Ήταν 20 Ιουνίου 2022 και οι τόνοι στη Βουλή είχαν ανέβει κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτηση του βουλευτή Αλέκου Αυλωνίτη για την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου Κέρκυρας στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και στον ΝΑΟΚ. .
Ο κ. Αυλωνίτης με οξύτατους τόνους υπενθύμισε ότι από τον Οκτώβρη του 2019 έχει καταθέσει δύο επίκαιρες ερωτήσεις και έχει αποστείλει τρεις επιστολές στον κ. Βεσυρόπουλο χωρίς να λάβει καμία ουσιαστική απάντηση, γεγονός που σχολίασε καυστικά απευθυνόμενος προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο: «Δεν σέβεστε εμένα, δεν σέβεστε τον κερκυραϊκό λαό. Δεν είναι δυνατόν επί τρία ολόκληρα χρόνια να μην μπορείτε να ξεδιαλύνετε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παραλιακού μετώπου. Κρατάτε εγκλωβισμένη μια τεράστια παραλιακή έκταση εξαιτίας ενός τμήματος στην Σπηλιά που δεν μπορούν οι υπηρεσίες σας, επί τρία συνεχή χρόνια να βρουν ποιος είναι ιδιοκτήτης. Αστειότητα πράγματι, διότι είτε είναι του Δημοσίου είτε του οικείου Δήμου, η νομοθετική πρωτοβουλία για να αποδοθεί στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων δεν εμποδίζεται έστω και αν εκ των υστέρων διαπιστωθεί ότι ανήκει στο Δήμο Κέρκυρας. Κάντε το επιτέλους. Σεβαστείτε μας».
Στη διεκπεραιωτική απάντησή του ότι «δεν δύναται το Δημόσιο να παραχωρήσει τμήματα που δεν γνωρίζει το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς» είχε αρκεστεί για ακόμη μια φορά ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, επιρρίπτοντας επιπλέον ευθύνες στον ΟΛΚΕ, η διοίκηση του οποίου δεν έχει αποστείλει τα στοιχεία που έχει αιτηθεί η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου από τα τέλη του 2019, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής και τις σχετικές απαλλοτριώσεις.
Από τότε είχε διαφανεί ότι ουδέν δεν θα πράξει η Κυβέρνηση για την παραχώρηση, δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων που φάνηκαν στη συνέχεια τόσο στα έργα που επιχείρησε να εκτελέσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όσο και στη νομιμότητα λειτουργιών και δράσεων στην περιοχή. Ερωτήματα δημιουργούνται φυσικά για την απροθυμία του Υπουργείου αλλά και την αφωνία των εμπλεκομένων φορέων (Δήμος, Περιφέρεια, ΝΑΟΚ).
Η περιπέτεια των έργων
Ακολούθησε το ΟΧΙ του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η απόρριψη στη συνέχεια και της προσφυγής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την εργολαβία αποκατάστασης του παραλιακού μετώπου από το ύψος του Δεσύλλα έως τον Ανεμόμυλο.
Υπενθυμίζεται ότι η παραλιακή της Γαρίτσας συμπεριλαμβανομένου του τοιχίου στο ΝΑΟΚ αποκαταστάθηκαν κατά τα 2/3 του μήκους της από την περιφερειακή αρχή Γαλιατσάτου και παραδόθηκαν προς χρήση τον Αύγουστο του 2019.
