Μία ρηξικέλευθη πρόταση για τη λύση του γόρδιου δεσμού του τι πραγματικά θέλουν οι Κερκυραίοι για τη Γαρίτσα, κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Μπούκας: τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, κάτι που θα συζητηθεί μεθαύριο στη συνεχιζόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Μπούκας πρότεινε να γίνει δημοτικό δημοψήφισμα που να αναφέρεται σε δύο πράγματα:
– να γίνει ή όχι το skateboard στο άλσος της Γαρίτσας, και
– να παραταθεί το ωράριο της μουσικής μετά τις 11 το βράδυ ή όχι
“Αυτό είναι το πιο δημοκρατικό. Χρειάζεται 23 ψήφους, η απόλυτη πλειοψηφία. Εγώ θέλω ομοφωνία, εφ΄ όσον είμαστε δημοκράτες. Αυτή η πρόταση πηγαίνει για έγκριση στο Υπουργείο Εσωτερικών και, ο κόσμος, προκειμένου να υπάρχουν αντιπαραθέσεις, να αποφασίσουν οι ίδιοι”, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Σαρλή, ο οποίος προσέθεσε ότι αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν υιοθετήσει την πρότασή του, τότε μπορούν να συγκεντρώσουν οι κάτοικοι υπογραφές για να το αναγκάσουν: “Με το 1/10 των ψηφοφόρων της πόλης , δηλαδή 3.500 υπογραφές. Αν τις φέρουν, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να κάνει δημοψήφισμα”.
Τι λέει ο νόμος
Η πρόταση Μπούκα ωστόσο, απορρίφθηκε αρχικά από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μεταλληνό ο οποίος υποστήριξε ότι δεν το προβλέπει η νομοθεσία για την αυτοδιοίκηση, καθώς ανεστάλη η εφαρμογή του εν λόγω άρθρου του νόμου “Κλεισθένη” του 2018.
Ο κ. Μπούκας υποσττήριξε από την πλευρά του ότι υπάρχει δήμος στη βόρεια Ελλάδα που θα διενεργήσει με τη σύμφωνη γνώμη του Μ. Βορίδη ανάλογο δημοψήφισμα, ωστόσο ο κ. Μεταλληνός επέμεινε ότι η δυνατότητα αυτή καταργήθηκε το 2020…
Στην πραγματικότητα, ο κ. Μεταλληνός έχει δίκιο αφού ανεστάλη από τον τότε υπουργό Τ. Θεοδωρικάκο η ισχύς των άρθρων 133 έως 151 του νόμου Κλεισθένη για ολόκληρη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου. Πρόκειται για το Κεφάλαιο Η’ που αφορά «ρυθμίσεις για την ενίσχυση των θεσμών συμμετοχής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Δημοτικό και Περιφερειακό Δημοψήφισμα» του ν. 4555/2018.
Μάλιστα, ο εν λόγω νόμος είχε έρθει να εκσυγχρονίζει τις διατάξεις που προβλεπόντουσαν από νόμο του 2006 ο οποίος έδινε τη δυνατότητα για διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων.
Η κυυβέρνηση της Ν.Δ. έστειλε στις ελληνικές καλένδες μία από τις κεντρικές “σημαίες” της “μεταρρύθμισης” της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είχε προβληθεί έντονα επικοινωνιακά ως σημαντική παρέμβαση στην τοπική δημοκρατία…