσείου. Στο επίκεντρο των συναντήσεων τέθηκαν ζητήματα όπως η διαχείριση του χώρου στάθμευσης, η προσβασιμότητα στο Μνημείο, η σχέση του Δήμου με το Μουσείο, το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του Μουσείου.
Ειδικότερα διευκρινίστηκαν τα εξής:
· Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του Μουσείου αναλαμβάνεται πλήρως από το ΠΙΟΠ για τα επόμενα 50 έτη και κατά συνέπεια δεν προκύπτει καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας ή άλλου δημόσιου φορέα. Το κόστος αυτό υπολογίζεται σε περίπου 150.000 ευρώ το έτος ή συνολικά 7,5 εκατ. ευρώ για το διάστημα των 50 ετών. Υπενθυμίζεται ότι, το ΠΙΟΠ είναι κοινωφελές Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Πειραιώς.
· Η σχέση του Δήμου με το Μουσείο θα καθοριστεί μέσα από την Προγραμματική Σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του ΠΙΟΠ, του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η Προγραμματική Σύμβαση διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία και διαχείριση του Μουσείου, αλλά και τη χρήση των χώρων του από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και από άλλους φορείς της πόλης. Στόχος είναι, όπως και στα υπόλοιπα Μουσεία του ΠΙΟΠ, να διοργανώνονται στο Μουσείο Τυπογραφίας περιοδικές εκθέσεις και δράσεις (επιστημονικές ημερίδες, συναυλίες, προβολές, παραστάσεις), σε συνεργασία ή με την επιστημονική συνδρομή Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, πνευματικών σωματείων και πολιτιστικών φορέων του τόπου.
· Η είσοδος στο Μουσείο, όπως σε όλα τα Μουσεία του ΠΙΟΠ, προτείνεται να είναι 4 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό, εάν συγκριθεί με εισιτήρια δημόσιων και ιδιωτικών μουσείων. Άλλωστε το 75% των επισκεπτών των Μουσείων ΠΙΟΠ είναι μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, αρχαιολόγοι, άτομα άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ και άλλες ειδικές κατηγορίες κοινού, που σύμφωνα με την πολιτική εισιτηρίων του ΥΠΠΟΑ, την οποία ακολουθεί το ΠΙΟΠ, δικαιούνται δωρεάν είσοδο. Το υπόλοιπο 25% των επισκεπτών εισέρχεται είτε με μισό (2 ευρώ), είτε με ολόκληρο εισιτήριο. Τα έσοδα από τα εισιτήρια δεν καταχωρίζονται ως κέρδη στον ισολογισμό του ΠΙΟΠ, αλλά επανεπενδύονται στα Μουσεία, μέσω της πραγματοποίησης εκδηλώσεων και δράσεων, οι οποίες είναι δωρεάν τόσο για τους κατοίκους των εκάστοτε περιοχών όσο και τους επισκέπτες. Σε κάθε περίπτωση το εισιτήριο αυτό αφορά στην είσοδο στο Μουσείο και όχι στο Μνημείο το οποίο άλλωστε ανήκει στο ΥΠΠΟΑ.
· Ο χώρος στάθμευσης ανήκει στο ΥΠΠΟΑ και δεν έχει παραχωρηθεί στο ΠΙΟΠ. Η διακοπή λειτουργίας του χώρου στάθμευσης τον Ιούνιο 2021 ουδόλως σχετίζεται με το ενδιαφέρον του ΠΙΟΠ για τη δημιουργία του Μουσείου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο χώρος στάθμευσης θα υποστηρίζει τις λειτουργικές ανάγκες του Μουσείου, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης επιτρέπει την αξιοποίηση τμήματος του χώρου στάθμευσης από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, με όρους που θα προβλέπονται στην προς κατάρτιση Προγραμματική Σύμβαση.
· Η κατασκευή συστήματος μηχανικής ανόδου είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στον χώρο όλων των επισκεπτών, όπως προβλέπουν σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι κ.ά). Το σύστημα αυτό θα διασφαλίζει την προσβασιμότητα, όχι μόνο στο Μουσείο Τυπογραφίας αλλά και στους λοιπούς χώρους του Νέου Φρουρίου. Πρόκειται για μία αναστρέψιμη κατασκευή που δεν θα «τραυματίζει» το μνημείο, και έχει σχεδιαστεί κατά τα πρότυπα ανάλογων περιπτώσεων σε μνημεία εντός και εκτός Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι η εθνική νομοθεσία επιτρέπει τη δρομολόγηση δημοσίων έργων, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η προσβασιμότητα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.