“Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι” λέει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη μη αποκατάσταση του παραλιακού τείχους, που όπως σημειώνει, κατά την περιφερειάρχη οφείλεται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που είχε προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό του μετώπου.
Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
Για την κ.Κράτσα η μη αποκατάσταση του παραλιακού τείχους Γαρίτσας-Ανεμόμυλου οφείλεται –άκουσον άκουσον-κυρίως στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό του παραλιακού μετώπου!
Αντί να απολογείται η περιφερειακή αρχή για την απαράδεκτα καθυστερημένη ενασχόληση της – μετά από 18 μήνες – με το συγκεκριμένο έργο, αντί να απολογείται για το γεγονός ότι δεν ακολούθησε τις σύννομες διαδικασίες που προβλέποντα ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα μοιράζοντας ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή Γαλιατσάτου και στην υπηρεσία της Κτηματικής.
-Από 1/9/2019 μέχρι 19/2/2021 η περιφερειακή αρχή Κράτσα δεν ασχολήθηκε καθόλου με την μελέτη του ΟΛΚΕ για την αποκατάσταση στο τμήμα των 500 μέτρων από τον κόμβο Δεσύλλα μέχρι τον Ανεμόμυλο και παρέμεινε απόλυτα άπραγη και απαθής.
-Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί επέλεξε τις γνωστές αγαπημένες της διαδικασίες χωρίς προκήρυξη του έργου (επικαλούμενη τον Μπάλο!), προσφέροντας στον εργολάβο ΄΄δώρα΄΄ 333.000 ευρώ . Αυτός είναι ο κύριος και βασικός λόγος για τον οποίο απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση της κ.Κράτσα ως ΄΄μη διαφανής, πλημμελής, παραβιάζοντας την ισότητα των διαγωνιζομένων΄΄.
Και δεν είναι η μόνη απόρριψη τέτοιων πρακτικών της περιφερειακής αρχής. Οι απορριπτικές πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά των μεθόδων Κράτσα δεν έχουν τέλος.
Τα υδατοδρόμια των 3 εκατ. ευρώ, τα δέματα της Λευκίμμης των 900.000 ευρώ, το τοιχίο της Άφρας, το ταλαίπωρο κτίριο των παλιών δικαστηρίων κλπ.
-Αντί να μεταθέτει η κ.Κράτσα και η πολιτική της ομήγυρη την ευθύνη στην Κτηματική Υπηρεσία, καλό θα ήταν να υλοποιήσει με σύννομο τρόπο το έργο – με το άρθρο 14 του Ν.2971/2001 όπως τροποποιήθηκε στον Ν.4607/2019 – με ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό με δημοσίευση και σύντμηση προθεσμιών, όπως προβλέπεται και να αφήσει τις γνωστές και καταστροφικές πρακτικές της. Ας μην κρύβονται πίσω από το μεταβατικό ιδιοκτησιακό καθεστώς του παραλιακού για να μεταθέσουν τις δικές τους πολιτικές ευθύνες. Το θεσμικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και δίνει νομίμως όλες τις απαραίτητες αρμοδιότητες στην Π.Ι.Ν. για να εκτελέσει το συγκεκριμένο έργο.
Αισθανόμαστε την ανάγκη και την υποχρέωση να αναφερθούμε σε όλα αυτά για να γνωρίζουν οι τοπικοί φορείς και οι δημότες, που δικαίως αγωνιούν και διαμαρτύρονται, ποιος ευθύνεται για αυτήν την ανεπίτρεπτη και ντροπιαστική κατάσταση στον κόλπο της Γαρίτσας.
Όσο για τον αποχαρακτηρισμό του παραλιακού μετώπου της πόλης και την παραχώρηση του στον Δήμο της Κ.Κέρκυρας και στην τοπική κοινωνία ας μας εξηγήσουν τι έκαναν τόσα χρόνια Δήμος και Περιφέρεια;
Μέσα σε 5 μόλις μήνες το 2019, μετά τον αποχαρακτηρισμό του παραλιακού μετώπου ως λιμενική ζώνη και την αποδέσμευση του από το ΤΑΙΠΕΔ, ετοιμάστηκε και κατατέθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία για την παραχώρηση στον Δήμο της Κ.Κέρκυρας και δυστυχώς αποσύρθηκε εξαιτίας των πρόωρων εθνικών εκλογών του Ιουλίου.
Από τότε έχουν περάσει 3 χρόνια και δεν έχουν γίνει τίποτα ουσιαστικό από την κυβέρνηση ούτε και από την τοπική Αυτοδιοίκηση. Όχι γιατί δεν μπορούν αλλά γιατί δεν θέλουν.
Είναι αυτό που λέει σοφά ο λαός μας:
΄΄Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι΄΄.
Λίγη ντροπή δεν βλάπτει…