Το υπόλοιπο τμήμα που απέμεινε χωρίς αποκατάσταση από τη διασταύρωση Δεσύλλα έως τον Ανεμόμυλο επιχείρησε η περιφερειακή αρχή Κράτσα να αποκαταστήσει με τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης, όχι επιτυχώς. Το Ελεγκτικό σε μια πολυσέλιδη απόφασή του ακύρωσε την απευθείας ανάθεση, με κύρια επιχειρήματα το ιδιοκτησιακό καθεστώς αφού δεν νομιμοποιείται η ΠΙΝ να παρέμβει σε ξένα χωράφια, την έλλειψη τεκμηρίωσης της απευθείας ανάθεσης αφού οι πληγές στην παραλιακή χάσκουν από το 2012 κι όχι εξαιτίας του «Μπάλλου», η έλλειψη σχετικών προϋποθέσεων για προσφυγή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης με αποτέλεσμα να πλήττονται προδήλως οι αρχές της διαφάνειας, της ισότητας των διαγωνιζόμενων και του ελευθέρου ανταγωνισμού. Χαρακτηριστικά σημεία εκείνης της απόφασης ήταν τα εξής δύο:
– «Το χωρικό διάστημα από τη γραμμή του αιγιαλού και προς τη θάλασσα συμπεριλαμβανομένου και του πεζοδρομίου περιήλθε στην Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου συμπεριλαμβανομένου και του πεζοδρομίου και αρμοδιότητα έχει πλέον το Υπουργείο Οικονομικών και όχι η ΠΙΝ, της οποίας αρμοδιότητα υφίσταται από το σημείο που ξεκινά ο δρόμος και πέρα».
– « Το επείγον δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα προσφυγής στην εξαιρετική διαδικασία για την ανάθεση συμβάσεων για τις οποίες ήταν δυνατόν να διενεργηθεί ανοικτή ή κλειστή διαδικασία, διασφαλίζουσα σε μεγαλύτερο βαθμό την επίτευξη διαφάνεια, της ισότητας συμμετοχής στη διαδικασία ανάθεσης και του ανόθευτου ανταγωνισμού».
Δεύτερο όχι και επί της προσφυγής από το Ελεγκτικό
Στην προσφυγή της ΠΙΝ κατά της ως άνω απόφασης του Ελεγκτικού, υπήρξε νέα απόρριψη με το ίδιο αιτιολογικό και πάντως η απευθείας ανάθεση δεν μπορούσε να έχει καμία νομιμοποιητική βάση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων 10 ημερών η ΠΙΝ έψαχνε τρόπο να επαναδημοπρατήσει το έργο, αν και σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση δεν θα ήταν λιγότερη των 6 μηνών, με όποια διαδικασία κι αν επιλεγεί.
Πάντως πέραν των επισήμων λόγων του Ελεγκτικού για την ακύρωση της συμβασιοποίησης του έργου, εντύπωση είχε κάνει και το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό έκπτωσης με το οποίο επιχειρήθηκε να δοθεί το έργο στον ανάδοχο, της τάξης μόλις του 5,48%, δηλαδή το έργο δαπάνης 995.000 ευρώ με έκπτωση μόλις 5,48% θα προχωρούσε σε συμβασιοποίηση για τελικό ποσό 949.168,84ευρώ (με ΦΠΑ). Ευλόγως κανείς μπορεί να συμπεραίνει ότι ανοικτή διαδικασία θα είχε μεγαλύτερο όφελος για το ελληνικό δημόσιο με μεγαλύτερη έκπτωση από την εργολήπτρια εταιρεία.
Στο Περιφερειακό συζήτηση από τον Γαλιατσάτο
Με επερώτηση της ΑΝΑΣΑ του Θόδωρου Γαλιατσάτου το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το Σάββατο 27 Αυγούστου. Στην επερώτησή του ο κ. Γαλιατσάτος κι αφού υπενθύμιζε το πλήρες ιστορικό του έργου ανέφερε:
« Προφανώς για την νέα περιφερειακή αρχή το έργο αυτό δεν αποτελούσε προτεραιότητα, καθώς επί 18 μήνες ουδέν έπραξε σχετικά. Για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2021 (!) εισάγει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εν τω μεταξύ τρείς επερωτήσεις υποβλήθηκαν στην περιφερειάρχη (02/2020, 01/2021 και 09/2021) ζητώντας εξηγήσεις για την απραξία και απαιτώντας άμεση προώθηση του έργου.
• Την 24/09/2021 η ΠΙΝ/Κράτσα εκδίδει δελτίο τύπου στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει και υπόσχεται ότι εντός Νοεμβρίου 2021 θα έχει ανατεθεί το έργο σε ανάδοχο και εντός δέκα μηνών θα έχει εκτελεστεί. Δηλ. υποσχέθηκε στον κερκυραϊκό λαό εγγράφως ότι το έργο θα ήταν έτοιμο τον Αύγουστο του 2022!
• Την 11/3/2022 η περιφερειακή αρχή έλαβε απόφαση επιλογής του αναδόχου με την μέθοδο της «διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση» επικαλούμενη έκτακτα γεγονότα που είχαν συμβεί στο παρελθόν και σε μεγάλη χρονική απόσταση. Παρά την αντίθεση της ΑΝΑΣΑ και άλλων περιφερειακών συμβούλων και παρατάξεων, την 30/3/2022 προχώρησε στην διαπραγμάτευση με τρείς φορείς (εργολήπτες) και τελικά κατακύρωσε το έργο στον εργολήπτη που προσέφερε έκπτωση 5,48%.
• Η σύγκριση της προσφοράς του αναδόχου με την αντίστοιχη του πρώτου τμήματος του έργου (5,48% τώρα έναντι 39% τότε) δείχνει το μέγεθος της προσβολής στο δημόσιο χρήμα. Και αυτό συνέβη ακριβώς λόγω της μεθοδολογίας που επέλεξε να ακολουθήσει η ΠΙΝ/Κράτσα για τον διαγωνισμό, κάνοντας στην ουσία απευθείας ανάθεση αντί της διεξαγωγής ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ. Στις 995.000 του προϋπολογισμού του έργου προσφέρθηκε «δώρο» στον ανάδοχο το ποσόν (39-5,48=33,52)*995000= 333.352,40 ευρώ, πράγμα φυσικά απαράδεκτο και καταδικαστέο.
• Αυτός είναι και ο κύριος και βασικός λόγος για τον οποίο απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση με τον εν λόγω ανάδοχο. Στην υπ. αριθμ. 13/7-6-2022 Πράξη Προ συμβατικού Ελέγχου του Επιτρόπου Κέρκυρας αναφέρεται επί λέξει: «Η προσφυγή στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης , χωρίς να πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις, πλήττει προδήλως τις αρχές της διαφάνειας της ισότητας των διαγωνιζομένων και του ελεύθερου ανταγωνισμού και συνιστά, ως εκ τούτου, ουσιώδη πλημμέλεια της ελεγχόμενης διαδικασίας ανάθεσης. Ο περιορισμός δε του ανταγωνισμού και η παραβίαση της ισότητας των διαγωνιζομένων καταδεικνύεται, εν προκειμένω, και από το γεγονός ότι για την επίμαχη σύμβαση ενδιαφερόταν και δύο επί πλέον εταιρείες οι οποίες αποκλείστηκαν. Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, κωλύεται η υπογραφή του ελεγχόμενου σχεδίου σύμβασης».
• Την 25/6/2022 η περιφερειάρχης κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου εκδίδει νέο δελτίο τύπου στο οποίο ψέγει τον επίτροπο Κέρκυρας για την απόφαση του, δηλώνει κατηγορηματικά ότι επιμένει στην ορθότητα του σχεδιασμού της για την εκτέλεση του έργου, και ενημερώνει ότι προχωρά σε προσφυγή κατά της απόφασης αυτής στο ανώτερο κλιμάκιο. Το γεγονός ότι η περιφερειάρχης, μετά την απορριπτικά απόφαση του επιτρόπου Κέρκυρας, επιμένει φανατικά υπέρ της μεθοδολογίας της απευθείας ανάθεσης παρά τα όσα αναλυτικά παραθέτει η απόφαση αυτή, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος ήταν ο εμπνευστής και καθοδηγητής της αθλιότητας αυτής.
• Δυστυχώς μεγαλώνει συνεχώς ο κατάλογος των απορριπτικών πράξεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε βάρος της περιφερειακής αρχής Κράτσα. Πρώτα τα υδατοδρόμια των 3,050 εκατ. ευρώ, μετά τα δέματα της Λευκίμμης των 900 χιλιάδων, ύστερα το τοιχίο της Άφρας, το κτίριο των παλαιών δικαστηρίων και τώρα η Γαρίτσα.
• Μετά την απόρριψή της προσφυγής της ΠΙΝ/Κράτσα από το Ζ’ κλιμάκιο του ΕΣ ολοκληρώθηκε η τραγωδία και αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα ότι η συμπεριφορά της παραβιάζει βασικές αρχές της διαφάνειας της ισονομίας και της ισοπολιτείας και πλήττει βάναυσα το δημόσιο χρήμα σε βάρος των αναγκών του λαού.
• Ένα μόνο δρόμο έχει τώρα: να πράξει αυτό που η ΑΝΑΣΑ πρότεινε από την αρχή, ΑΝΟΙΚΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ και ΣΥΝΤΜΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ.
ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η περιφερειάρχης:
1. Θα απολογηθείτε για την καθυστερημένη ενασχόληση σας με το συγκεκριμένο έργο; Από την 1/9/2019 που αναλάβατε ασχοληθήκατε με την ΓΑΡΙΤΣΑ την 19/2/2021. Γιατί παραμείνατε άπραγη και απαθής επί 18 μήνες; Που εν τω μεταξύ η κατάσταση του τείχους επιδεινωνόταν;
2. Θα απολογηθείτε γιατί, παρά την επισήμανση εκ μέρους της ΑΝΑΣΑ και άλλων παρατάξεων, ακολουθήσατε μη σύννομες διαδικασίες που εκθέτουν την αξιοπιστία της ΠΙΝ και στερούν τελικά το έργο από τους πολίτες και επισκέπτες για απροσδιόριστο χρόνο ακόμη;
3. Τρία χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων σας, αισθάνεσθε την ανάγκη να ζητήσετε ένα μεγάλο ΣΥΓΝΩΜΗ από τους Κερκυραίους και τις Κερκυραίες για το κατάντημα αυτό;»
Ουδέν νεώτερο για το μέλλον του έργου από τη συνεδρίαση
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και περιφερειακό σύμβουλο της ΑΝΑΣΑ Αλέκο Μιχαλά στην επερώτηση τοποθετήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Ορφανουδάκης, ο οποίος όμως αναλώθηκε σε κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ που αποχαρακτήρισε το παραλιακό μέτωπο και δεν ανακοίνωσε ούτε δεσμεύτηκε για τις επόμενες κινήσεις της περιφερειακής αρχής προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο στην παραλιακή της Γαρίτσας-Ανεμομύλου. «Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός από την περιφερειακή αρχή Κράτσα. Όλο το προηγούμενο διάστημα επέμεναν ότι είχαν κάνει σωστές διαδικασίες, όταν ήρθε η απόφαση του Ελεγκτικού επέμεναν ότι θα δικαιωνόταν στην προσφυγή τους κι όταν ήρθε η απόρριψη και στην προσφυγή τους έφταιγε η ΑΝΑΣΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας ολοκληρώσουν επιτέλους κάποιο έργο κι ας αναλάβουν και τις ευθύνες τους για τα λάθη τους» δήλωσε ο κ. Μιχαλάς.
Και ο πρώην Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση στην οποία αναφέρει: «Η περιφερειάρχης κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου δεν είχε το θάρρος να απαντήσει η ίδια στην επερώτηση της ΑΝΑΣΑ για το μείζον ζήτημα της αποτυχίας της στο έργο της παραλιακής Γαρίτσας και επέλεξε να αφήσει τον αντιπεριφερειάρχη κ. Ορφανουδάκη να εκτεθεί για μια ακόμη φορά.
Αντί να απολογηθούν στον κερκυραϊκό λαό, εμφανίστηκαν με επιθετικό τόνο απέναντι στην περιφερειακή αρχή της ΑΝΑΣΑ και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να «θολώσουν τα νερά».
Το κυριότερο όμως είναι ότι στις επίμονες ερωτήσεις μας για το τί προτίθεται να πράξει η περιφερειακή αρχή μετά την οριστική απόρριψη των ενεργειών της από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για το πώς θα αντιμετωπίσει την άθλια εικόνα του παραλιακού τείχους, έδειξε ότι είναι σε πλήρη αμηχανία και σύγχυση.
Χαρακτηριστικά η περιφερειάρχης ψέλλισε: «…θα ενεργήσουμε με βάση την νομιμότητα…». Δηλαδή μέχρι τώρα πώς ενήργησαν;
Δυστυχώς η περιφερειακή αρχή Κράτσα αποδεικνύεται ότι υποβαθμίζει βαθμιαία και σταθερά την αξιοπιστία της ΠΙΝ, και την ίδια στιγμή αδυνατεί να προστατεύσει και να αναδείξει βασικές υποδομές όπως η παραλιακή της Γαρίτσας.
Η ΑΝΑΣΑ δικαιώνεται από τις εξελίξεις, αλλά δεν επιχαίρει. Η ΑΝΑΣΑ καλεί την περιφερειακή αρχή, έστω και τώρα, να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην επαναδημοπράτηση του έργου με χρήση του άρθρου 14 του ν. 2971/2001 και με ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό με δημοσίευση και σύντμηση χρονικών προθεσμιών. Να πράξει δηλ. όσα δεν έπραξε μέχρι τώρα οδηγώντας το έργο στις «καλένδες».
Πως θα προχωρήσουν σε επαναδημοπράτηση;
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα η ΠΙΝ μέσω της Οικονομικής Επιτροπής θα εγκρίνει τους όρους δημοπράτησης νέας προκήρυξης για το έργο του παραλιακού πεζοδρομίου και θα προσφύγει αυτή τη φορά σε ανοικτή διαδικασία, ενώ ο κ. Ορφανουδάκης φαίνεται να δήλωσε ότι η επαναδημοπράτηση θα γίνει άμεσα, χωρίς όμως αυτό να αποτυπώνεται και με αντίστοιχες δηλώσεις στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Επιπλέον δεν υπάρχει απάντηση από πλευράς περιφερειακής αρχής πως θα ξεπεραστεί το βασικό εμπόδιο για το έργο, αυτό της κυριότητας της περιοχής προκειμένου να μπορέσει η ΠΙΝ να δημοπρατήσει. Κι αν δεν υπάρξει έγκαιρη κυβερνητική παρέμβαση για την απόδοση του παραλιακού μετώπου δεν διαφαίνεται λύση.
Παρέμβαση και από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Για το θέμα ανακοίνωσε εξέδωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κέρκυρας στην οποία αναφέρει:
Για την κ.Κράτσα η μη αποκατάσταση του παραλιακού τείχους Γαρίτσας-Ανεμόμυλου οφείλεται –άκουσον άκουσον-κυρίως στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό του παραλιακού μετώπου!
Αντί να απολογείται η περιφερειακή αρχή για την απαράδεκτα καθυστερημένη ενασχόληση της – μετά από 18 μήνες – με το συγκεκριμένο έργο, αντί να απολογείται για το γεγονός ότι δεν ακολούθησε τις σύννομες διαδικασίες που προβλέποντα ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα μοιράζοντας ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή Γαλιατσάτου και στην υπηρεσία της Κτηματικής.
-Από 1/9/2019 μέχρι 19/2/2021 η περιφερειακή αρχή Κράτσα δεν ασχολήθηκε καθόλου με την μελέτη του ΟΛΚΕ για την αποκατάσταση στο τμήμα των 500 μέτρων από τον κόμβο Δεσύλλα μέχρι τον Ανεμόμυλο και παρέμεινε απόλυτα άπραγη και απαθής.
-Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί επέλεξε τις γνωστές αγαπημένες της διαδικασίες χωρίς προκήρυξη του έργου (επικαλούμενη τον Μπάλο!), προσφέροντας στον εργολάβο ΄΄δώρα΄΄ 333.000 ευρώ . Αυτός είναι ο κύριος και βασικός λόγος για τον οποίο απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση της κ.Κράτσα ως ΄΄μη διαφανής, πλημμελής, παραβιάζοντας την ισότητα των διαγωνιζομένων΄΄.
Και δεν είναι η μόνη απόρριψη τέτοιων πρακτικών της περιφερειακής αρχής. Οι απορριπτικές πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά των μεθόδων Κράτσα δεν έχουν τέλος.
Τα υδατοδρόμια των 3 εκατ. ευρώ, τα δέματα της Λευκίμμης των 900.000 ευρώ, το τοιχίο της Άφρας, το ταλαίπωρο κτίριο των παλιών δικαστηρίων κλπ.
-Αντί να μεταθέτει η κ.Κράτσα και η πολιτική της ομήγυρη την ευθύνη στην Κτηματική Υπηρεσία, καλό θα ήταν να υλοποιήσει με σύννομο τρόπο το έργο – με το άρθρο 14 του Ν.2971/2001 όπως τροποποιήθηκε στον Ν.4607/2019 – με ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό με δημοσίευση και σύντμηση προθεσμιών, όπως προβλέπεται και να αφήσει τις γνωστές και καταστροφικές πρακτικές της. Ας μην κρύβονται πίσω από το μεταβατικό ιδιοκτησιακό καθεστώς του παραλιακού για να μεταθέσουν τις δικές τους πολιτικές ευθύνες. Το θεσμικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και δίνει νομίμως όλες τις απαραίτητες αρμοδιότητες στην Π.Ι.Ν. για να εκτελέσει το συγκεκριμένο έργο.
Αισθανόμαστε την ανάγκη και την υποχρέωση να αναφερθούμε σε όλα αυτά για να γνωρίζουν οι τοπικοί φορείς και οι δημότες, που δικαίως αγωνιούν και διαμαρτύρονται, ποιος ευθύνεται για αυτήν την ανεπίτρεπτη και ντροπιαστική κατάσταση στον κόλπο της Γαρίτσας.
Όσο για τον αποχαρακτηρισμό του παραλιακού μετώπου της πόλης και την παραχώρηση του στον Δήμο της Κ.Κέρκυρας και στην τοπική κοινωνία ας μας εξηγήσουν τι έκαναν τόσα χρόνια Δήμος και Περιφέρεια;
Μέσα σε 5 μόλις μήνες το 2019, μετά τον αποχαρακτηρισμό του παραλιακού μετώπου ως λιμενική ζώνη και την αποδέσμευση του από το ΤΑΙΠΕΔ, ετοιμάστηκε και κατατέθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία για την παραχώρηση στον Δήμο της Κ.Κέρκυρας και δυστυχώς αποσύρθηκε εξαιτίας των πρόωρων εθνικών εκλογών του Ιουλίου.
Από τότε έχουν περάσει 3 χρόνια και δεν έχουν γίνει τίποτα ουσιαστικό από την κυβέρνηση ούτε και από την τοπική Αυτοδιοίκηση. Όχι γιατί δεν μπορούν αλλά γιατί δεν θέλουν.
Είναι αυτό που λέει σοφά ο λαός μας:
΄΄Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι΄΄.
Λίγη ντροπή δεν βλάπτει…